Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης οριστικοποιήθηκε για το φετινό καλοκαίρι και ξεκινά σε λίγο καιρό.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα.

Ως τώρα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

– «Ρήγας και Επανάσταση». Η έκθεση έχει στηθεί στο Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο και συνδιοργανωτές είναι: ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Σύλλογος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η έκθεση αποτελεί τμήμα της μεγάλης έκθεσης η οποία διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο κτήριο του Κοινοβουλίου το 2018. Αντικείμενα και πίνακες της έκθεσης παραχωρήθηκαν στον ΣΦΚΜ και μεταφέρθηκαν με δαπάνη του Δήμου στη Μεθώνη. Η έκθεση στήθηκε στο Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό σχολείο με συνεργασία του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

– “Η Χάρτα του Ρήγα” (1797): θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πλατεία παραλίας) σε συνδυασμό με την έκθεση «Επανάσταση 1821: 21 μάχες και 3 συμβολισμοί» με υπότιτλο «Εργα Δ. Ζωγράφου – Σκέψη Ι. Μακρυγιάννη» (1821 -1829). Μετά τη λήξη της έκθεσης θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων της Μεθώνης και η λειτουργία της θα συνεχιστεί με ευθύνη της διευθύντριας του Λυκείου Σ. Γιακμογκλίδου. Εκεί θα εκτεθούν ψηφιακά αντίγραφα τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό στον ΣΦΚΜ από τη βιβλιοθήκη της Βουλής. Η Χάρτα τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797 και αποτελείται από σύνθεση 12 φύλλων. Είναι ένα σύνθετο εργαλείο που όριζε τη χώρα των Ελλήνων και δίδασκε την ιστορία της και αποτελούσε τμήμα του. Η Χάρτα σηματοδοτεί τη ριζοσπαστική στροφή του Ρήγα και τη μετάλλαξη του λόγιου πατριωτισμού σε επαναστατική δράση. Από την Κυριακή 1 Αυγούστου ως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 8.30 μ.μ. – 11.30 μ.μ.

– «Επανάσταση 1821: 21 μάχες και 3 συμβολισμοί» με υπότιτλο «Εργα Δ. Ζωγράφου – Σκέψη Ι. Μακρυγιάννη» (1821-1829). Θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πλατεία παραλίας) και οι πίνακες θα εκτυπωθούν σε φυσικό μέγεθος από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πρόκειται για αντίγραφα 24 έργων σε φυσικό μέγεθος, ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας προς τον ΣΦΚΜ. Οι πίνακες σχεδιάστηκαν την περίοδο 1836 – 1839. Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Από την Κυριακή 1 Αυγούστου ως την Πέμπτη 11 Αυγούστου, 8.30 μ.μ. – 11.30 μ.μ..

– Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρύταινας με συνδιοργανωτή και χορηγό το Δήμο Πύλου – Νέστορος και θέμα «Η ιστορία του 1821 μέσα από δύο κάστρα» και υπότιτλο «Κάστρο Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ, Κάστρο Καρύταινας: η βάση του Κολοκοτρώνη». Την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Τομέας Ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι εκδηλώσεις (ξεναγήσεις – έκθεση – εσπερίδα) θα είναι τριήμερες. Το τελικό πρόγραμμα και οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν αυτό το μήνα. Στόχος των εκδηλώσεων είναι, μέσω της διοργάνωσης των διαλέξεων, να αναδειχτεί ο ρόλος των δύο κάστρων στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.

– Την Παρασκευή 20 Αυγούστου στις 9 μ.μ. θα γίνει στην τάφρο εκδήλωση με χορούς και μουσικό πρόγραμμα και το Σάββατο 21 Αυγούστου την ίδια ώρα εσπερίδα με θέμα «Η Ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα» και υπότιτλο «Το Κάστρο της Καρύταινας: η βάση του Κολοκοτρώνη – Το Κάστρο της Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ» στο ίδιο χώρο. Την Κυριακή ακολουθεί ξενάγηση στην έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης συμμετέχει στην εκδήλωση με τη χορευτική ομάδα του. Χορηγός της Εκδήλωσης: Δήμος Πύλου – Νέστορος.

– Προβολή βίντεο και συζήτηση με θέμα την «επιστροφή» των συντρόφων του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Ελλάδα για να συνεχίσουν τον αγώνα. Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Καποδιστριακού Σχολείου Μεθώνης τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 9 μ.μ. με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης. Χορηγός: Εκδόσεις “ΚΑΠΟΝ 6”.

– Δημόσια συζήτηση: «Προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης: απολογισμός πεπραγμένων μετά τις καταρρεύσεις – Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων – Συνέργειες ενδιαφερόμενων μερών» το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. Οι απόψεις που θα διατυπωθούν θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση της θεματολογίας της διημερίδας που προγραμματίζεται να γίνει στη Μεθώνη τον Απρίλιο του 2022 με θέμα: «Η αξιοποίηση Κάστρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεθώνης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button