Αστυνομικά

Τριάντα τέσσερις υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων στη Μεσσηνία

Τριάντα τέσσερις υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων έχουν καταγραφεί επίσημα στη Μεσσηνία το τελευταίο εξάμηνο, με καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Τα στοιχεία πανελλαδικά δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση το τελευταίο διάστημα, ενώ εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι και στη Μεσσηνία έχουν εντοπισθεί πλαστά χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, όπως 100ευρα και 50ευρα.
Πάντως, οι περισσότερες υποθέσεις εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων δε δηλώνονται στην Αστυνομία, αφού κανείς δε θέλει να μπλέξει σε μεγάλες γραφειοκρατικές αλλά και ποινικές διαδικασίες και προσπαθεί απλά να ξεφορτωθεί το… «μουτζούρη» από τα χέρια του, δίνοντάς τον σε κάποιο άλλον ανυποψίαστο. Κι αυτό, γιατί βάσει της νομοθεσίας σε βάρος εκείνου που κατέχει το πλαστό χαρτονόμισμα σχηματίζεται από την Αστυνομία δικογραφία για το αδίκημα της «κυκλοφορίας πλαστών νομισμάτων»

100ευρα, αλλά και 5ευρα
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, τον Απρίλιο καταγράφηκαν τρεις υποθέσεις με πλαστά χαρτονομίσματα, δύο των 50 ευρώ και ένα των 10 ευρώ.
Το Μάιο οι υποθέσεις ήταν πέντε και κατασχέθηκαν ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, δύο των 50 ευρώ και δύο των 10 ευρώ.
Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 10 υποθέσεις και κατασχέθηκαν ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, δεκατρία των 50 ευρώ, τέσσερα των 20 ευρώ, πέντε των 10 ευρώ και δύο των 5 ευρώ.
Τον Ιούλιο καταγράφηκαν πέντε υποθέσεις και κατασχέθηκαν τρία 50ευρα και τέσσερα 10ευρα.
Τον Αύγουστο οι υποθέσεις ήταν τρεις και κατασχέθηκαν δύο 50ευρα και ένα 10ευρο.
Τέλος, το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν οκτώ υποθέσεις και κατασχέθηκαν τέσσερα 50ευρα, ένα 20ευρο και τρία 10ευρα.
Από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο 27 άτομα έχουν κατηγορηθεί για κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων, καθώς ήταν αυτοί που τα κατείχαν. Δεν εντοπίσθηκε κανένας δράστης για παραχάραξη νομίσματος.

Πιστά αντίγραφα
Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέκλυσαν την αγορά 250.000 χαρτονομίσματα «μαϊμού», παρότι έχουν κυκλοφορήσει τα δεύτερης γενιάς χαρτονομίσματα που δυσκολεύουν τους παραχαράκτες. Τα κυκλώματα, μάλιστα, έχουν ρίξει στην αγορά και πλαστά κέρματα του ενός και των δύο ευρώ.
Τα κυκλώματα πλέον φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους, καθώς τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα δε διαφέρουν σε τίποτα από τα γνήσια. Είναι, μάλιστα, άκρως δυσδιάκριτες οι ελάχιστες διαφορές προκαλώντας τεράστια ανησυχία.
Πολλοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Άλλοι πάλι προσπαθούν μέσω της αφής να καταλάβουν αν τα χρήματα που κρατούν στα χέρια τους είναι γνήσια.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button