ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το νησάκι της Μεσσηνίας που μπορεί κάποιος να φτάσει κολυμπώντας

Με σημαντικές φυσικές ομορφιές, εντυπωσιακές παραλίες και δυνατότητα για ενδιαφέρουσες κοντινές αποδράσεις, η ιστορική Καρδαμύλη αποτελεί έναν «κρυμμένο θησαυρό» της Έξω Μάνης.

Σε μια εκπληκτική περιοχή στη νότια Πελοπόννησο, σε ένα σκηνικό εντυπωσιακά θεατρικό, γεμάτο αντιθέσεις από κρυστάλλινα γαλάζια νερά, άγριους ελαιώνες και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά, βρίσκεται η Καρδαμύλη. Ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού Κόλπου.

Διατηρήθηκε ως μικρή ή μεγάλη πόλη, με το πανάρχαιο όνομά της εδώ και 3.240 χρόνια. Είναι η Καρδαμύλη η Αρχαϊκή, η Μεσσηνιακή, των Ελευθερολακώνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Η Καρδαμύλη η Μανιάτικη, των Καπεταναίων και των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.

Μπροστά στο χωριό βρίσκεται μια μικρή χερσόνησος, ανάμεσα σε δυο πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο και άμμο και απέναντί της ένα νησάκι, η Μερόπη. Η έκταση του νησιού είναι 35 στρέμματα και από το 1862 είναι ιδιοκτησία παλιάς οικογένειας της Καρδαμύλης. Το νησάκι είναι γνωστό, επίσης, με το όνομα Αμυγδαλόνησος. Βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από το λιμανάκι της Καρδαμύλης και μπορεί κάποιος να φτάσει εκεί ακόμα και κολυμπώντας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, και το οχυρό συγκρότημα που που βρίσκονται στην Μερόπη ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Υπάρχουν ερείπια βενετσιάνικων τειχών του 18ου αιώνα, ενώ γύρω από τον ναό σώζονται γκρεμισμένα κελιά και μια στέρνα συλλογής νερού. Ο ναός είναι βασιλική χωρίς τρούλο, μονόκλιτος, θολοσκέπαστος και λιθόκτιστος. Σε επαφή με την εκκλησία εκτείνεται διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων. Η εξωτερική πλευρά του κτίσματος, καθώς και η εξωτερική πλευρά του Αγίου Νικολάου αποτελούν μέρος του τείχους, το οποίο προστατεύει το νησάκι. Στο εσωτερικό του ναού ο επισκέπτης μπορεί να δει γραμμένη την χρονολογία 1779, έτος κατασκευής του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button