Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο “εγκαταλείπει” το Φουρναράκειο

Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Τ.Ε.Θ. και Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός»

Έπειτα από τις επιστολές που αντάλλαξαν τα Δ.Σ. του Τ.Ε.Θ. και του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός», το Δ.Σ. του Τ.Ε.Θ. αποφάσισε ομόφωνα να εγκαταλείψει το Φουρναράκειο και να αναζητήσει άλλη αίθουσα για τις πρόβες, αλλά και την πρεμιέρα της νέας του παράστασης.

Μέσα από τις επιστολές, φαίνεται πως το Δ.Σ. του Τ.Ε.Θ. δέχθηκε την απαίτηση του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός» για την πληρωμή ενοικίου χρήσης της αίθουσας, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά στην επιστολή του Τ.Ε.Θ., δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ημερομηνίες άφιξης του κου Ιωάννη Φουρναράκη από την Αμερική, ημερομηνίες όμως όπου το Τ.Ε.Θ. έχει ορίσει να κάνει την πρεμιέρα της φετινής του παράστασης.

Ακολουθούν ολόκληρες οι επιστολές

Φιλιατρά 10-2-2019

 

Τριφυλιακό

Ερασιτεχνικό

Θέατρο

 

www.teth.gr                                                                                              Προς

Τον Μορφωτικό Σύλλογο «ο ΠΥΡΣΟΣ»

Κοινοποίηση:  σε όλα τα ΜΜΕ

 

 

 

Θέμα : Αναγκαστική αποχώρηση από το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.

 

 

 

Αγαπητή κα Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός»

 

 

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1995 από ανθρώπους με όραμα και στόχο να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό της περιοχής μας. Όλα αυτά τα χρόνια μπορέσαμε να στήσουμε από το μηδέν μια θεατρική ομάδα, να «παρασύρουμε» ανθρώπους στο να εκτεθούν και να τσαλακωθούν μπροστά από ένα κοινό που κρίνει, επικρίνει και χειροκροτεί, μπορέσαμε  να διαμορφώσουμε ένα απαιτητικό κοινό που περιμένει κάθε χρόνο καλές παραστάσεις, κατορθώσαμε να λειτουργούμε συμμετοχικά και τριφυλιακά, σε εποχές που ο καθένας κοίταζε στενά και ωφελιμιστικά μόνο το καλό της πόλης του και τέλος να  συμμετέχουμε ως πολιτιστικός σύλλογος με δράσεις και παρεμβάσεις στα κοινά του τόπου μας. Έδρα μας για όλα αυτά ήταν το Φουρναράκειο. Ήταν το σπίτι μας που φυσικά το νοιαζόμαστε και το φροντίζαμε. Διαμορφώσαμε τον χώρο πάνω από την σκηνή σε καμαρίνια για να μπορούμε να λειτουργούμε  καλύτερα και να για «έχουμε τα μούτρα» να καλούμε καλλιτέχνες του επιπέδου της Κάτιας Γέρου ή του Δήμου Αβδελιώδη. Διαμορφώσαμε τη σκηνή, φτιάξαμε την αυλαία, κατασκευάσαμε καινούρια σκαλιά πρόσβασης. Εκσυγχρονίσαμε τον εξοπλισμό μας, όχι γιατί προκαλέσαμε τάχα φθορά στον προ εικοσιπενταετίας εξοπλισμό του Πυρσού, αλλά γιατί το επέβαλαν οι σύγχρονες απαιτήσεις για το ανέβασμα μιας παράστασης. Τέλος   να σημειώσουμε πως πάντα πληρώναμε για την καθαριότητα του χώρου ή για το πετρέλαιο και το ρεύμα που καταναλώναμε καθώς και για κάθε ζημιά που ίσως γινότανε.

Για σχεδόν 25 χρόνια μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ καλής συνεργασίας με τον Πυρσό, και ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του, ανεβάσαμε πολύ καλές παραστάσεις, διοργανώσαμε ημερίδες, σεμινάρια ακόμα και εκδρομές για να παρακολουθούμε άλλα θεατρικά σχήματα. Συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ διαφημίζοντας τον τόπο μας σε όλη την Ελλάδα.

