ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το χωριό της Μεσσηνίας που το όνομά του προέρχεται από μια Αραβική λέξη

Ο Χατζής είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Μεσσήνης και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 390 μέτρων και έχει πληθυσμό περίπου 750 κατοίκους. Στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδας βρίσκεται το Πολυλίμνιο στο ονομαστό φαράγγι με τις πολλές λίμνες και ο θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του Νέστορα, που συμμετείχε στην εκστρατεία της Τροίας και ήταν ένας από τους στρατιώτες μέσα στον Δούρειο Ίππο. Στο χωριό ανήκει και ο οικισμός Ματαράγκα, στους πρόποδες του κατάφυτου βουνού Μαγκλαβάς.

Στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβάνεται το Πολυλίμνιο, μια μοναδική στον ελλαδικό χώρο φυσική περιοχή με λίμνες, καταρράκτες και τρεχούμενα νερά που θυμίζουν εξωτική όαση. Κοντά στο Χατζή βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι Πολυλιμνίου, αρκετά βατό για τους πεζοπόρους. Στο χωριό Χατζής ανήκει και ο οικισμός Ματαράγκα στους πρόποδες του κατάφυτου βουνού Μαγκλαβάς.

Ετυμολογικά η λέξη «Χατζής» σημαίνει ιερός επισκέπτης, όνομα που ενστερνίζονται όσοι επισκέπτονται τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Έτσι μετά την επίσκεψη στους ιερούς τόπους, προσθέτουν στο όνομά τους ως πρώτο συνθετικό το «χατζή», όπως, Χατζηθανάσης, Χατζηαναγνώστου, Χατζησωκράτης, Χατζηαντωνίου κλπ. Η λέξη προέρχεται από την Αραβική «χάτζι«. Σε εμάς λειτουργεί όχι μόνο του, αλλά με σύνθεση.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το χωριό Χατζής συνδέεται και με το ιστορικό όνομα «Βουφράδα» και εφόσον το όνομα «Χατζής» δεν το διεκδικεί κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο, θα ήταν ευχής έργο η λογική σύνθεση των δύο όρων σε Χατζηβουφράδα. Με τον όρο αυτό προσδιορίζεται κατά τρόπο αυθεντικό το τοπωνύμιο της συγκεκριμένης περιοχής. Ετυμολογικά η λέξη «Βουφράδα», σημαίνει πεδιάδα όπου βόσκουν βόδια. «Βουφράδα» λεγόταν και η πεδιάδα δυτικά της Γιάλοβας, όπου σήμερα αποδίδεται με το όνομα «Βοϊδοκοιλιά» (Β.Α.Σαμέλης).

el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button