Οικονομία

Τράπεζες: Στο «χρονοντούλαπο» τα βιβλιάρια καταθέσεων- Τι αλλάζει στις ενημερώσεις

Τέλος από σήμερα στα βιβλιάρια καταθέσεων τόσο για την Πειραιώς όσο και τις υπόλοιπες τράπεζες που νωρίτερα ή λίγο αργότερα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για τις συναλλαγές τους.

Έτσι διαγράφουν τα βιβλιάρια ως μέσο ενημέρωσης, ακολουθώντας αναπόφευκτα μια κυρίαρχη τάση.

Στη Eurobank το βιβλιάριο έχει καταργηθεί από το ’19 όπου σε κάθε νέα τραπεζική σχέση, αντί βιβλιαρίου, υπάρχει το statement, αρχικά σε φυσική μορφή και στην πορεία για όσους το επέλεξαν σε e- statement. Άλλωστε, από 1/1/2021 η ενημέρωση των πελατών γίνεται αποκλειστικά με πρόσβαση στα ηλεκτρονικά κανάλια της Τράπεζας αλλά υπάρχει και passbook.

Στην Alpha Bank οι ίδιοι οι πελάτες προτίμησαν κατά πλειοψηφία τις ηλεκτρονικές ενημερώσεις, αφήνοντας το βιβλιάριο στο συρτάρι- κάτι που και η Εθνική , σε μεγάλο βαθμό προσπαθεί να πετύχει, αλλάζοντας μια φιλοσοφία δεκαετιών για τους περισσότερους πελάτες τους.

Η χρήση του βιβλιαρίου «πέθανε» από μόνη της πρώτον από το ποσοστό του κοινού που άρχισε να εξοικειώνεται με το digital, όσο και στην πορεία από τα αντικίνητρα που έβαζαν οι τράπεζες στις συναλλαγές στο γκισέ. Ήδη ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 80% ενημερώνεται για τις κινήσεις των λογαριασμών του ψηφιακά.

Ακόμη και για τους… ορκισμένους του βιβλιαρίου πελάτες, που ανέμεναν τις ατελείωτες ουρές για μια ενημέρωση λογαριασμού, η στιγμή του τέλους ήρθε και επισφραγίσθηκε με την πανδημία που απέκλεισε τέτοιου είδους συναλλαγές στα ταμεία και όρισε ραντεβού για τις υπόλοιπες συναλλαγές.

Έτσι, τα βιβλιάρια καταθέσεων πάνε στο παρελθόν – όπως άλλωστε και οι… τόκοι.

Το passbook και τα Μηχανήματα Αυτόματης Ενημέρωσης

Για ένα μεταβατικό διάστημα κάποιες τράπεζες διευκολύνουν την πελατεία τους ώστε να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα βιβλιάρια (καινούργια δεν εκδίδονται πλέον) με το να τα ενημερώνουν οι ίδιοι οι καταθέτες, στα Ειδικά Μηχανήματα Ενημέρωσης.

Έναν μεγάλο αριθμό από αυτά έχει εγκαταστήσει σε καταστήματά της η Πειραιώς (σε 505 μονάδες), αν και στην ουσία δεν θα έχουν πια λόγο ύπαρξης, αφού τα βιβλιάρια στο εξής καταργούνται (απλώς εξυπηρετούνται σε συγκεκριμένες μονάδες όσοι ήδη έχουν που και πάλι, αφορά μία χρήση με ημερομηνία λήξεως).

Η Alpha Bank δεν μπήκε καν στην λογική εγκατάστασης τέτοιων Μηχανημάτων και η Eurobank θα έχει φέτος 238 Μηχανήματα Αυτόματης Ενημέρωσης (passbook printer units -PPU).

Όσο για την Εθνική, θα χρειασθεί λίγα ακόμη βήματα για να εξοικειωθεί όλη η πελατεία της και για το σκοπό αυτό, πρόκειται εγκαταστήσει Μηχανήματα Αυτόματης Ενημέρωσης, για να μειώσει τουλάχιστον τις ουρές σε όλο το δίκτυο της Τράπεζας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ειδοποιός διαφορά της Εθνικής σε σχέση με τις άλλες τράπεζες είναι ότι μόνο αυτή η Τράπεζα είναι επιφορτισμένη με την καταβολή κάθε είδους επιδόματος ανεργίας, αγροτών κλπ και με τα μεγαλύτερα ποσοστά συντάξεων.

Συνεχίζονται οι ανέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ για έως 50 ευρώ

Με την παράταση της παράτασης, συνεχίζεται η διευκόλυνση του συναλλακτικού κοινού αναφορικά με την ανέπαφη (contactless) χρήση πιστωτικών καρτών. Μόλις στις αρχές της εβδομάδος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το μέτρο αυτό που ήταν αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας από την covid-19 και προωθούσε τις ανέπαφες συναλλαγές, για να μην αλλάζει «χέρια» η κάρτα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η Εθνική Τράπεζα είχε εδώ και καιρό ενημερώσει τους πελάτες της μέσω της ιστοσελίδας της, ότι από 1η Ιουλίου θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ανέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ για ποσά έως 50 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά θα απαιτείται η χρήση κωδικού ΡΙΝ.

Το σύνολο των συναλλαγών που μπορεί να γίνονται ημερησίως χωρίς ΡΙΝ είναι τα 150 ευρώ. Σε υψηλότερης αξίας συναλλαγές, απαιτείται ο κωδικός ΡΙΝ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button