Σας υπενθυμίζουμε πως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ήμαστε κυρίως μόνο εμείς που ανοίγαμε το Φουρναράκειο για να παράγουμε πολιτισμό και όχι για να «αλωνίζουμε» όπως τόλμησαν μέλη σας να μας καταλογίσουν. Επίσης προσπαθούσαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να συνεισφέρουμε για τη λειτουργία του κτιρίου συνεργαζόμενοι, δυστυχώς,  μόνο με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αντωναρόπουλο, αφού μόνο αυτός έδινε το παρόν, υποστηρίζοντάς μας και έχοντας συνειδητοποιήσει πως μέσα από μια πολιτιστική όσμωση και ουσιαστική επικοινωνία των δυο Συλλόγων (είχε συμμετάσχει μάλιστα ως ηθοποιός σε παράστασή μας) τα πράγματα πάνε εμπρός.

Και φτάσαμε στο σήμερα που το νέο Δ.Σ. του συλλόγου σας μας βλέπει ως ξένο σώμα, αποκαθηλώνει κάθε αφίσα και φωτογραφία μας, νομίζοντας ότι έτσι σβήνει την ιστορία μας,  απαιτεί η επικοινωνία να γίνεται γραπτώς  και σε επίπεδο προέδρων και μέσα  από μια επίφαση συνεργασίας θέτει όρους και κανόνες για να διαφυλάξει όπως υποστηρίζει σε επιστολή του τη φήμη, την πελατεία (φευ!!!!!) και τις ιεραρχικές του αξίες…, απαιτώντας κυρίως ενοίκιο χρήσης της αίθουσας.

 

Δεχτήκαμε λοιπόν και την πρώτη σας επιστολή η οποία ομολογουμένως μας ξάφνιασε. Σας την παραθέτουμε προς υπενθύμιση και ενημέρωση όσων θα την διαβάσουν

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Ο ΠΥΡΣΟΣ

EDUCATIONAL ASSOCIATION OF FILIATRA “PIRSOS”

 

Φιλιατρά 19-12-2019

 

Προς το Δ.Σ. του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου

 

Αγαπητά μέλη του Τ.Ε.Θ.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι στενοί δεσμοί μας «κρατούν» εδώ και περίπου 25 χρόνια. Το ΤΕΘ το οποίο γεννήθηκε μέσα στον Πυρσό και εξακολουθεί να φιλοξενείται στο Φουρναράκειο, έχει δώσει δεκάδες παραστάσεις, διαιωνίζοντας την αξία της τέχνης στην πόλη μας, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πρόβες, ποτίζοντας με τον ιδρώτα των ηθοποιών του τα σανίδια της σκηνής μας, έχει εισπράξει χιλιάδες χειροκροτήματα καρδιάς στην αίθουσά μας. Δίκαια θα χρησιμοποιούσαμε τη φράση πως το ΤΕΘ είναι «παιδί» του Πυρσού. Ο πολιτιστικός οργασμός που πραγματοποιούνταν κάτω από την αιγίδα του, υπήρξε και η γενεσιουργός αιτία της δημιουργίας του. Παιδί που πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα της ενηλικίωσής του.

Κατόπιν της συνάντησης που είχαμε σαν νεοσύστατα Δ.Σ., από κοινού αποφασίσαμε να θέσουμε τη συνεργασία μας σε νέα βάση, καθώς θα πρέπει να συμπορευόμαστε με τις εποχές τις οποίες διάγουμε. Πριν από 25 χρόνια ο Πυρσός, όπως και οι άλλοι σύλλογοι, στεκόταν ακμαίος, ζωντανός, λαμπερός, χάρη στους οικονομικούς πόρους που είχε και που προέρχονταν τόσο από τις πολλαπλές δραστηριότητές του, όσο και από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του Δήμου Φιλιατρών. Τα τελευταία χρόνια οι πόροι αυτοί μειώθηκαν, έως εξαλείφτηκαν και με την παύση της κινηματογραφικής Λέσχης και του Δημοτικού κινηματογράφου.

Το κτίριο απέκτησε σοβαρά προβλήματα, καθώς η αδυναμία συντήρησής του και μη συνεισφορά από τους χρήστες του, οδήγησαν σε αυτά. Στην τρέχουσα φάση, αν ο κος Ιωάννης Φουρναράκης δεν χρηματοδοτούσε την έναρξη των απαραίτητων εργασιών πολύ φοβόμαστε πως δεν θα μιλούσαμε τώρα για το μέλλον και πως το ΤΕΘ θα έψαχνε στέγη.

