Τεχνολογία

Το Facebook «βομβαρδίζει» καρκινοπαθείς με διαφημίσεις για αναπόδεικτες θεραπείες

Η ακόλουθη διαφήμιση στο Facebook μοιάζει με προσφορά σωτηρίας: «Ο καρκίνος σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Αλλά υπάρχει ελπίδα στο Apatone, ένα ιδιόκτητο μείγμα με βάση τη βιταμίνη C, που ”ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον καρκίνο”»!!! Η ουσία, μια μη αποδεδειγμένη θεραπεία που δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA, δεν είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν θέλετε το Apatone, προτείνει η διαφήμιση, πρέπει να ταξιδέψετε σε μια κλινική στο Μεξικό.

Το MIT Technology Review έκανε έρευνα και τονίζει ότι, εάν είστε στο Facebook ή στο Instagram και η Meta έχει αποφασίσει ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν οι θεραπείες για τον καρκίνο, είναι πιθανό να έχετε δει την παραπάνω διαφήμιση ή μια από τις 20 περίπου άλλες που τρέχουν πρόσφατα από το νοσοκομείο CHIPSA στο Μεξικό κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. όλα τα οποία παρατίθενται δημόσια στη βιβλιοθήκη διαφημίσεων της Meta. Αποτελούν μέρος ενός μοτίβου στο Facebook διαφημίσεων που κάνουν παραπλανητικούς ή ψευδείς ισχυρισμούς για την υγεία, που στοχεύουν σε ασθενείς με καρκίνο.

Στοιχεία από χρήστες του Facebook και του Instagram, ιατρικούς ερευνητές και τη δική της Βιβλιοθήκη διαφημίσεων δείχνουν ότι η Meta βρίθει διαφημίσεων που περιέχουν ψευδείς ισχυρισμούς για την υγεία και από τις οποίες η εταιρεία κερδίζει έσοδα. Οι παραπλανητικές διαφημίσεις μπορεί να παραμείνουν στην πλατφόρμα για μήνες ή και χρόνια. Ορισμένες από τις διαφημίσεις που εξέτασε το MIT Technology Review προωθούσαν θεραπείες που αποδεδειγμένα προκαλούν οξεία σωματική βλάβη σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλες διαφημίσεις παρέπεμπαν τους χρήστες σε πολύ ακριβές θεραπείες με αμφίβολα αποτελέσματα.

Το CHIPSA δεν απάντησε σε αιτήματα του MIT Technology Review για σχολιασμό.

Τεράστιος κίνδυνος για την υγεία

FACEBOOK

Ο κίνδυνος δεν είναι απλώς ότι οι θεραπείες είναι αναπόδεικτες ή αναποτελεσματικές. Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο που διαφημίζονται στην πλατφόρμα, μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Οι τοξίνες του Coley, μια θεραπεία που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιείται στο CHIPSA, ενέχει κινδύνους όπως μόλυνση και αναφυλαξία, τονίζει η Τζόνσον.

Οι μη αποδεδειγμένες θεραπείες μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν άσχημα με συμβατικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, σε περίπτωση που ένας ασθενής αποφασίσει να ακολουθήσει μόνος του εναλλακτική θεραπεία.

Η έρευνα της Τζόνσον έχει καταδείξει χειρότερα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς οι οποίοι αρχικά αναζητούν μη αποδεδειγμένες θεραπείες για τον καρκίνο. Μια μελέτη του 2017, διαπίστωσε ότι μετά από περίπου πέντε χρόνια, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που καθυστέρησαν τη συμβατική θεραπεία και προτίμησαν την εναλλακτική, είχαν πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

FACEBOOK

Το κοινοτικό νοσοκομείο CHIPSA, (Centro Hospitalario Internacional del Pacifico, S.A.), ιδρύθηκε το 1979 και όπως αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook, προσφέρει ολοκληρωμένες θεραπείες για τον καρκίνο. Η θεραπεία που παρέχει το νοσοκομείο βασίζεται στη διατροφή και ονομάζεται Πρωτόκολλο Gerson. Αναπτύχθηκε από έναν Γερμανό γιατρό τη δεκαετία του 1920 για τη θεραπεία της ημικρανίας και περιλαμβάνει μια ειδική δίαιτα και συχνές διαδικασίες «αποτοξίνωσης». Η ιατρική κοινότητα έχει απορρίψει αυτή τη θεραπεία εδώ και δεκαετίες…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button