Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Καλαμάτας

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης. Στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, επί της Κεντρικής Πλατείας, στους ανδριάντες των Ηρώων και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Στις 11.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων  από Φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μαθητές και μαθήτριες, Προσκόπους και Οδηγούς, στο Ηρώο των Πεσόντων επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Επίσης, αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 θα δοθεί συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με θέμα: «Η πορεία προς το μέτωπο». Η συναυλία θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

ΠΕΜΠΤΗ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα ως εξής:

Ώρα 07.00:  Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.

Ώρα 10.15: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τη Διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη.

Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό θα μεταβούν στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και θα μετάσχουν σ’ αυτήν οι εξής:

Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικό Σύλλογος Γιαννιτσανίκων «ΦΑΡΑΙ», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

* Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

Το πρόγραμμα εορτασμού της Δημοτικής Ενότητας Άριος έχει ως εξής:

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Επιμνημόσυνη Δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Αμέσως θα επακολουθήσει στην πλατεία της Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Ιωάννη Λιβαδά, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άριος και η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση και θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07.15 θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας των Αρφαρών. Στις 9.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων θα προσέλθουν στην Εκκλησία.

Στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και σχολείων, καθώς και κατοίκων.

Θα εκφωνηθεί στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τoν δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών Κωνσταντίνο Κουρκουλή.

Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των Σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη). Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Στο τέλος, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.30, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από καθηγητή του Γυμνασίου Θουρίας.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button