Τοπικά Νέα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Θουρίας – Ξενάγηση στο Θέατρο το Ασκληπιείο και τους Τάφους (Βίντεο – Φωτογραφίες)

Το μεγαλείο της Αρχαίας Θουρίας αναδεικνύεται μέσα από σημαντικά ευρήματα, καθώς ολοκληρώθηκαν και οι φετινές ανασκαφές με μεγάλη επιτυχία.

Συμπληρώθηκαν ήδη 10 χρόνια συστηματικών ανασκαφών, που διεξάγονται στην περιοχή της αρχαίας πόλης από το 2009, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με την διεύθυνση της διδάκτορος Ξένης Αραπογιάννη. Κατά την διάρκεια της δίμηνης ανασκαφικής περιόδου αυτό το καλοκαίρι, ήρθε στο φως ένα ακόμη τμήμα του αρχαίου θεάτρου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου, το οποίο εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την σπουδαία αρχιτεκτονική του.

(φώτο 1)
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες και σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη, με εντυπωσιακά νέα ευρήματα που συμπληρώνουν διαρκώς την εικόνα της αρχαίας Θουρίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της διευθύντριας των ανασκαφών κ. Αραπογιάννη (στην οποία επισυνάπτεται η φώτο 1), όλη η ανασκαφική ομάδα: αρχαιολόγοι, αρχιτέκτων, τοπογράφος, εργατικό και τεχνικό προσωπικό, φοιτητές, συνέβαλλε και φέτος ακούραστα και με απαράμιλλο ενθουσιασμό στο επιτελούμενο ανασκαφικό έργο, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

Δείτε το βίντεο:

Το Αρχαίο θέατρο ήταν ένα σημείο αναζήτησης για πολλά χρόνια, κοντά 20 χρόνια, ο εντοπισμός του έγινε το 2015 με εκτεταμένη γεωφυσική έρευνα, όπως αναφέρει η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, υπεύθυνη της Ανασκαφής και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, κατά την πρόσφατη ξενάγηση δημοσιογράφων της Μεσσηνίας.

Αρχικά δεν φαινόταν τίποτα παρά μόνο οι γωνίες των ογκόλιθων, οι οποίοι αποτέλεσαν αφορμή για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, καθώς υπήρχαν τρεις θέσεις πιθανές. Στην συνέχεια έγιναν δοκιμαστικές ανασκαφές το 2016 και τότε εμφανίστηκε το μεγάλο βόρειο ανάλημμα και στην πορεία ένα μεγάλο μέρος της ορχήστρας, έτσι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν το αρχαίο θέατρο. Το 2017 έγινε συστηματική ανασκαφή, συνεχίστηκε έναν χρόνο και το 2019 έγινε η αποκάλυψη του μνημείου.

 

Όπως επεσήμανε η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα πολλά οικοδομήματα και όσα περισσότερα μνημεία αποκαλύπτονται τόσο καλύτερη θα γίνει η εικόνα της Αρχαία Πόλης, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο, οργάνωση και χρήματα. Οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με βάση των ιδιωτικών χορηγιών, ο κύριος χορηγός είναι το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Επίσης χορηγία υπάρχει και από το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου και επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια σημαντική βοήθεια υπήρχε από τον Δήμο Καλαμάτας και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

13 ΑΡΧΑΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΕΛΑΙΩΝΑ
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Αντώνης Τσαγκλής ξεναγώντας στον χώρο τονίζει πως οι κάτοικοι γνώριζαν ότι υπήρχαν τάφοι στο συγκεκριμένο σημείο καθώς εκεί έχουν βρεθεί πολλά κοσμήματα εκ των οποίων και το πολύτιμο δαχτυλίδι μεγάλης αξίας που φιλοξενείται στην Αρχαία Ολυμπία. Τα περισσότερα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Καλαμάτας. Συνολικά έχουν βρεθεί 16 μυκηναϊκοί τάφοι από τους οποίους οι 13 βρίσκονται στο κτήμα του Αντώνη Τσαγκλή. Οι συγκεκριμένοι τάφοι θεωρούνται φτωχοί τάφοι και υπολογίζονται γύρω στα 2000 χρόνια.

