ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Το χωρίο της Μεσσηνίας άλλαξε το όνομά του το 1940

Το χωριό Θαλάμες (παλαιότερα Κουτήφαρι) έχει χαρακτηριστεί Παραδοσιακός Οικισμός της Ελλάδας

Στο νότιο τμήμα της επαρχίας Καλαμών της Μεσσηνιακής Μάνης, στον δρόμο από την Καρδαμύλη προς τη Λακωνία, βρίσκεται ο ημιορεινός (περί τα 450μ. υψόμετρο), παραδοσιακός οικισμός των Θαλαμών. Η ονομασία καθιερώθηκε από την απογραφή του 1940 και μετά για την κοινότητα Κουτήφαρι (το), χάριν της ομώνυμης προϊστορικής πόλης της περιοχής.

Η ίδρυση της αρχαίας πόλης Θαλάμαι  (που σημαίνει κοίλωμα), βάσει ευρημάτων που διασώζονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καλαμάτας, ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια, έγινε όμως ονομαστή κατά την περίοδο της σπαρτιάτικης ακμής, χάρη στο πανελληνίως γνωστό ονειρομαντείο της, αφιερωμένο αρχικά στην Πασιφάη (Σελήνη) κι αργότερα στη θαλάσσια θεότητα Ινώ.

Καθιερωμένη ήταν επίσης στις Θαλάμες η λατρεία των Κάστορα και Πολυδεύκη, μιας και η πόλη θεωρούνταν γενέτειρα των Διοσκούρων.

Το 1316, οι Θαλάμες δόθηκαν ως τιμάριο (φέουδο) από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες στον ευπατρίδη και σπουδαίο αγιογράφο Ιωάννη Κουτήφαρη, στον οποίο οφείλει η περιοχή το όνομά της στους νεώτερους χρόνους και απ’ το εργαστήρι του οποίου βγήκαν πολλοί αξιόλογοι Μανιάτες αγιογράφοι, γνωστοί από την αγιογράφηση πολλών εκκλησιών στον ελλαδικό χώρο.

Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου (12ου αι.) με επιβλητικό τρούλο και πολύ σημαντικές τοιχογραφίες, του Προφήτη Ηλία (12ου αι.) στον οικισμό Σωματιανά, με τοιχογραφίες του 1280, του Αγίου Κωνσταντίνου(1669) και του Αγίου Ιωάννη με  την πρωτότυπη εμφάνιση.

Στο κέντρο των Θαλαμών, στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει κτιστή κρήνη (γνωστή και ως εβραϊκό πηγάδι) του 1714, χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με επίσης κτιστή δίτοξη πρόσοψη, στην οποία έχουν εντοιχιστεί τμήμα αρχαίας στήλης καθώς και δυσανάγνωστη επιγραφή.

Στις Θαλάμες βρίσκονται ακόμη οι χαρακτηρισμένοι ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία Πύργοι του Δερεζέα και του Σταυριανέα, η κατοικία του Λεβή του 1856, με ανάγλυφο εξωτερικό διάκοσμο και εντυπωσιακή αυλόπορτα, και το πατρικό του Γ. Γεννηματά  με ανάγλυφα και λαϊκές προτομές. Ας σημειωθεί ότι οι Θαλάμες υπήρξαν γενέτειρα και του πρώτου Μπέη της Μάνης Τζαννέτου Κουτήφαρη (1776-1779).

Στον οικισμό, τέλος, λειτουργεί το ιδιωτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Θαλαμών, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα της περιοχής όπως έγγραφα, γκραβούρες, όπλα και εργαλεία ενώ άξιο λόγου είναι και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, που παράγει και διαθέτει λάδι βιολογικής καλλιέργειας.

All-focus

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button