Τοπικά Νέα

Το χωρίο… 6 σε 1 της Μεσσηνίας

Γνωστά ως «Μπαλκόνι της Μάνης»

Τα Τσέρια είναι ορεινό χωριό του δήμου δυτικής Μάνης στους πρόποδες του Ταΰγετου, 36 χλμ ΝΑ της Καλαμάτας, αποτελούμενο από τους οικισμούς Άνω Τσέρια, Γιατρέικα, Ζαχαριάς (πρώην Λυμπόχοβα), Καταφύγιο (πρώην Κοψολαιμέικα), Πεδινό (πρώην Κοτσημαρέικα) και Λεπτίνι. Κτισμένοι σε εντυπωσιακή κυκλική διάταξη, για καλύτερο έλεγχο της πρόσβασης στην περιοχή και ευκολότερη διαφυγή σε περίπτωση επίθεσης, σε υψόμετρο 600 – 750μ. περίπου στην πλαγιά του Ταϋγέτου, οι οικισμοί των Τσερίων, με την πανοραμική θέα που προσφέρουν, δίκαια αποκαλούνται το «μπαλκόνι της Μάνης».

Ανατολικά υπάρχει το φαράγγι του Βυρού που φθάνει μέχρι την Καρδαμύλη, βόρεια ορθώνονται προστατευτικά βουνά ύψους 1000-1500μ., ενώ δυτικά και νότια ο ορίζοντας είναι ανοιχτός.

Παρότι η σλαβικής προέλευσης λέξη Τσέρια σημαίνει «συνοικισμοί», έχει προταθεί  για την ονομασία τους η εκδοχή ότι προέρχεται από τα πολλά τσέρια (βελανίδια) ή τα τσεράτσια (ξυλοκέρατα), που αφθονούν στην περιοχή. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσής τους, πάντως, δεν είναι γνωστή,  παρότι υπάρχουν αναφορές ότι οι συνοικισμοί άρχισαν να δημιουργούνται στα τέλη του 17ου αι., από κατοίκους της περιοχής της Ανδρούβιστας.

Τα παλαιότερα σπίτια στα Τσέρια χρονολογούνται μετά το 1800 και αποτελούν αληθινά μνημεία τέχνης των λαϊκών μαστόρων της πέτρας. Πράγματι, το χωριό υπήρξε κέντρο φημισμένων χτιστάδων και πετροπελεκητών, ενώ ακόμα και σήμερα διακρίνονται σε κοντινές θέσεις σημεία εξόρυξης πέτρας και τίκλας για τις στέγες. Κύρια προϊόντα της περιοχής είναι, εκτός από το εξαιρετικό ελαιόλαδο και εκλεκτά κτηνοτροφικά είδη (τυρί, αρνιά, κατσίκια).

κείμενο: greece.terrabook.com

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button