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Ο πρώτος χώρος που ερευνήθηκε με συστηματική ανασκαφή ήταν το Ασκληπιείο κατά την Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, συγκεκριμένα η θέση ανακαλύφθηκε το 2007 αφού διακρινόταν με δυσκολία ένα τοίχος.
Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη της Ανασκαφής και Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, ο χώρος ήταν πολύ διαφορετικός αρχικά και αφού καθαρίστηκε και ξεκίνησε η ανασκαφή εμφανίζονταν σιγά σιγά κάποια κτήρια.
Συγκεκριμένα φάνηκε μια σειρά από πέτρες οι οποίες ήταν εντυπωσιακές και μεγάλες μια μνημειώδης κατασκευή.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης των βράχων και δεν ήταν εύκολο να συνεχιστούν οι ανασκαφές.
Στην συνέχεια το 2008 συνεχίστηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές και έναν χρόνο αργότερα με συστηματική ανασκαφή ανακαλύφθηκε ο Ναός του Ασκληπιού. Τμήμα του βρέθηκε με πολλά ευρήματα και επιγραφές καθώς και πολλά αρχαία σώζονταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 2013 και το 2016 έγινε και η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου.

Σύμφωνα με την Ξένη Αραπογιάννη όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν πολλές ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν αρκετά κτήρια ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της νέα πόλης.
Όπως φαίνεται ο Ναός του Ασκληπιού άρχισε να κτίζεται τον 4ο αιω. π.Χ. και όπως προκύπτει ήταν σε χρήση έως τον 1ο αιω. π.Χ, αργότερα εγκαταλείφθηκε και δεν υπήρξαν στην συνέχεια δείγματα ύπαρξής του. Ακόμη και ο Παυσανίας που τον 2ο αιω. μ.Χ. που επισκέφθηκε το μέρος δεν αναφέρθηκε στον Ναό και δεν έδωσε καμία πληροφορία περί αυτού καθώς πιθανότατα να μην γνώρισε.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η πρόσοψη του Ναού βρέθηκε ακριβώς όπως ήταν, χωρίς πεσμένα τμήματα, ενώ τα περισσότερα κομμάτια έχουν σωθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Επιπλέον ανάμεσα σε όλα αυτά τα μνημεία ανακαλύφθηκαν κάποια τα οποία φέρουν επιγραφές οι οποίες διακρίνονται ξεκάθαρα. Σε πολλά από αυτά αναγράφονται ονόματα θεών και ιερέων.
Επίσης κάτι το όποιο είναι σπάνιο και πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίζει η δρ. Ξένη Αραπογιάννη, αποτελεί το γεγονός ότι σε επιγραφή υπάρχει χαραγμένο το όνομα του Αρχιτέκτονα του Ναού, συγκεκριμένα Αρχιτέκτων Θεόδωρος, κάτι το οποίο όπως είπε δεν έχει ξανασυναντήσει στην πορεία της τόσα χρόνια, τα οποία είναι στοιχεία που προκύπτουν συνήθως από γραπτές πηγές.
Τέλος στο συγκεκριμένο σημείο βρέθηκαν πολλά οστά ζώων, από θυσίες που γίνονταν, τα οποία μελετώνται καθώς έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αρχαία πόλη εκτείνεται σε όλο τον λόφο περίπου σε μήκος ενός χιλιομέτρου καθώς αποτελεί από τους πιο αρχαίους χώρους ακόμα και από την Αρχαία Μεσσήνη, αφού είναι 3.000 ετών αρχαιότερη.

Η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη θεωρεί μεγάλη τύχη που ανακαλύφθηκε αυτή η σκοτεινή πτυχή της Αρχαίας Θουρίας, όπως την αποκαλεί.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια/Κωνσταντίνα Δημοπούλου

Φωτογραφίες: Εύφορη Γη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button