Τοπικά Νέα

Το «σκαρφαλωμένο» σε βραχώδη λόφο μοναστήρι της Μεσσηνίας με θέα που κόβει την ανάσα!

Tο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι οικισμός στην Καλαμάτα, που άρχισε να αναπτύσσεται μετά τους σεισμούς του 1986. Από τον Προφήτη Ηλία φαίνεται ολόκληρη η Καλαμάτα και ο Μεσσηνιακός Κόλπος. Πήρε το όνομά του από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρισκόταν εκεί, από το οποίο σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός (το Μοναστήρι σταμάτησε τη λειτουργία του το 1834).

Ο Ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Προφήτη Ηλία είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος, κτίσμα του 17ου αιώνα, με τοιχογραφίες της ίδιας εποχής.

Σπουδαία μορφή του μοναστηριού αυτού υπήρξαν ο Ηγούμενος Πανάρετος Αγγελόπουλος, που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστής της Επαναστάσεως του 1821. Στη συνείδηση όμως των Μεσσηνίων ο Προφήτης Ηλίας συνδέθηκε με το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αφού στα επισκευασμένα κελιά του λειτούργησε από το 1920 έως και το 1986 το Σανατόριο των απόρων φυματικών και από το 1957 ως το 1986 το Ίδρυμα του Ψυχιατρείου.

Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται στο δρόμο για τα Κουταλά, ενώ έχει μόνιμα περίπου 60 κατοίκους.

φωτογραφία: kalamatatimes.gr

[πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button