Το ΤΕΘ που όλα αυτά τα χρόνια εκτός από τέχνη πραγματοποιεί και έσοδα, δε σκέφτηκε ποτέ το κτίριο του Πυρσού ως υποχρέωση παρά μόνο ως δικαίωμα.. Το ΤΕΘ που όλα αυτά τα χρόνια, κάνει χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής του Πυρσού, χωρίς υποχρέωση αντικατάστασής της από τις φθορές. Οι εποχές αλλάζουν. Χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε αμφότεροι στις συνθήκες για να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα.

Κατά συνέπεια το Δ.Σ. του Πυρσού αποφασίζει και σας κοινοποιεί τους όρους συνεργασίας μας, ξεκάθαρα, απλά, με σεβασμό.

Α. Υπεύθυνη για τη χρήση του κτιρίου θα είναι η Πρόεδρος του ΤΕΘ. Θα είναι η μόνη στην οποία ο Πυρσός θα παραδώσει το νέο κλειδί και η μόνη στην οποία θα απευθυνθεί για οποιαδήποτε ατασθαλία συμβεί. Είτε αυτή αφορά σε θέματα καθαριότητας, είτε ζημιάς κλπ.

Β Τα μέλη του ΤΕΘ έχουν την υποχρέωση, να παραδίδουν το κτίριο στην αρχική του κατάσταση. Σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης, το ΤΕΘ έχει την αποκλειστική ευθύνη αποκατάστασής της.

Γ. Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στην κτιριακή υποδομή(κάδρα αφίσες καρφιά κτλ )χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ.του Πυρσού.

Δ. Επίσης η οποιαδήποτε επινοικίαση του χώρου σε άλλον σύλλογο ή φορέα, ακόμα κι αν είναι κάτω από την αιγίδα του ΤΕΘ. Σε αυτή την περίπτωση η διαπραγμάτευση θα γίνεται με το Δ.Σ. του Πυρσού με τον εκάστοτε Σύλλογο.

Ε. Αξιώνουμε οικονομική ενίσχυση μηνιαίας βάσης ύψους 100 € άσχετα αν πραγματοποιούνται παραστάσεις ή πρόβες καθώς επίσης το ποσό των 150 € ανά παράσταση του ΤΕΘ στο Φουρναράκειο.

Στ. Τα έξοδα πετρελαίου και ρεύματος που καταναλώνονται από το ΤΕΘ, επιβαρύνουν το ΤΕΘ.

Ζ. Να γίνει καταγραφή του εξοπλισμού του ΤΕΘ και του Πυρσού. (ήχος και φως)

Η. Να ενημερωθεί το Δ.Σ. του Πυρσού για το πρόγραμμα που έχει το (πρόβες και παραστάσεις)

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                        η Γραμματέας

 

Μαρία Γκότση                 Θεοδώρα Πανταζοπούλου

 

Κάναμε συμβούλιο στο οποίο είχαμε να επιλέξουμε:  Μένουμε και ανεβάζουμε την παράστασή μας  συνεχίζοντας την πολιτιστική μας διαδρομή, ικανοποιώντας όλους τους όρους πληρώνοντας τα πάντα  και μη έχοντας δικαίωμα για τίποτα, ……«προσαρμοζόμενοι αμφότεροι»;

Ή φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι ; Ή επιλέγουμε λύσεις μέσω διαπραγμάτευσης;

 

Αποφασίσαμε να σας στείλουμε μια επιστολή διαπραγματευόμενοι τις οικονομικές απαιτήσεις, προτείνοντας κι άλλες λύσεις όπως να δώσουμε μια ξεχωριστή παράσταση τα έσοδα της οποίας να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, παραβλέποντας το ύφος της σύνταξης της επιστολής το οποίο ουσιαστικά μας έδειχνε την έξοδο. Σας μιλήσαμε και για κοινό πολιτιστικό όραμα. Αλλά δυστυχώς δεν το καταλάβατε. Ή μάλλον δεν θελήσατε να το καταλάβετε.

 

Ιδού η επιστολή μας.:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλιατρά 8-1-2019

 

Τριφυλιακό

Ερασιτεχνικό

Θέατρο

 

Προς

Τον Μορφωτικό Σύλλογο «ο ΠΥΡΣΟΣ»

 

Αγαπητή κα Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός»

 

Έχουμε λάβει την από 19-12-2018 επιστολή σας, με θέμα τους όρους συνεργασίας μας σε ότι αφορά το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.

