Τοπικά Νέα

Τριφυλία: Ζήτημα εγκυρότητας για την απόφαση ορισμού της Προέδρου στον Φορέα

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έγινε ο ορισμός μελών και προέδρων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Τριφυλίας. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ορισμού προέδρου στον Φορέα της Μαγδαληνής Ανδρινόπουλου – Καμπύλη, από την παράταξη Ανδρινόπουλου.

Η απόφαση είναι στον “αέρα” καθώς δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και – ίσως- θα πρέπει να γίνει εκ νέου ορισμός, καθώς ο κ. Ανδρινόπουλος ναι μεν ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την παράταξη Λεβεντάκη καταθέτοντας στο προεδρείο τις αρχές και τις θέσεις του συνδυασμού του, ωστόσο δεν κατατέθηκε το πρακτικό σύμπραξης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να γίνει ο ορισμός της νέας προέδρου.

Τι λέει ο νόμος

Συμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4623/2019 και 4625/2019

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει διευκρινίσεις ανφορικά με τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού για τη συγκρότηση και τη λειτουργία υπό νέα διοίκηση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρ.6 του ν.4623/2019 και του άρθρου 10 του ν. 4625/2019.

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η πλειοψηφία προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή.

Α. Γενικά

Στη διάταξη της παρ.1 του άρ.6 του ν.4623/2019 αναφέρεται: Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπές παρατάξεις.

*Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο diavgeia.gov.gr

Ερμηνεύοντας την παραπάνω εγκύκλιο αυτό που προκύπτει είναι πως ο πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας. Για να γίνει ο ορισμός, όπως και έγινε, της κας Ανδρινόπουλου θα έπρεπε να κατατεθεί στο προεδρείο του Δ.Σ. Τριφυλίας το πρακτικο σύμπραξης των παρατάξεων Λεβεντάκη – Ανδρινόπουλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει διάλυση της παράταξης Ανδρινόπουλου και τη συνένωσή της με την παράταξη Λεβεντάκη.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button