Τοπικά Νέα

Το απορριμματοφόρο που ρυπαίνει με λύματα (υγρά) τους δρόμους και άλλα θέματα …(“o γάτος και τα ποντίκια”, έργα… των άλλων)

Θέμα  πρώτο

Πρωί : 7.15΄, (πριν από μερικές ημέρες) : το απορριμματοφόρο κάνει αποκομιδή σκουπιδιών (όπως τα θεωρεί η δημοτική αρχή). Φεύγοντας, λύματα (υγρά δηλαδή) τρέχουν στους δρόμους της πόλης, ενώ η δυσοσμία είναι πολύ έντονη.

 

Αυτή η κατάσταση έχει διαρκέσει  πολύ καιρό. Πολλοί πολίτες το είχαν επισημάνει, αλλά φωνή βοώντος….. Η δημοτική αρχή, υποτιμώντας(;) τη σοβαρότητα  του προβλήματος, δεν ενδιαφέρθηκε να το λύσει άμεσα. Η ρύπανση που προκαλείται, από τα λύματα,  είναι επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.  Είναι  εξωφρενικός  ο τρόπος που(δεν) αντιμετωπίζουν  θέματα που έχουν  σχέση με  την υγεία των πολιτών.

 

Η καθαριότητα, νευραλγικός τομέας των δήμων, πρέπει να υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής, ως υπηρεσία ανταποδοτική προς τους πολίτες. Οι δημότες πληρώνουν τέλη καθαριότητας, και μάλιστα αυξημένα. Δεν είναι δυνατόν  να ρυπαίνονται με λύματα οι δρόμοι και να απειλείται η υγεία τους, από ασυντήρητα και παλαιά απορριμματοφόρα. Ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα των παλαιών απορριμματοφόρων και η αδυναμία συντήρησής τους, επιμένουν  να αγοράζουν μεταχειρισμένα.                     Η καθυστέρηση, πριν από μερικές μέρες, στην αποκομιδή των απορριμμάτων οφείλεται σε προβλήματα του πρόσφατα αγορασθέντος απορριμματοφόρου;

 

Δυστυχώς, τόσο στα θέματα που αφορούν την υγεία των δημοτών, όσο και σε αυτά που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, διαπιστώνουμε την ολιγωρία της δημοτικής αρχής.

 

Θέμα δεύτερο

Αν ο δήμος Πύλου-Νέστορος πάρει τις χρηματοδοτήσεις που αιτείται, (6.000.000 ευρώ),  από  εθνικά προγράμματα, ακόμη και το πιο μικρό χωριό του, θα έχει νέο δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο αποχέτευσης. Το Αμπελόφυτο  και το Κορυφάσιο, που είναι δίπλα  μας ,θα  αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο και θα συνδεθούν με βιολογικό.  Να σημειώσουμε ότι για να πετύχει τους στόχους του ,ο όμορος δήμος, ζήτησε τη συνδρομή και συνεργασία  του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης  και Οικονομίας.

Δεν υπάρχει κανένας,  στη δημοτική αρχή, που να προβληματίζεται   διαβάζοντας τι κάνουν οι γειτονικοί δήμοι;    Η κατάσταση στα προβλήματα ύδρευσης-αποχέτευσης των Γαργαλιάνων δεν απασχολεί κανέναν τους;  Δεν προβληματίζεται κανείς για  τις  χρηματοδοτικές  ευκαιρίες που χάνονται και δεν γνωρίζουμε, μάλιστα, αν θα τις έχουμε και στο μέλλον ώστε  να λύσουμε τα οξυμένα προβλήματα του δήμου;

Θέμα τρίτο

Σχολιάζοντας το «λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια» και όχι μόνο…    Οι δημοτικοί σύμβουλοι της  παράταξης  του δημάρχου,  οι  νυν και  οι τέως, έχουν αποδείξει, στους  πολίτες  την πολιτική τους ανεπάρκεια, έργω και λόγω. Δεν μπορούν να προσφέρουν, πλέον, τίποτα στον  δήμο Τριφυλίας.  Μοιραίοι, άλαλοι και άβουλοι πολιτικά, παρακολουθούν την απαξίωση του δήμου, σε σύγκριση με τους άλλους δήμους  και ονειρεύονται νέα αξιώματα με νέα σχήματα. Είναι οι ίδιοι εδώ και πολλά χρόνια και έχουν τεράστια ευθύνη για το πώς πορεύεται ο δήμος και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται. Το μόνο που μάθαμε από όλους αυτούς, ως πολίτες, είναι κάποιες εκφράσεις και μάλιστα κενές περιεχομένου, τουλάχιστον για εμάς. Φράσεις όπως: ‘’πολιτικές  κωλοτούμπες’’, ‘’πολιτικά φαγώματα’’, ‘’πολιτικά αδειάσματα’’, ‘’πολιτικά καρφώματα’’, ‘’πολιτικές καρατομήσεις’’, ‘’πολιτικές  κυβιστήσεις’’ (όπως σταχυολογούμε από τον τοπικό τύπο). Η  πολιτική τους στάση και συμπεριφορά «χαίρουν», όπως ακούμε, «μεγάλης εκτίμησης» από τους πολίτες, αυτούς  τουλάχιστον, που παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για τα προβλήματα  και τα θέματα του δήμου.

Οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου θα κριθούν από τις προτάσεις που κατέθεσαν  για τα προβλήματα του δήμου, τις πρωτοβουλίες που πήραν, την επαφή τους με τους πολίτες και τη συνολική πρότασή τους για μια άλλη λειτουργία του δήμου καθώς  και για τις διαφορετικές πολιτικές που έχουμε ανάγκη, ως τοπική κοινωνία και πολίτες.    Όσοι, δε, «περιφέρουν» την υποψηφιότητά  τους, με τα γνωστά ‘’παπαγαλάκια’’, καλό θα ήταν να  κάνουν γνωστές  τις θέσεις και προτάσεις  τους, για τη λειτουργία και  τα προβλήματα του δήμου αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής μας. (Το ίδιο ισχύει για όλους τους πιθανούς  υποψήφιους).

Κάθε υποψήφιος/α, εκτός από τις, θεμιτές, προσωπικές φιλοδοξίες, έχει σημασία  να διαθέτει πολιτική  και κοινωνική συγκρότηση καθώς  και  γνώσεις  στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης .

 

16-6-2018

Γιάννης Σ. Γκόνης

Σχετικά Άρθρα

6 thoughts on “Το απορριμματοφόρο που ρυπαίνει με λύματα (υγρά) τους δρόμους και άλλα θέματα …(“o γάτος και τα ποντίκια”, έργα… των άλλων)”

 1. Εσύ μεσιέ… ως τι κόβεσαι για να καταλάβω; Δεν φτάνει που μας φορτώσατε ένα τσούρμο απάτριδες, τομάρια να μας κυβερνήσουν, θέλεις να έχεις και λόγο στα αυτοδιοικητικά; Δεν αρχίζεις να κρύβεσαι σιγά – σιγά λέω εγώ… (και πάρε και την κοινωνική και πολιτική σου συγκρότηση που παραδόξως υπονοείς ότι έχεις, δεν θα μας χρεθαστεί…)

  1. Κρυμμένος ήσουνα εσύ μεσιέ (sic) που σε όλα τα ζητήματα του τόπου και της πατρίδας έκανες τουμπεκί τόσα χρόνια και τώρα κόπτεσαι για ένα όνομα. Όσο για την πολιτική και κοινωνική σου συγκρότηση μάλλον είναι επιπέδου νυχτερινού κέντρου γι’αυτο και απέφευγες να εκφέρεις οποιάδηποτε άποψη.

  2. ρε αντάρτη (κατα φαντασίαν) καλά στα λένε οι απο πάνω. Ο ανθρωπος εξεφρασε μια αντικειμενικη αποψη για τον τόπο μας. Παρε την χολή σου και πηγαινε παραπέρα.

