Πελοπόννησος

Δείτε το χωριό της Αρκαδίας από όπου κατάγονται αρκετοί γνωστοί Έλληνες και έζησε εκεί για ένα διάστημα ο Μίκης Θεοδωράκης! [εικόνες]

Πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, στα 1050 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται χτισμένη η Ζάτουνα.

Είναι 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Δημητσάνα και μόλις δυο ώρες μακριά από την Αθήνα. Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό, στην τελευταία στροφή βλέπετε ένα μοναδικό τοπίο: Το πανύψηλο βουνό, το φαράγγι του Λούσιου, τα απέναντι χωριά, μέχρι και τα ποτάμια που κυλούν από τα βουνά.

Η Ζάτουνα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και ο παραδοσιακός οικισμός θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό. Τα πετρόχτιστα σπίτια «σκαρφαλώνουν» στο λόφο, άλλα πιο καλοδιατηρημένα και άλλα εγκαταλελειμμένα.

Στενά σοκάκια, αυλές με περιποιημένους κήπους, πλακόστρωτες πλατείες και φυσικά οι φιλόξενοι άνθρωποι του χωριού, θα σε κάνουν να θέλεις να επιστρέψεις σύντομα στη Ζάτουνα.

Χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι η πετρόχτιστη πλατεία του με την εκκλησία της Παναγίας και το παλαιό δημοτικό σχολείο με τα υπεραιωνόβια πλατάνια.

Το χωριό χωρίζεται στη μέση από τον κεντρικό δρόμο.

Στο χωριό υπάρχουν πολλές πηγές που κατεβαίνουν από τα βουνά και για αυτό σε πολλά σημεία του θα δείτε πετρόχτιστες βρύσες.

 

Το 2006 υλοποιήθηκε στο χωριό το όνειρο της δημιουργίας ενός μουσείου προς τιμή του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη όπου κατά τα χρόνια της χούντας εκτοπίστηκε στη Ζάτουνα. Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ένα πετρόχτιστο κτίριο του 1919.

mariailiaki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button