Κόσμος

Τουρκία: Η ανιψιά του Γκιουλέν συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα

Στη σύλληψη της ανιψιάς του ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείο στο twitter, η ανιψιά του πρώην ιμάμη, ο οποίος πλέον ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να περάσει στην Ελλάδα.

«10 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα πιάστηκαν από τα συνοριακά μας στρατεύματα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι 5 από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO και ένας από αυτούς ήταν η Σουμεγιέ Γκιουλέν, ανιψιά του αρχηγού των τρομοκρατών Φετουλάχ Γκιουλέν», ανέφερε χαρακτηριστικά το tweet του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας.

 

 

Ο πλέον καταζητούμενος στην Τουρκία

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ένας Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή.

Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πλέον κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ, Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button