Όπως αναφέρεστε στην επιστολή σας, ο Πυρσός και το ΤΕΘ συνεργάζονται και συνυπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στα Φιλιατρά και στο Φουρναράκειο, στηρίζοντας ο ένας τις δραστηριότητες του άλλου. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη μιας καθαρής συμφωνίας με ξεκάθαρους όρους συνεργασίας, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, και αναγνωρίζουμε τις νέες οικονομικές απαιτήσεις που έχει το κτίριο του Φουρναράκειου και ο Μορφωτικός Σύλλογος για την συντήρησή του.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Πυρσού μας ξαφνιάζουν και μας φαίνονται υπερβολικές. Και για να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς μας ξαφνιάζει ότι αφενός δεν θέτετε στις διαστάσεις που θα έπρεπε την πολιτιστική προσφορά μας στην Τριφυλία και αφετέρου ότι υπάρχουν μέλη στον Πυρσό που φροντίζουν να μας υπογραμμίζουν ότι είμαστε «ένα ξένο σώμα». Θα σας θυμίσουμε ότι λειτουργούμε εδώ και 23 χρόνια διατηρώντας την οικονομική ανεξαρτησία μας και τα όποια έσοδά μας, στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας, καλύπτουν το κόστος της παράστασης (σκηνοθεσία, ηλεκτρολόγος, σκηνικά, ενδυμασία, μεταφορές κτλ). Με τις δυσκολίες της κρίσης, που αγγίζουν όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, το ΤΕΘ παλεύει να διατηρεί την οικονομική ισορροπία του. Μέσα σε αυτό το στενό οικονομικό πλαίσιο το ΤΕΘ δεν ξέχασε ποτέ να συνεισφέρει στα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, αναλαμβάνοντας το κόστος της θέρμανσης και του ρεύματος τουλάχιστον για τους μήνες των προβών και των παραστάσεών του, ανεξαρτήτως αν το Φουρναράκειο χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς και για άλλες δραστηριότητες. Κατασκεύασε καμαρίνια επισκεύασε όλη τη σκηνή κάνοντάς την λειτουργική και προσβάσιμη με νέα σκάλα και εφοδιάζεται με σύγχρονο εξοπλισμό όπως φώτα και κονσόλες ήχου τα οποία χρησιμοποιεί και ο Πυρσός

Λάβαμε λοιπόν την επιστολή σας έχοντας ήδη ξεκινήσει την καινούργια σεζόν, έχοντας προσλάβει σκηνοθέτη κι έχοντας προϋπολογίσει όλα τα πιθανά μας έξοδα για να κάνουμε μια καλή παράσταση, τα έσοδα της οποίας μας είναι άγνωστα. Για τον λόγο αυτόν είναι αδύνατον να προσθέτουμε τις καινούργιες οικονομικές απαιτήσεις του Πυρσού στον φετινό προϋπολογισμό μας, χωρίς να υποφέρει οριστικά το ποιοτικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα.

Για όλους τους παραπάνω  λόγους το συμβούλιο του ΤΕΘ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε και σάς προτείνει τους εξής όρους συνεργασίας:

  1. Το ΤΕΘ θα πληρώσει άμεσα κι εφάπαξ 500€ για ενοίκιο χρήσης των χώρων.
  2. Το ΤΕΘ αναλάβει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και του ρεύματος για τους μήνες των προβών και παραστάσεών του.
  3. Μετά τις προγραμματισμένες παραστάσεις μας, θα δοθεί μια επιπλέον παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για επιπλέον λειτουργικά έξοδα του Φουρναράκειου.(τα έξοδα του ηλεκτρολόγου θα τα καλύψετε εσείς)
  4. Δεκαπέντε ημέρες πριν την πρεμιέρα θέλουμε να μας διατίθεται και η αίθουσα του χορευτικού.
  5. Για τις ανάγκες των προβών θα θέλαμε την αίθουσα Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (την Τετάρτη θα χρησιμοποιούμε με προσοχή την άλλη αίθουσα). Αν χρειαστεί κάποια άλλη επιπλέον ημέρα θα σας ενημερώσουμε.
  6. Φυσικά και αναλαμβάνουμε να σεβόμαστε τον χώρο και να αποκαθιστούμε οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί εξ αιτίας μας.
  7. Για ότι άλλες δραστηριότητες του ΤΕΘ στο Φουρναράκειο, θα ισχύουν οι όροι που ο Πυρσός θέτει και έχει ανακοινώσει δημοσίως που αφορούν στους άλλους συλλόγους και φορείς.

