Αγροτικά

Το σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις νέων αγροτών στον ΕΦΚΑ

 

Lysi-meso-IKA-gia-tis-ekkremeis-aitiseis-eggrafis-neon-agroton-ston-EFKA-696x392


Με τη µεταφορά των υπηρεσιών των αγροτών από τα Περιφερειακά Υποκαταστήµατα του πρώην ΟΓΑ σε εκείνα του πρώην ΙΚΑ σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ να λύσει το πρόβληµα µε τις εκκρεµείς αιτήσεις πολλών αγροτών, κυρίως νεοεισερχόµενων, για εγγραφή στον νέο ασφαλιστικό φορέα.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», κλειδί για αυτό θα αποτελέσει η µετάπτωση των ηλεκτρονικών αρχείων του ΟΓΑ στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣ) του Εναίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδικασία η οποία εκτιµάται ότι µπορεί να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου διµήνου του 2018. Από τη στιγµή που θα γίνει αυτό, οι εκκρεµείς υποθέσεις των αγροτών θα «µοιραστούν» στις δοµές του πρώην ΙΚΑ, οι οποίες πλεονεκτούν σε προσωπικό, ώστε να διεκπεραιωθούν ταχύτερα.

Αρµόδιες πηγές του «υπερ-ταµείου» παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις ασφαλισµένων του πρώην ΟΓΑ, αλλά και νέων ασφαλισµένων, οι οποίες παραµένουν σε εκκρεµότητα. Το ζήτηµα αναδείχθηκε µε πιεστικό τρόπο και το περασµένο καλοκαίρι όταν, στο πλαίσιο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι πολλοί νεοεισερχόµενοι δεν είχαν ενταχθεί στο «µητρώο αγροτών» του ΕΦΚΑ, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να δικαιολογήσουν τον φορολογικό χαρακτηρισµό τους ως αγρότες και να κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο.

Από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποδίδουν το πρόβληµα στο γεγονός ότι, µέχρι σήµερα, το µεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην απονοµή των συντάξεων, αλλά και στο ότι µπορεί ο νέος φορέας να «κληρονόµησε» τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρµοδιότητες του ΟΓΑ, δεν συνέβη όµως το ίδιο και µε το προσωπικό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις το 40% των εργαζοµένων του ΟΓΑ µεταφέρθηκε τελικά στον ΕΦΚΑ, καθώς η πλειοψηφία επέλεξε –όπως είχε, άλλωστε, το δικαίωµα από τον νόµο– να παραµείνει στον Οργανισµό.

Πληρώνονται οι «50άρηδες» μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ίδια στιγµή, η διοίκηση του ΕΦΚΑ διαβεβαιώνει ότι, µε την εµβόλιµη πληρωµή που έχει προγραµµατιστεί για τις 28 Δεκεµβρίου, θα καταβληθούν όλες οι εκκρεµείς συντάξεις των αγροτών και δη των γεννηθέντων το 1950 οι οποίοι θεµελίωσαν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωµα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι στις σχετικές αιτήσεις να µην έχουν εντοπιστεί ελλείψεις σε δικαιολογητικά ή να µην υπάρχουν «ανοικτά» ζητήµατα (χρωστούµενες εισφορές, υπόλοιπα οφειλών, περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης οπότε πρέπει να γίνει βεβαίωση του χρόνου κ.λπ.). «Δεν υπάρχει περίπτωση να µείνουν εκκρεµότητες για τον επόµενο χρόνο από αιτήσεις που µπορούν να πληρωθούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθµες πηγές του φορέα στην «ΥΧ». Συµπληρώνουν δε, ότι, ήδη, αγρότες στις αιτήσεις των οποίων έχουν εντοπιστεί ελλείψεις στα δικαιολογητικά, έχουν ενηµερωθεί και όσοι από αυτούς τους φακέλους ενηµερωθούν εγκαίρως µέχρι την ερχόµενη Τρίτη, θα ενταχθούν στην εµβόλιµη πληρωµή της 28ης Δεκεµβρίου.

Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό που είχε δηµοσιοποιηθεί τον Ιούλιο, µέχρι το τέλος του 2017 θα καταβληθούν 14.000 συντάξεις αγροτών.

Τον Ιανουάριο οι συµψηφισµοί

Με την ανάρτηση των εισφορών του Δεκεµβρίου 2017, η οποία θα πραγµατοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018, σχεδιάζεται να πραγµατοποιηθεί ο συµψηφισµός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, όπως και των ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων.

Η διαδικασία αφορά στον συµψηφισµό –ουσιαστικά εκκαθάριση– των εισφορών που έχουν ήδη καταβάλλει οι ασφαλισµένοι βάσει των εισοδηµάτων του 2015, µε εκείνες που προκύπτουν βάσει των εισοδηµάτων του 2016, όπως προβλέπει δηλαδή ο νόµος και τα οποία είναι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χαµηλότερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.