Κόσμος

Τουρκία: Σάλος στη χώρα με αξιωματικό που κρατούσε την ομπρέλα της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας Μπουλέντ Ερσόι

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία με τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζουν έναν αξιωματικό του τουρκικού στρατού να κρατά ομπρέλα για να προστατεύσει την τρανσέξουαλ τραγουδίστρια, Μπουλέντ Ερσόι. Η «Diva» της μουσικής σκηνής της χώρας με καριέρα για πάνω από πέντε δεκαετίες, επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ, καθήμενη σε αναπηρικό καροτσάκι, δημιουργώντας σκάνδαλο στην Τουρκία, σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με τα Μέσα, διατάχθηκε έρευνα στις τάξεις του στρατού.

Οι φωτογραφίες φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων της Τουρκίας, καθώς θεωρούν απαράδεκτο -στην στρατοκρατούμενη Τουρκία– ένας αξιωματικός να κρατά την ομπρέλα, όχι σε κάποιον επίσημο αλλά σε μία τραγουδίστρια. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν κι άλλες φωτογραφίες με την 69χρονη τραγουδίστρια να σηκώνεται από το αμαξίδιο και να στέκεται όρθια για να αποτίσει φόρο τιμής στο Anıtkabir.

Image
Image

Μπουλέντ Ερσόι: H Diva της Τουρκίας

Η Μπουλέντ Ερσόι που έχει το προσωνύμιο Diva είναι γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη με την καριέρα της να αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1981 προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλλου διατηρώντας μάλιστα το αρχικό της «ανδρικό» επώνυμο.

 

 

Κυνηγήθηκε από το καθεστώς του Κενάν Εβρέν που απαγόρευσε τις παραστάσεις της όπως και άλλων διεμφυλικών καλλιτεχνών. Το 1982 κίνησε τις νομικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί ως γυναίκα, με την αίτησή της να απορρίπτεται και την ίδια να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα αρχίζοντας καριέρα στη Γερμανία όπου μεταξύ άλλων έπαιξε και σε τουρκικές κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά την κατάρρευση του πραξικοπηματία Εβρέν, επέστρεψε στη χώρα. Η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της είχε αποκαλύψει πως άνθρωπος του καθεστώτος της είχε ζητήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να άρει τις απαγορεύσεις εναντίον της με τις υποψίες να στρέφονται στον αρχηγό του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για τα δικαστήρια με τον πολιτικό να δικαιώνεται.

Τον Φεβρουάριο του 2008 βρέθηκε εν μέσω νέων επικρίσεων όταν κατέκρινε δημόσια την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κερδίζοντας, αυτή τη φορά, τις δικαστικές μάχες που κλήθηκε να δώσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button