Lifestyle

Τρίχες στο στόμα και άλλες παράξενες ιστορίες τριχοφυΐας

Περίεργες παθήσεις που σχετίζονται με την τριχοφυΐα στα πιο παράξενα μέρη του σώματος, συγκέντρωσε και παρουσιάζει το Sputnik.

Πριν από λίγες ημέρες, μία παράξενη είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Μία 25χρονη κοπέλα εμφάνισε τρίχες στα… ούλα, αλλά και στο εσωτερικό του στόματός της, στα μάγουλα. Πήγε σε γιατρούς, οδοντίατρους, ενδοκρινολόγους και, τελικά, οι ειδικοί απέδωσαν την πάθηση αυτή στις ορμόνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, αλλά και γίνεται γνωστή στα ενημέρωσης, μια παράξενη πάθηση. Το Sputnik συγκέντρωσε παρόμοια περιστατικά και σας τα παρουσιάζει παρακάτω:

Τρίχες στο στόμα: Η περίπτωση της 25χρονης στην Ιταλία

Ο άνθρωπος έχει κοινό πρόγονο με τα πρωτεύοντα, και έχει παρόμοια έντονη τριχοφυΐα στο σώμα. Η διαφορά, όμως, των ανθρώπων σε σχέση με τους μακρινούς τους συγγενείς είναι, ότι οι τρίχες των ανθρώπων είναι λίγες. Οι άνθρωποι, μάλιστα, έχουν σχεδόν αόρατες τρίχες στα αυτιά, τα μάγουλα και το πηγούνι. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες μπορούν να τις μετατρέψουν σε πρόβλημα, δεν είναι σαφές όμως για ποιο λόγο δημιουργούνται τα ορμονολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την τριχοφυΐα.

Μερικές φορές, η αυξημένη τριχοφυία ή υπετρίχωση σχετίζεται με αυξημένα ανδρογόνα. Αυτό πιθανότατα έχει συμβεί και στην 25χρονη, η υπόθεση της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα. Οι πρώτες τρίχες εμφανίστηκαν στον ουρανίσκο της περίπου 10 χρόνια πριν. Οι γιατροί τις αφαίρεσαν και τη συμβούλεψαν να παίρνει ορμονικά φάρμακα. Η ασθενής διαγνώστηκε επίσης με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συχνά συνοδεύεται από υπερβολική τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα. Η θεραπεία τη βοήθησε.

Ωστόσο, έξι χρόνια αργότερα, η κοπέλα χρειάστηκε να ζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς ξανά. Σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν νέες τρίχες, όχι μόνο στον ουρανίσκο της, αλλά και στα ούλα και στο εσωτερικό του στόματός της, στα μάγουλα. Αυτές οι τρίχες έμοιαζαν με μικρές βλεφαρίδες.

Οι γιατροί αφαίρεσαν τις παράξενες τρίχες ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, πήραν και δείγμα ιστών από το στόμα της. Τα αποτελέσματα τους προβλημάτισαν και ξεκίνησαν να μιλούν ένα εγγενές ζήτημα, καθώς, στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου, ο ιστός που σχηματίζει το στόμα προέρχεται από τα ίδια κύτταρα με της επιδερμίδας.

Είναι γνωστές κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες οι αδένες, οι οποίοι παράγουν σμήγμα και περιέχουν θύλακες τριχών, βρίσκονται στο στόμα των ανθρώπων. Προφανώς, αυτό ακριβώς συνέβη στην ασθενή και η ορμονική ανισορροπία προκάλεσε την ανάπτυξη των τριχών. Οι γιατροί δυστυχώς δεν αποκλείουν ότι η κοπέλα θα είναι αναγκασμένη να παίρνει ορμονικά φάρμακα για όλη την υπόλοιπη ζωή της.

Τι σήμαινε ο βήχας και η βραχνή φωνή;

Και όμως, η περίπτωση της νεαρής στην Ιταλία δεν είναι η μοναδική. Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που θύλακες τριχών υπήρχαν και στο στόμα ενός άνδρας. Μία ίδια – περίπου – ιστορία είχε καταγραφεί πέρυσι στη Ρωσία. Ένας 46χρονος Μοσχοβίτης απευθύνθηκε στους γιατρούς του Ινστιτούτου Ωτορινολαρυγγολογίας επειδή είχε έναν περίεργο βήχα και η φωνή του είχε γίνει βραχνή. Αποδείχθηκε, τελικά, ότι η πάθησή του προκλήθηκε από τις τρίχες που μεγάλωναν στον λαιμό του και την τραχεία του. Αφού αφαιρέθηκαν τα θυλάκια των τριχών και οι αδένες, ο βήχας και ο πονόλαιμος πέρασαν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τρίχες εμφανίστηκαν λόγω τραυματισμού του αυχένα που είχε εμφανίσει ο ασθενής εννέα χρόνια πριν. Τότε, οι χειρουργοί σχεδόν αποκατέστησαν τον λάρυγγα και την τραχεία του. Επιπλέον, ο άνδρας, για κάποιο χρονικό διάστημα, φορούσε ειδικό σωλήνα τραχειοστομίας. Αργότερα, ο σωλήνας αφαιρέθηκε και το άνοιγμα στον λαιμό του έκλεισε με μεταμόσχευση δέρματος. Όμως, δεν κατάφερε να απαλλαγεί, καθώς πάνω στις ουλές, άρχισαν να μεγαλώνουν ξανά οι τρίχες, που προκαλούσαν τον βήχα.

Η τριχωτή γλώσσα μιας καπνίστριας

Πριν από δύο χρόνια, μια 55χρονη Αμερικανίδα ανακάλυψε, ξαφνικά, στη γλώσσα της ότι άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες τρίχες. Όπως αποδείχθηκε, έφταιγε η μινοκυκλίνη, ένα ημι-συνθετικό αντιβιοτικό, το οποίο η γυναίκα έπαιρνε για μια πάθηση του δέρματος.

Το φάρμακο, χάρη στο οποίο γιατρεύονταν οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα της, προκάλεσε μια φλεγμονή στη γλώσσα. Όταν η ασθενής σταμάτησε να παίρνει τη μινοκυκλίνη, η γλώσσα της ξαναέγινε φυσιολογική.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, γνωστή ως Lingua Villosa Nigra, η οποία εμφανίζεται κυρίως στους καπνιστές και γενικότερα στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν προσέχουν την υγιεινή του στόματός τους. Κατά κανόνα, η ασθένεια θεραπεύεται όταν πια ο ασθενής εγκαταλείψει τις βλαβερές συνήθειες, μερικές φορές όμως χρειάζεται και χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button