Lifestyle

Το πανέμορφο χωριό της Πελοποννήσου που γίνονται τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Μαύρο Ρόδο»

Η Καρύταινα και πάλι στο προσκήνιο. Σε ποιο χωριό της Πελοποννήσου κάνει γυρίσματα η νέα σειρά του Mega «Μαύρο Ρόδο».

Σύμφωνα με το .anagnostis.org, με σεβασμό στον τόπο, την ιστορία του, τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με ταπεινότητα και διάθεση συνεργασίας πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του Mega, «Μαύρο Ρόδο» στο χωριό Καρύταινα.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Καρύταινας κατά το ξεκίνημα των γυρισμάτων

«Πρίν λίγες εβδομάδες ξεκίνησαν στην Καρύταινα τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Μαύρο Ρόδο”, η οποία θα προβάλλεται από το Mega την τηλεοπτική σεζόν 2022-2023.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρύταινας, κος. Ιατρόπουλος Πέτρος επέτρεψε την λήψη πλάνων στην πλατεία του χωριού,στους δημοτικούς δρόμους και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού μας κι ήταν δίπλα στους υπεύθυνους της παραγωγής διαθέσιμος να βοηθήσει σε ότι του ζητηθεί.Παράλληλα ο πολιτιστικός σύλλογος” Κοινόν Καρυτινων” είναι αρωγός, συμπαραστάτης και παρών και στη συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία συμβάλλει στην προβολή και αναβάθμιση του τόπου μας».

«Όλα τα μέλη της παραγωγής, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί κτλ. είναι άνθρωποι με ευγένεια ψυχής. Με σεβασμό στον τόπο, την ιστορία του, τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με ταπεινωτητα και διάθεση συνεργασίας έκαναν τα πρώτα γυρίσματα, εδώ στην Καρύταινα.

Θα ξαναέρθουν κι άλλες φορές ώστε να πάρουν πλάνα και να κάνουν γυρίσματα κι άλλες εποχές του έτους. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και τους περιμένουμε ξανά με ανυπομονησία».

Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός

Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης.

Ο οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για το μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες.

Αναλυτικά, το ιστορικό ορεινό χωριό της Καρύταινας απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη, 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη και 17 από τη Στεμνίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Ξεχωρίζει για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που οφείλεται κυρίως στα παραδοσιακά σπίτια, το κάστρο και τις βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί μάλιστα ως παραδοσιακός οικισμός.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.

Η Καρύταινα έχει ιστορική, πολιτιστική και οικονομική αξία και για αυτό τον λόγο απεικονιζόταν στη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου, και πιο συγκεκριμένα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού που δεν είναι άλλο από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι μήκους 50 μ. με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στο βάθος φαίνεται το κάστρο του μοριά. Το κάστρο της Καρύταινας είχε διαλέξει σαν ορμητήριό του ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον αγώνα του κατά του Ιμπραήμ.

Στην Τουρκοκρατία, η Καρύταινα ήταν εμπορικό κέντρο με κυριότερα προϊόντα τον καπνό, τα μεταξωτά και το κρασί ενώ παράλληλα αποτέλεσε και σημαντικό διοικητικό κέντρο έως το 1830 που την θέση της πήρε η Δημητσάνα, γεγονός που συνετέλεσε στην παρακμή της.

Την 25 Μαρτίου 1821, επαναστάτες από το Ζυγοβίστι υπό τον Θεοδόσιο Καρδαρά και από τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα υπό τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο, πήγαν για να συλλάβουν τους εκεί Τούρκους αλλά αυτοί πρόλαβαν και κλείστηκαν στο οχυρό της πόλης όπου πολιορκήθηκαν.

Η απελευθέρωσή της σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που νίκησε τους Τούρκους στην περίφημη Μάχη της Καρύταινας στις 27 Μαρτίου 1821. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που το κάστρο της απεικονίζεται μαζί με το πορτρέτο του Κολοκοτρώνη στα παλιά χαρτονομίσματα των πέντε χιλιάδων δραχμών.

Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, στο «Ταξιδεύοντας στο Μοριά», είχε χαρακτηρίσει την Καρύταινα το «Τολέδο της Ελλάδας»:

«H Καρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας… τα κάστρο έρημο, σταχτόμαυρο σα γεράκι, σηκώνεται στην κορφή και βιγλίζει. …..τα σύννεφα είχαν πληθύνει και περνούσαν γρήγορα, ρίχνοντας τεράστιους ίσκιους απάνω στα βουνά και κάτω στον κάμπο. Κι όταν αντικρίσαμε πάνω από το λόφο το ξακουστό κάστρο της Καρύταινας, νιώσαμε πως σήμερα, σε τέτοιο ανήσυχο φωτισμό και με τέτοιες σύγχρονες έγνοιες, το κάστρο τούτο το άγριο, το πολεμικό, το απότομο, διατυπώνει πιστότερα από κάθε ελληνικό ναό το τοπίο γύρα μας και μέσα μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button