Το Su filindeu κρατάει τουλάχιστον 200 χρόνια πίσω – πιθανώς και 300. Όσο παλαιά και αν είναι η συνταγή, παραμένει μια οικογενειακή υπόθεση.
Τα συστατικά είναι απλά: σιμιγδάλι σιτάρι, νερό και αλάτι. Το μαγείρεμα είναι εξίσου απλό: λαχταριστό ζωμό από βόειο κρέας και φρέσκο τυρί πεκορίνο. Ωστόσο, η παρασκευή των ζυμαρικών είναι σχεδόν αδύνατη. Μηχανικοί από την εταιρία ζυμαρικών Barilla προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να αναπαράγει την τεχνική. Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver επισκέφθηκε επίσης τη Σαρδηνία με την ελπίδα να κυριαρχήσει το αόριστο noodle. Μετά από δύο ώρες, εγκατέλειψε.