Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

«Το μαγκάλι» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Γυναίκες με πείρα από τη ζωή, μοντέρνες, δυναμικές και δημιουργικές μπαίνουν στο ρόλο των γιαγιάδων της παλιάς επαρχίας. Και με το κουτσομπολιό τους σκορπούν άφθονο γέλιο αλλά και υπενθυμίζουν την επαρχιώτικη προέλευση του καθενός η οποία τελικά είναι τιμή για όποιον την έχει. Όλα αυτά γύρο από «Το μαγκάλι», το θεατρικό έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που ανεβάζει απόψε, Πέμπτη 29 Μάρτη και αύριο, η Πειραματική Σκηνή στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής της Καλαμάτας…

Παίζουν στο έργο γυναίκες που δεν είναι ηθοποιοί, η Φανή Αλεξανδρή, η Τέτα Βασιλάκη, η Γιώτα Βασιλειάδη, η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου και η Λέττα Πετρουλάκη, καθώς και ο Αντρέας Βρυώνης.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης η Λέττα Πετρουλάκη, πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, «αρχικά νομίζαμε ότι είναι έργο για παιδιά και θα έπαιζαν τα παιδιά της Πειραματικής, όμως ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος μας είπε να παίξουμε εμείς. Αποφασίσαμε να μπούμε στο έργο και να αποδώσουμε αυτούς τους ρόλους των γιαγιάδων που έρχονται από το παρελθόν αλλά είναι γνωστοί σε εμάς». Επίσης σημείωσε τις ευχαριστίες της προς τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο που εμπιστεύτηκε το έργο του στην Πειραματική, τονίζοντας ότι είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Ο Αντρέας Βρυώνης χαρακτήρισε το έργο ως ηθογραφική κωμωδία, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ενώ επίσης ευχαρίστησε θερμά τόσο το συγγραφέα όσο και την Πειραματική Σκηνή.

Η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της σημείωσε ότι αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια να ανέβει πάλι στη σκηνή γιατί το έργο τη γοήτευσε.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος ανέφερε ότι το έργο αναφέρεται στην πατρίδα του, τα Φιλιατρά, αλλά θα μπορούσε να αφορά κάθε παλιά επαρχιακή πόλη. Είπε ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για την επαρχιώτικη καταγωγή μας και πως ο ίδιος νοιώθει τιμή που είναι Φιλιατρινός γιατί εκεί γνώρισε τη ζωή, τη φύση, την αγροτική ζωή, τους ανθρώπους.

Σημείωσε ακόμη ότι επιθυμία του είναι το έργο να ανέβει και στην Αθήνα, όπως έχουν ανέβει με μεγάλη επιτυχία άλλα έργα που έχει γράψει, καθώς και στα Φιλιατρά. Τέλος, σημείωσε ότι ετοιμάζει νέο έργο ενώ το προηγούμενο διάστημα ετοίμασε εξαιρετικά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Οι παραστάσεις σήμερα και αύριο θα ξεκινήσουν στις εννέα το βράδυ και η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: «Διαπραγματεύεται την ιστορία πέντε γυναικών, (χήρες όλες) διαφορετικών ηλικιών σε μια βραδινή τους επίσκεψη στο σπίτι της κυρά Καλλιόπης στα Φιλιατρά, που συζητούν, αστειεύονται, φιλονικούν και κουτσομπολεύουν αναμασώντας αναμνήσεις από τους μακαρίτες συντρόφους τους και το παρελθόν τους.

Με την κουβέντα γύρω από ένα μαγκάλι, βγάζουν στην επιφάνεια το βαθύ συντηρητισμό τους, τη θρησκοληψία τους, τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις με τα μικροσυμφέροντα που τις χαρακτηρίζουν και το άγχος της περασμένης ηλικίας τους.

Όλα αυτά μέχρι που εμφανίζεται ένας όμορφος νέος άντρας…».

Τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει η Τέτα Βασιλάκη και στη σκηνοθεσία έπαιξαν ρόλο οι προτάσεις όλης της ομάδας. Βοήθησαν η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη η Κατερίνα Πετρουλάκη και ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος.
Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button