  3. Πριν χαθεί έτσι κ αλλιώς ακόμα και αυτό δυστυχώς, μπροστά στην πληθώρα ενημέρωσης που βιώνει το οπτικοακουστικό πεδίο του facebookπόπολου… Αφιερωμένο από το απατριδοτσουρμό που κυβερνούν αυτή την χώρα, στους καργιερίστες ΣαμαροΣιμπιλιδομάχους πατριώτες-αγωνιστάς της INTRAcom, καθώς κ για κάθε λεπτό ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης γωνιάς του κόσμου που καλό θα ήταν κάποια στιγμή τουλάχιστον να διαβαστεί.
   ΕΛΛΑΔΑ 17.06.2018 : 08:13
   Τα «φαντάσματα» της Πρέσπας- ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
   Χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζαεφ, κοιμήθηκαν με τα φαντάσματα της ιστορίας. Στον ύπνο τους, ήρθαν ο Παύλος Μελάς, Γερμανός Καραβαγγέλης, Καπεταν Κώττας, Μάρκος Βαφειάδης, Νίκος Ζαχαριάδης, Βαγκελ Γκοτσεφ, Τέμπο, Νταμε Γκρουε, Γκότσε Ντελτσεφ, μορφές όλοι, ο κάθε ένας για την πλευρά του, του ένοπλου αγώνα για την μοιρασιά της Μακεδονίας και έδωσαν “ραντεβού” στις Πρέσπες, για να σφίξουν, τούτη τη φορά, τα “χέρια”.
   Δεν επελέγη τυχαία, ο περίφημος υγροβιότοπος για την υπογραφή, στο χωριό Ψαράδες, μιας από τις σημαντικότερες συμφωνίες στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
   Κουβαλάει βαρύ ιστορικό φορτίο, αυτή η ακριτική γωνιά όπου σήμερα, εκτός απροόπτου, θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των Ελλήνων, των γειτόνων της FYROM, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παράγοντες της οποίας αναμένεται να είναι εκεί για να βάλουν και εκείνοι με την παρουσία τους την δική τους “βούλα” στη συμφωνία.
   Στο ορεινό της ανάγλυφο, αλλά και στα νερά των πανέμορφων λιμνών της, παρακάτω στην Φλώρινα και την Καστοριά, στο Βίτσι, γράφτηκε, στον εμφύλιο πόλεμο 1947-1949, η τελευταία αιματηρή σελίδα για το Μακεδονικό.
   Αναμφίβολα τα φώτα της δημοσιότητας θα λούσουν τους πρωταγωνιστές αυτής της συμφωνίας την στιγμή που θα μπαίνουν οι υπογραφές, παρουσία ξένων ισχυρών αξιωματούχων, σαμπάνιες θα ανοίξουν, τα χαμόγελα θα περισσέψουν, και οι Πρέσπες θα κάνουν μέσω της τηλεοπτικής εικόνας τον γύρω του πλανήτη.
   Πίσω όμως από τις λαμπερές φιέστες, τα απομεινάρια μιας τραγωδίας που βίωσε ο τόπος στην ακριτική περιοχή, οι αδιάψευστοι μάρτυρες ενός βίαιου ξεκαθαρίσματος “εθνικών λογαριασμών” για τη Μακεδονία, το οποίο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με ειρηνικούς, ευτυχώς, τρόπους, θα προβάλλουν ως γκρίζες σκιές ερχόμενες από ένα όχι και τόσο μακρινό, αλλά δύσκολο παρελθόν, που άλλοι θέλουν να ξεχάσουν και μερικοί να κρύψουν.
   Είναι τα ερημωμένα και ερειπωμένα σλαβόφωνα χωριά με τα πλινθόκτιστα σπίτια (βγαλμένα, λες, από την προϊστορία) και τα αλλαγμένα ονόματα στην λεκάνη της Πρέσπας και έξω από αυτήν, λίγο παρακάτω στα Κορέστεια της Καστοριάς, που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν οι κάτοικοί τους και να περάσουν στην Γιουγκοσλαβία, άλλοι για να σωθούν και αρκετοί για να ζήσουν το όνειρο της “δικής τους Μακεδονίας”. Σε κάποια από αυτά υπάρχουν στους τοίχους χαλασμάτων από την εποχή εκείνη συνθήματα όπως “Ζήτω ο Μάρκος”, “αυτόνομη Μακεδονία” και τοίχοι σπιτιών γαζωμένοι από- τις σφαίρες.
   Είναι οι περιουσίες που άφησαν πίσω τους εκείνοι που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν με την προσδοκία να γυρίσουν κάποτε και οι οποίες δεσμεύτηκαν από το κράτος και δόθηκαν σε οικογένειες άλλων Ελλήνων από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο που μετακόμισαν στην περιοχή και άλλες που καταπατήθηκαν από συγγενείς τους οι οποίοι τώρα διεκδικούν, και η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, τίτλους ιδιοκτησίας.
