Αθλητικά

Το ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση Ερντογάν

Η μεγάλη μάχη του ΠΑΟΚ με την Μπεσίκτας για τον 2ο προκριματικό του Champions League βρίσκεται προ των πυλών. Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ‘ξίφη’ τους την προσεχή Τρίτη (21:00) στο γήπεδο της Τούμπας, εν μέσω νέας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για λόγους που δεν αφορούν ούτε στο ελάχιστο τον αθλητισμό. Το αντίθετο, όμως;

Η αναμέτρηση αναπόφευκτα περιστοιχίζεται από τις πολιτικές προεκτάσεις, έστω και δια της τεθλασμένης. Δύο περιστατικά, εντελώς άσχετα μεταξύ τους, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το επεισόδιο με την τηλεοπτική μετάδοση

Την ώρα που στην Ελλάδα έγινε γνωστό ότι τα δικαιώματα μετάδοσης του αγώνα τα έχει το Open TV, τηλεοπτικό δίκτυο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, στην Τουρκία η προβολή του αγώνα εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η UEFA επιτρέπει τα δικαιώματα να παραχωρηθούν σε συνδρομητικό κανάλι και ένας αγώνας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έστω και σε προκριματική φάση, να μην μεταδοθεί ελεύθερα σε όλο το κοινό μιας χώρας. Κάτι που θα γινόταν και στην Τουρκία, αν δεν υπήρχε παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της γειτονικής χώρας, Μεχμέτ Μουχαρέμ Κασαπόγλου, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ο αγώνας δεν θα μεταδοθεί σε συνδρομητικό κανάλι. “Αγαπητοί φίλαθλοι, ακούσαμε τη φωνή σας, τα μηνύματά σας έφτασαν σε εμάς. Το παιχνίδι της εκπροσώπου μας, Μπεσίκτας, με τον ΠΑΟΚ στις 25 Αυγούστου θα μεταδοθεί από το Kanal D. Με ειλικρινείς ευχές για νίκη της Μπεσίκτας”, αναφέρει σχετικά, αποτρέποντας περαιτέρω εντάσεις στο εσωτερικό για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ζήτημα των πολιτικών μηνυμάτων

Η εξωαγωνιστική ένταση γύρω από το παιχνίδι δεν σταματάει εδώ. Ο πιο διάσημος αγγλόφωνος λογαριασμός στο twitter για το τουρκικό ποδόσφαιρο, το Turkish Football των 18.000 ακολούθων, το οποίο αποτελεί λογαριασμό της ιστοσελίδας Turkish-football.com που συνεργάζεται με μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως ο Guardian και το Bleacher Report, έκανε δύο tweets στα οποία διαμαρτυρήθηκε για τη νέα εμφάνιση του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, στο tweet υπάρχει φωτογραφία από το εσωτερικό της εμφάνισης, όπου αναγράφονται οι λέξεις “ΠΑΟΚ”, “προσφυγιά”, “Μικρά Ασία”, “Πόντος”, “Κωνσταντινούπολη”, “Ελληνισμός” και “Αγιά Σοφιά”. Το tweet θεωρεί ότι αυτό οφείλεται σε προσπάθειες της πλευράς του ΠΑΟΚ να αναμίξει την πολιτική με το ποδόσφαιρο και καλεί την UEFA να παρέμβει, αφού βάσει κανονισμών δεν επιτρέπονται εξωαθλητικά μηνύματα στις διοργανώσεις της.

“Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να ράψει την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Αγιά Σοφιά και τη Μικρά Ασία στις φανέλες του, για τα προκριματικά του Champions League κόντρα στην Μπεσίκτας. Είναι φθηνή και παιδιάστικη κίνηση. Αναρωτιέμαι τι έχει να πει η UEFA για έναν σύλλογο που αναμιγνύει τον εθνικισμό με το ποδόσφαιρο στο Champions League”, έγραψε στο πρώτο tweet.

Σε ένα ακόλουθο, επιχείρησε να εξηγήσει την κατάσταση από τη σκοπιά του: “Για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στην τοπική κόντρα, ο ΠΑΟΚ προσβλέπει σε μια εθνικιστική φαντασίωση κατάκτησης γης που κατείχε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία -τη Μεγάλη Ιδέα. Είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο να ανακατεύεται σε τέτοια επικίνδυνα παιχνίδια”.

Τα tweets αυτά είχαν μερικές δεκάδες likes και κάποιες απαντήσεις από κάτω. Τα περισσότερα σχόλια ζητούσαν -συνήθως με κόσμιο τρόπο- παρέμβαση της UEFA και τιμωρία του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, η πλειονότητα αντέδρασε διότι θεωρεί ότι μόνο οι τουρκικές ομάδες τιμωρούνται από την UEFA για τέτοιου είδους ζητήματα εξωαθλητικών μηνυμάτων. Δεν έλειψαν, πάντως, κι αυτοί που απάντησαν με μπόλικη δόση τουρκικού εθνικισμού και χυδαιότητες, αναδεικνύοντας και αυτήν τη μερίδα του κοινού της Τουρκίας, που δεν περιμένει να απολαύσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά κάτι διαφορετικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button