 

Επειδή θεωρούμε το Φουρναράκειο σπίτι μας, και επειδή  μια κοινή ιστορία συνδέει τον Πυρσό με το ΤΕΘ εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούμε πολύ σημαντική την καλή και ειλικρινή συνεργασία μας. Για αυτό σας προτείνουμε να οργανώσουμε από κοινού παραστάσεις, δραστηριότητες, θεματικές βραδιές, συνεστιάσεις κτλ ή οτιδήποτε άλλο προκύψει από κοινές γενικές συνελεύσεις των μελών μας με σκοπό την οικονομική στήριξη για την συντήρηση του κτιρίου, μέσα από το πλαίσιο ενός κοινού πολιτιστικού οράματος.

 

Η Πρόεδρος                                             ο Γραμματέας

Ισαβέλλα Μπάχμαν                                Θοδωρής Γαβρίλης

 

 

 

Και ενώ περιμέναμε τη θετική σας απάντηση, αφού είστε διαχειριστές μιας περιουσίας που λέγεται Φουρναράκειο, το οποίο φτιάχτηκε με τον αγώνα του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου  του Πυρσού και την οικονομική στήριξη του Χαράλαμπου Φουρναράκη για να ανήκει σε όλους που επιθυμούν να κάνουν πολιτισμό,   εσείς μας επιδώσατε  τη δεύτερη επιστολή όπου ο προσεχτικός αναγνώστης διαπιστώνει με λύπη πως το μόνο που κάνετε είναι να μας κουνάτε το δάκτυλο τονίζοντας με κεφαλαία γράμματα το ποιος είναι το αφεντικό και τι θέλει.

Ήμαστε πια πεπεισμένοι ότι η πολιτιστική συνεργασία με αυτό το συμβούλιο είναι δύσκολη, όχι γιατί υπεκφεύγουμε των ευθυνών μας, ή γιατί θέλουμε να δούμε μια άλλη πραγματικότητα, αλλά γιατί εσείς αδυνατείτε να ορίσετε την ιδέα του  Πολιτισμού σε μια πλατιά οικουμενική διάσταση. Αδυνατείτε να μας δείτε συνοδοιπόρους. Αδυνατείτε να μας δείτε ως ισότιμους συνομιλητές. Αδυνατείτε τέλος να κάνετε κάτι πολύ απλό. Να καλέσετε ισότιμα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα τραπέζι (θεατρικό, σκάκι, χορευτικό, πιλάτες ταεκβοντο κλπ) όπου θα τεθεί στα ίσα το πρόβλημα. … «Θέλουμε να λειτουργεί το Φουρναράκειο όλο τον χρόνο. Πόσα χρήματα χρειάζονται και πού θα τα βρούμε;…»  Και σίγουρα θα βρισκόταν λύση. Μάλλον όμως δεν θέλετε λύση που την προτείνουμε εμείς ή προσπαθείτε να την βρείτε με λάθος τρόπο, φροντίζοντας μάλιστα να διασπείρετε στην κοινή γνώμη το ψέμα πως εμείς τάχα δεν θέλουμε να πληρώνουμε τίποτα, δεν μας ενδιαφέρει το Φουρναράκειο και το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε το κέφι μας. Ευτυχώς όμως που στην μικρή μας κοινωνία γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά και ξέρουμε ο καθένας την πορεία του άλλου.

 

Και λάβαμε τη δεύτερη επιστολή σας την οποία και παραθέτουμε προς μελέτη

 

 

 

 

 

 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Ο ΠΥΡΣΟΣ

EDUCATIONAL ASSOCIATION OF FILIATRA “PIRSOS”

Φιλιατρά 20-1-2019

Αρ. πρωτ. 17

 

Προς το Δ.Σ. του ΤΕΘ

 

 

Αγαπητά μέλη του ΤΕΘ.

