Πελοπόννησος

Το «Τολέδο της Ελλάδας» βρίσκεται στην Αρκαδία

…κατά τον Καζαντζάκη

Όμορφη, γραφική, παραδοσιακή, με σημαντική ιστορία η Καρύταινα μαγεύει τους επισκέπτες. Όπως έκανε ακριβώς και με το Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος όταν βρέθηκε στο χωριό της ορεινής Αρκαδίας τής απέδωσε τον χαρακτηρισμό, «Το Τολέδο της Ελλάδας».

Με την ιδιαίτερη, μεσαιωνική αύρα που την χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού. Άλλωστε, την Καρύταινα την είχε επιλέξει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως το ορμητήριό του.

Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Γορτυνίας βρίσκεται 54 χλμ. από την Τρίπολη, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μέτρων και σίγουρα ξεχωρίζει για την όλη του ατμόσφαιρα.

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι άλλο από το ξακουστό κάστρο του, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό, στέκοντας αγέρωχος φρουρός του από τον 13ο αιώνα.

Άξια αναφοράς σημεία του το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Για την ιστορία είναι το χωριό που απεικονιζόταν στο πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρο, επί δραχμής. Από την άλλη πλευρά απεικονιζόταν ο Κολοκοτρώνης.

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button