Κόσμος

Το «χωριό του ενός νεφρού» στο Αφγανιστάν

Το Shenshayba Bazaar, ένα αφγανικό χωριό κοντά στην πόλη Χεράτ, έχει γίνει γνωστό ως «το χωριό του ενός νεφρού» του Αφγανιστάν, λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων που πούλησαν ένα από τα νεφρά τους για να τα βγάλουν πέρα.

H κατάρρευση της οικονομίας της ασιατικής χώρας άφησε πολλούς να αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι για τις οικογένειές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που οι άνθρωποι αποφάσισαν να πουλήσουν ένα από τα νεφρά τους για να πληρώσουν τα χρέη τους και να αγοράσουν τρόφιμα. Ένα μικρό χωριό στην επαρχία Χεράτ έχει γίνει γνωστό ως το «χωριό με ένα νεφρό», λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων που πούλησαν ένα από τα νεφρά τους στη μαύρη αγορά.

«Δεν ήθελα, αλλά δεν είχα καμία επιλογή. Το έκανα για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Nooruddin είναι ένας 32χρονος πατέρας. «Το μετανιώνω τώρα, δεν μπορώ πλέον να δουλέψω, πονάω και δεν μπορώ να σηκώσω τίποτα βαρύ».

Η πώληση ή η αγορά ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Αφγανιστάν δεν ρυθμίζεται και εφόσον εκφράζεται γραπτή συγκατάθεση από τον δότη, οι γιατροί είναι ξεκάθαροι. Τι συμβαίνει μετά τη δωρεά, πού πηγαίνουν τα όργανα, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, και οι γιατροί παραδέχονται ότι δεν ερευνούν ποτέ αυτά τα θέματα, γιατί «δεν είναι δουλειά τους» να το κάνουν.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα έχουν πουλήσει το νεφρό της στο Αφγανιστάν, τα αρχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρών έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην επαρχία Χεράτ τα τελευταία χρόνια. Και καθώς τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων επιδεινώνονται, ο αριθμός τέτοιων διαδικασιών μόνο αυξάνεται.

«Πούλησα το νεφρό μου για 2.900 δολάρια», είπε μια γυναίκα. “Επρεπε να το κάνω. Ο άντρας μου δεν εργάζεται, έχουμε χρέη».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button