Σε απάντηση της από την 8-1-2019 απαντητικής σας επιστολής και πριν να αναφερθούμε στις τελικές αποφάσεις μας που αφορούν την συνεργασία μας για τη φετινή σεζόν σε επίπεδα οικονομοτεχνικά, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε κάποια σημεία στα γραφόμενά σας, άκρως αντιφατικά, όπως επίσης και τα δεδομένα, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που παρουσιάζονται ως κεκτημένα.

Όπως προείπαμε το ΤΕΘ είναι βιολογικό παιδί του ΠΥΡΣΟΥ, που όμως εξ’ αρχής καλλιεργήθηκε ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του. Η σύστασή του, είναι γεωγραφικά διευρυμένη (Τριφυλία), ενώ η σύσταση του ΠΥΡΣΟΥ περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πόλη των Φιλιατρών.

Επί σειρά ετών, οι συναισθηματικοί δεσμοί που υπήρχαν από αμφότερα μέλη των δύο συλλόγων, συντηρούσαν μια χαλαρότητα σε θέματα τεχνικά και οργανωτικά. Μέλη του Δ.Σ. του ΠΥΡΣΟΥ, παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες στο ΤΕΘ και αντίστροφα. Υλικοτεχνική υποδομή του ΠΥΡΣΟΥ  που αφορούσε περιουσιακά στοιχεία του, χρησιμοποιούνταν απρόσκοπτα από το ΤΕΘ, με συνέπεια τη φυσιολογική φθορά και την τελική καταστροφή της, κι όταν αυτή αντικαθίστανταν από το ΤΕΘ (για να κάνει τη δουλειά του), αυτομάτως θεωρούνταν περιουσιακό στοιχείο του ΤΕΘ.

Στην επιστολή σας αναφέρεστε στη συνεργασία που θέλετε να έχουμε, προσπαθώντας να διεγείρετε την υποχώρησή μας για θέματα αυτονόητα. Είναι δε απορίας άξιο, πώς το σημερινό Δ.Σ. του ΤΕΘ, χρησιμοποιεί ως εκδούλευση υπέρ του ΠΥΡΣΟΥ, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το ΤΕΘ προς δική του χρήση και διευκόλυνση και μάλιστα από απερχόμενα αμφότερα Δ.Σ. που τονίζουμε παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες στο ΤΕΘ.

Σήμερα το ΤΕΘ, αναζητώντας μια πιο επαγγελματική διάσταση των δραστηριοτήτων του, αμείβει το δίκαιο στους εμπλεκόμενους συντελεστές, αλλά αρνείται να αποζημιώσει στο ελάχιστο το κτίριο που στεγάζεται, όπως το Δ. Σ. του ΠΥΡΣΟΥ αποφάσισε. Το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο, ΑΝΗΚΕΙ, ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ, και ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ από τον ΠΥΡΣΟ.

Το ΤΕΘ, φιλοξενείται στο Φουρναράκειο που δικαίως νιώθει σπίτι του, πλην όμως, δεν επιδεικνύει προς αυτό τον απαιτούμενο σεβασμό που θα έπρεπε ο καθένας να έχει για το σπίτι του. Αποφασίζει τη χρήση του κτιρίου κατά βούληση, αρνούμενο να προσαρμοστεί στις συνθήκες και εκβιάζει την κοινή γνώμη αναφέροντας την πολιτιστική προσφορά του ΤΕΘ στην Τριφυλία, ξεχνώντας επιμελημένα πάντα να αναφέρει την πολύχρονη προσφορά του ΠΥΡΣΟΥ προς το ΤΕΘ.

Ο ΠΥΡΣΟΣ, σας διαβεβαιώνουμε, ουδέποτε εισέπραξε καμία υλική, αλλά προπάντων καμία ηθική ανταμοιβή από το ΤΕΘ. Η φήμη, η πελατεία, αλλά και η δόξα του ΤΕΘ αυτοκαταναλώνονται! και ο ΠΥΡΣΟΣ, σαφώς και αισθάνεται σεβασμό για την προσφορά του εκάστοτε άλλου Συλλόγου της πόλης των Φιλιατρών και της Τριφυλίας ακόμη, όμως υποχρεούται να διαφυλάξει και να υποστηρίξει και τη δική του δράση, τη δική του φήμη και πελατεία.

