Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η  Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, σωματική ή/και οικονομική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλες και όλους.

Το πρόβλημα  της κακομεταχείρισης και βίας σε βάρος των γυναικών είναι Παγκόσμιο  φαινόμενο  και  παρά  το γεγονός  ότι  έχουν περάσει τόσα χρόνια από   την καθιέρωση  των γυναικείων δικαιωμάτων , το θέμα εξακολουθεί  να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να σοκάρει την Χώρα. Απόδειξη, ο αυξανόμενος αριθμός γυναικοκοτονιών, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Η έμφυλη βία, είτε αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή),  είτε μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία),  είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ισότητα των φύλων και αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, που  αφορά όλες/ους μας, ανεξάρτητα  από το κοινωνικό  και μορφωτικό  επίπεδο  των γυναικών που την υφίστανται, αλλά και των ανδρών που τη διαπράττουν. Με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας, τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, τη λήψη συλλογικών και ατομικών πρωτοβουλιών υπέρ της ισότητας και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, χαρτογραφούμε την πορεία για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Υψώνουμε τείχη σε αναχρονιστικές, πατριαρχικές και στερεοτυπικές πρακτικές, που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Κόντρα στα σεξιστικά πρότυπα και τους έμφυλους αποκλεισμούς, διεκδικούμε την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, που αποτελεί τη λυδία λίθο της κοινωνικής μας συνοχής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button