Τοπικά Νέα

Το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου μήκους 3χλμ. βρίσκεται στη Μεσσηνία

Η γεωγραφική του θέση εξασφαλίζει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι «Μπίλιοβο», ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου μοναδικό στο είδος του, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Δημιουργήθηκε από ντόπιους τεχνίτες στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια προσπάθεια που διήρκεσε 25 χρόνια και αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας καθώς συνέδεε τα υψηλότερα με τα χαμηλότερα χωριά της δυτικής Μάνης.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίζεται ως «μνημείο, το σωζόμενο τμήμα του παλαιού λιθόστρωτο μονοπατιού ΜΠΙΛΙΟΒΟ, συνολικού μήκους 2.962 μέτρων και σε όλο του το πλάτος, τις παρειές και τα πρανή του, διότι αποτελεί σημαντικό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας με μεγάλη επιμέλεια και τεχνική γνώση, ιστορικά συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Το όνομά του προέρχεται από την σλάβικη λέξη bȉlo που σημαίνει βουνοκορφή

Ανεβαίνοντας τα 3 φιδογυριστά χιλιόμετρα με τις 83 στροφές που μας φέρνουν από τα 340 στα 850 μέτρα υψόμετρο, το μάτι μας εστιάζει μια στη μαστοριά της λαϊκής αρχιτεκτονικής και μια χάνεται στο υπέροχο ανοιξιάτικο πανόραμα προς κάμπο των Σωτηριάνικων και τον γαλήνιο Μεσσηνιακό κόλπο στο βάθος. Οι λαξεμένες με σφυρί και καλέμι πέτρες τόσο στις ξερολιθιές όσο και στο στρώσιμο του δρόμου κάνουν αίσθηση, όπως και το άφθονο πράσινο τριγύρω – σε ορισμένα σημεία μάλιστα χρειάζεται να κάνουμε και κάποιες ταρζανιές περνώντας κάτω από πεσμένα δέντρα που κόβουν το μονοπάτι.

athinorama.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button