Οπωσδήποτε ο ΠΥΡΣΟΣ, είναι σε θέση να συνεισφέρει στον πολιτισμό του τόπου, όπως άλλωστε κάνει εδώ και εξήντα χρόνια, ακόμη και ημιτονοειδώς όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος στην κοπή της πίτας μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους μόνο  η Πρόεδρό σας και ένα μέλος ακόμη.

 

Ο ΠΥΡΣΟΣ απλώς στην τρέχουσα φάση «Βάζει Κανόνες»

 

Εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται για μπορεί να ανταποκριθεί δυναμικά στις νέες συνθήκες. Είναι λοιπόν για το Δ.Σ. μας απορίας άξιο, πως διαδίδεται από μέλη σας πως τα δυο Δ.Σ. είναι σε ρήξη και πως ο ΠΥΡΣΟΣ θέλει να διώξει το ΤΕΘ.

Επίσης, είναι απορίας άξιο, πως η απαντητική επιστολή του ΤΕΘ προς τον ΠΥΡΣΟ παραδόθηκε σε αντίτυπα σε επαγγελματικό συνεργάτη του ΤΕΘ και μέλος του Δ.Σ. του ΠΥΡΣΟΥ καταλύοντας την ιεραρχία , την εμπιστοσύνη και την υπόσταση αμφότερων των Δ.Σ. Αυτές οι μέθοδοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη σοβαρότητας και σίγουρα δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας.

 

Ως εκ τούτου, και κατανοώντας την ανάγκη του ΤΕΘ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, επαναλαμβάνουμε και προσαρμόζουμε και εμείς τις οριστικές απαιτήσεις

μας για τη φετινή σεζόν, οι οποίες θα επανεξεταστούν σε νέα βάση από τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους.

 

Α. Υπεύθυνη για τη χρήση του κτιρίου, θα είναι η Πρόεδρος του ΤΕΘ. Θα είναι η μόνη στην οποία ο ΠΥΡΣΟΣ θα παραδώσει το νέο κλειδί και η μόνη στην οποία θα απευθυνθεί για οποιαδήποτε ατασθαλία συμβεί. Είτε αυτή αφορά σε θέματα καθαριότητας, είτε ζημιάς κλπ.

 

Β. Τα μέλη του ΤΕΘ, έχουν υποχρέωση, να παραδίδουν το κτίριο στην αρχική του κατάσταση. Σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης, το ΤΕΘ, έχει την αποκλειστική ευθύνη αποκατάστασής της.

 

Γ. Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε επέμβαση στην κτιριακή υποδομή εσωτερικά και εξωτερικά (κάδρα, αφίσες, καρφιά, κτλ), χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ. του ΠΥΡΣΟΥ.

 

Δ. Επίσης η οποιαδήποτε επινοικίαση του χώρου σε άλλον σύλλογο, φορέα ακόμα και αν είναι κάτω από την αιγίδα του ΤΕΘ. Σε αυτή την περίπτωση, η διαπραγμάτευση θα γίνεται με το Δ.Σ. του ΠΥΡΣΟΥ και τον εκάστοτε Σύλλογο.

 

Ε. Αξιώνουμε, οικονομική ενίσχυση ύψους 800€ τα οποία μπορούν να καταβληθούν σε δυο δόσεις, καθώς επίσης, το ποσό των 100€ ανά παράσταση του ΤΕΘ στο Φουρναράκειο.

ΣΤ. Τα έξοδα του πετρελαίου και ρεύματος που καταναλώνονται από το ΤΕΘ, για τις πρόβες και τις παραστάσεις του επιβαρύνουν το ΤΕΘ.

 

Ζ. Να γίνει καταγραφή εξοπλισμού του ΤΕΘ και του ΠΥΡΣΟΥ (ήχος και φως).

 

Η. Να ενημερωθεί το Δ. Σ. του ΠΥΡΣΟΥ έγκαιρα για το πλήρες πρόγραμμα που έχει το ΤΕΘ. (πρόβες και παραστάσεις). Το πρόγραμμα του ΤΕΘ, θα προσαρμόζεται ανάλογα εφόσον προκύψει έκτακτη ανάγκη του ΠΥΡΣΟΥ, εκτός των προγραμματισμένων παραστάσεων.

