Οικονομία

Το αφορολόγητο και η αλλαγή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Προς αύξηση των κατώτατων ορίων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών, στο πλαίσιο προσπάθειας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι φορολογούμενοι να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Αν και ακόμα τα ποσοστά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι από τα μέσα του Ιανουαρίου 2019, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα:

  • 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 10% σήμερα
  • 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, από 15% σήμερα
  • 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, από 20% σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button