ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το μέρος στη Μεσσηνία όπου μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον χρόνο [εικόνες]

Είναι η Αρχαία Μεσσήνη που σε καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

Είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου, με τον επισκέπτη να νιώθει δέος στην πρώτη επαφή με τον σπουδαίο κι εντυπωσιακό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Βρίσκεται δίπλα στο σημερινό χωριό Μαυρομμάτι, στη Μεσσηνία και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η ίδρυσή της τοποθετείται στο 370π.Χ-369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων πλέον Μεσσηνίων. Η οικοδόμησή της έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την αρκαδική Μεγαλόπολη, ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Σπάρτης.

Ο Παυσανίας αφηγείται πως κήρυκες εστάλησαν στους ξενιτεμένους Μεσσήνιους, καλώντας τους να επιστρέψουν και να κατοικήσουν τη νέα πόλη. Η ονομασία επιλέχθηκε από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του Τρίοπα, βασιλιά του Άργους. Έπειτα από ένα διάστημα ερήμωσης, η Μεσσήνη αναδείχθηκε και πάλι, από τον 5ο αιώνα, σε σημαντικό οικισμό της περιοχής.

Η πόλη είχε τεράστιο τείχος, η περίμετρος του οποίου έφτανε τα εννέα χιλιόμετρα, και δύο πύλες, την Αρκαδική και τη Λακωνική. Η βόρεια πλευρά του, κοντά στην πρώτη πύλη, διατηρείται καλύτερα και μπορεί κανείς να «ακολουθήσει» τα μέρη που σώζονται και τα θεμέλια. Τα οικοδομήματα έχουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό, καθώς η πόλη είναι χτισμένη με βάση το ιπποδάμειο σύστημα.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ασκληπιείο, το θέατρο, την κρήνη Αρσινόη, τα ιερά του Διός Σωτήρος και ήρωος- πιθανώς του Αριστομένη- καθώς και το Στάδιο και το Γυμνάσιο.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Εχω μία απορία. Η υπερδιαφημισμένη κυβέρνησή μας διατυμπανίζει πως θα δημιουργηθεί ένας “αριθμός του πολίτη” ο οποίος θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις “συναλλαγές με το δημόσιο”. Ακρως αντισυνταγματικό αφού μιλάμε για το ολικό φακέλωμα, όμως, σίγουρα θα βοηθήσει τα κόμματα στο να φοροαρμέγουν τους Ελληνες πολίτες ώστε να μοιράζουν επιδόματα σε αλλοδαπούς και κομματικούς. Μην νομίζετε πως ο “αριθμός πολίτη” είναι κάτι πέρα από ένα φορολογικό εργαλείο. Μας έχουν ήδη δηλώσει με υπερηφάνεια πως θα αντικαταστήσει το ΑΦΜ. Μάλιστα τα κανάλια έχουν κάθε δεύτερη μέρα τον Πιερακάκη να εξηγεί πως θα μας φακελώσει. Και εδώ είναι η απορία μου. Είμαι Ελληνας πολίτης, γεννήθηκα εδώ κλπ, αλλά δεν ζω μόνος μου. Ζω περιτριγυρισμένος από δεκάδες Πακιστανούς σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων. Μιλάμε σίγουρα για 50-70-100 άτομα. Μιλάω κατά προσέγγιση επειδή γνωρίζω που βρίσκονται κάποια από τα σπίτια στα οποία οι Πακιστανοί ζουν κατά δεκάδες αλλά δεν γνωρίζω που βρίσκονται όλα τα σπίτια τους. Αν αυξήσω την απόσταση και μιλήσω για ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, πχ, δύο χιλιομέτρων, τότε πραγματικά χάνεται η μπάλα. Δεν έχω ιδεά πόσοι είναι σε πόσα σπίτια. Τώρα πρόσθεσε όλη την ύπαιθρο, και στην συνέχεια τα διαμερίσματα και υπόγεια στα μεγάλα και λιγότερα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ζουν ομαδικά κατά δεκάδες οι Πακιστανοί και οι Μπανγκλαντεσιανοί. Και αυτοί είναι η απορία μου. Θα μπούμε στην διαδικασία να φτιάξουμε ένα μαζικό σύστημα ελέγχου, τον “αριθμό του πολίτη”. Αλλά, από περιέργεια, γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι Πακιστανοί ζουν στην χώρα ανά πάσα στιγμή; Εχουμε ιδέα ή δεν έχουμε καμία ιδέα; Και τι σχέδιο έχουμε για αυτό; Τις μαζικές ελληνοποιήσεις; Και μετά;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button