 

Θ. Παρακαλούμε άμεσα για την αποκατάσταση της εικόνας του παραθύρου(όπως σε προφορική επικοινωνία μας έχουμε συμφωνήσει), καθώς και στην τοποθέτηση ενδιάμεσης αυλαίας της σκηνής, ώστε να μην παρεμβάλλεται το εκάστοτε σκηνικό του ΤΕΘ στις άλλες δραστηριότητες.

 

Ι. Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε, πως στις περιπτώσεις που συμπίπτουν την παρουσίας τους το ΤΕΘ με κάποια άλλη δραστηριότητα, η συνοίκηση να γίνεται με τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού του ενός προς τη δουλειά του άλλου.

 

Κλείνοντας, να σας ενημερώσουμε πως βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, όχι όμως με στόχο την οικονομική στήριξη του ΠΥΡΣΟΥ όπως αναφέρατε, προέχει πιστεύουμε η άμβλυνση των σχέσεών μας που θα παράξει στη συνέχεια πραγματικό πολιτισμό!

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                        η Γραμματέας

 

Μαρία Γκότση                 Θεοδώρα Πανταζοπούλου

 

 

 

 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο που κάναμε, ειλικρινά “ματώσαμε” για να καταλήξουμε σε μια απόφαση, σεβόμενοι την ιστορία μας και προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον Σύλλογό μας και τον πολιτισμό του τόπου μας.  Σύμφωνα με την υπ’αριθμ 104 5/2/2019 απόφασή μας, κατά πλειοψηφία, αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο Φουρναράκειο, ικανοποιώντας όλους τους όρους σας. Το μόνο που εξουσιοδοτήσαμε την Πρόεδρό μας να ζητήσει, ήταν το ακριβές πρόγραμμα χρήσης της αίθουσας.

Η τηλεφωνική απάντηση όμως της κας Γκότση πως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε την αίθουσα τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ημερομηνίες άφιξης του κου Ιωάννη Φουρναράκη από την Αμερική,!!!! , ημερομηνίες όμως όπου εμείς έχουμε ορίσει να κάνουμε πρεμιέρα του φετινού μας έργου, μας αναγκάζει γι’ αυτή τουλάχιστον την παραγωγή, να πάρουμε την ομόφωνη απόφαση να εγκαταλείψουμε το Φουρναράκειο, να βρούμε άλλο χώρο για τις πρόβες μας και να δώσουμε την πρεμιέρα μας σε αίθουσα της Κυπαρισσίας ή των Γαργαλιάνων.

Στο σημείο αυτό νιώθουμε την ανάγκη να σας εκμυστηρευτούμε το μυστικό της ύπαρξής μας όλα αυτά τα χρόνια. Για όλους εμάς, το ανέβασμα μιας παράστασης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, οι σχέσεις μας και η επικοινωνία με τον κόσμο,  δεν είναι αυτοσκοπός αλλά τρόπος ζωής. Έτσι βλέπουμε εμείς τον πολιτισμό. Και εκεί είναι η διαφορά μας.

Με ψηλά το κεφάλι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη απ’ όλους τους φίλους μας οι οποίοι περιμένουν όπως κάθε χρόνο να γίνει στα Φιλιατρά η πρεμιέρα της παράστασης «Αχ αυτά τα φαντάσματα» που ετοιμάζουμε. Στα Φιλιατρά θα παιχτεί το καλοκαίρι. Ελπίζουμε πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό και σίγουρα μέσα από όλη αυτή τη διαταραχή το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο θα βγει δυναμωμένο και γιατί όχι με μια δική του σκηνή αντάξια της ιστορίας του και των προσδοκιών του.

 

η Πρόεδρος                                             ο Γραμματέας

Ισαβέλλα Μπάχμαν                                Θοδωρής Γαβρίλης

 

 

 

η Αντιπρόεδρος

Χριστίνα Σαρδέλη

 

ο Ταμίας

Γιάννης Αλεξανδρόπουλος

 

 

η Υπεύθυνη υλικού

Νίκη Τσάκαλου

 

τα μέλη

Τάκης Δημητρόπουλος

 

Αντώνης Δημητρόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. πάλι καλά που δεν απέτισαν αριθμό πρωτοκόλλου για την ανταλλαγή επιστολών, βρε παιδιά.
    Στο δια ταύτα: έφυγε ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια…

    ΥΓ τρόπος ζωής…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button