   Είναι το αρχηγείο του Νίκου Ζαχαριάδη και του Μάρκου στο χωριό Πύλη, όπου πιθανότατα θα υπογραφεί η συμφωνία, οι οποίοι ενέταξαν ένοπλα τμήματα σλαβόφωνων στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας έναντι υποσχέσεων για αυτόνομη Μακεδονία και παρακάτω στο Βροντερό το νοσοκομείο του ΔΣΕ την περίοδο που οι πολεμικές συγκρούσεις είχαν μεταφερθεί από τον Γράμμο στο Βίτσι.
   Είναι οι ελάχιστες ανθρώπινες φιγούρες σε κάποια χωριά, που επέστρεψαν από τον προσφυγιά, καθώς δεν τους είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, όπως σε πολλούς με σλαβομακεδονική συνείδηση, ή την μετανάστευση στην Αμερική, και οι οποίοι σπάνια μιλούν για τη δύσκολη εκείνη περίοδο.
   Μέχρι και την μεταπολίτευση, χώριζαν την Πρέσπα από την υπόλοιπη Ελλάδα μπάρες που για να τις περάσει κανείς έπρεπε να είναι εφοδιασμένος με άδεια και βεβαίως να ελέγχονται τα στοιχεία του.
   “Θυμάμαι ότι για να πάμε να δούμε στο Πισοδέρι την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ που την έφερε εκεί για προετοιμασία τα καλοκαίρια ο γιουγκοσλάβος προπονητής της Μπρανκο Στανκοβιτς, έπρεπε να έχουμε, παιδιά τότε, άδεια υπογραμμένη από την ασφάλεια”, θυμάται ο πολιτικός μηχανικός από τη Φλώρινα Τάσος Βασιλείου.
   Ήταν ακόμα πιο σκληρός ο εμφύλιος στην περιοχή των Πρεσπών γιατί ενεπλάκησαν εκτός από τα πολιτικά και τα ταξικά μίση και εκείνα που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν μέσα από τις αιματηρές συγκρούσεις περασμένων αιώνων για την Μακεδονία.
   Άδειασαν οι Πρέσπες, μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, με την λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1949 και έκτοτε δεν συνήλθαν ποτέ.
   Από τους δώδεκα χιλιάδες κάτοικους στα είκοσι χωριά της σήμερα είναι ζήτημα εάν ξεπερνούν τους χίλιους πεντακόσιους. Και η διαμάχη για το Μακεδονικό ήταν η αιτία για το άδειασμα της περιοχής από το σλαβομακεδονικό στοιχείο. Ζώστηκαν πολλοί σλαβομακεδονικής συνείδησης κάτοικοι της περιοχής τα όπλα και πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για “αυτόνομη Μακεδονία”, προοπτική που τους υποσχόταν μέχρι κάποια στιγμή το ΚΚΕ που ‘έβλεπε σε αυτό τον κόσμο μια καλή δεξαμενή η στρατολόγησης μαχητών.
   Ιδρύθηκε τότε και σλαβομακεδονική οργάνωση “Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο” (Nacional Osloboditelen Front) ως NOF με ένοπλο δικός της τμήμα που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αριθμούσε 14.000 μαχητές.
   Όταν όμως ο Νίκος Ζαχαριάδης τα έσπασε με τον Τίτο, τα ένοπλα τμήματα της NOF αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον ΔΣΕ και να καταφύγουν στην Γιουγκοσλαβία και όταν ο εμφύλιος έληξε, το σλαβομακεδονικό στοιχειό της περιοχής πλήρωσε σκληρό τίμημα και για τους στόχους που είχε θέσει.
   Σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο “Ιστορία του Μακεδονικού Ζητήματος” του ιστορικού Γεωργίου Μιντση το 1949 έφυγαν από την ελληνική Μακεδονία, την Δυτική κυρίως, 35.000 σλαβόφωνοι με σλαβική συνείδηση.
   Άνθρωποι στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, περιουσίες όσων εξ αυτών πρωταγωνίστησαν για την αυτονομία ή και την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, δημευτήκαν, ιθαγένειες αφαιρέθηκαν, οικισμοί εκθεμελιώθηκαν, χωριά άλλαξαν ονόματα, έκτακτα δικαστήρια καταδίκασαν αρκετούς για δοσιλογισμό με την κατηγορία ότι στην
   Κατοχή συνεργάστηκαν με την βουλγαρική Οχρανα, αρκετοί που έμειναν πίσω ξενιτευτήκαν στην Αμερική και την Αυστραλία.
   Το αποτυπώματα αυτής της δύσκολης εποχής θα “στοιχειώνουν” σήμερα όσους θα σπεύσουν στους Ψαράδες, χωριό όπου θα υπογραφεί η συμφωνία, δια της οποίας οι δυο πλευρές φιλοδοξούν να θέσουν τέλος σε αυτή την ιστορική διαμάχη, που όμως έχει πτυχές, όπως αυτή των Πρεσπών, οι οποίες δύσκολα θα απαλειφθούν.

 2. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΗ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥΣ. 110.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.