ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Τριφυλία: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς καρπουζιού – Επιστολή σε Λιβανό, ζητούν εδώ και τώρα ενίσχυση

Η κατάσταση έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο καθώς η πανδημία «ήρθε να αποτελειώσει την αγροτική ζήτηση των προϊόντων», με την δύσκολη κατάσταση που οι παραγωγοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το 2020 να επιδεινώνεται το 2021.

«Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι η βασική πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς της περιοχής μας» οι παραγωγοί με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός ώστε να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές δαπάνες και στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων
κ. Σπυρίδωνα – Παναγιώτη (Σπήλιο) Λιβανό
από: ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Θέμα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ημερομηνία: 30/09/21
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η πανδημία όπως γνωρίζετε, είχε ολέθριες συνέπειες στην διάθεση της παραγωγής καρπουζιού των αγροτών του Δήμου Τριφυλίας την καλλιεργητική περίοδο 2020 και η πολιτεία ενίσχυσε τους παραγωγούς με στρεμματική αποζημίωση. Η ίδια κατάσταση με μεγαλύτερη δυσχέρεια στην διάθεση του καρπουζιού όχι μόνο συνεχίστηκε το 2021, αλλά επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να αποτελειώσει την αγροτική ζήτηση των προϊόντων μας με αποτέλεσμα οι τιμές όχι μόνο να κατρακυλούν αλλά τα προϊόντα να μένουν αζήτητα και να σαπίζουν στα χωράφια μας.

Το γεγονός αυτό διαπιστώσατε προσωπικά μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό όταν επισκεφθήκατε στις 19 Ιουλίου την περιοχή μας και μας διαβεβαιώσατε ότι θα έχουμε την άμεση συμπαράσταση της πολιτείας, όπως άλλωστε έγινε και το 2020.
Στην Τριφυλία, συνολικά καλλιεργούνται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας 6.000 στρέμματα, υπέρ πρωίμου καρπουζιού η παραγωγή του οποίου σε ποσοστό πάνω από 80% εξάγεται και φέρνει στην χώρα μας σημαντικό συνάλλαγμα.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι η βασική πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς της περιοχής μας, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών για να ανταπεξέλθουν αφενός στις πραγματοποιηθείσες καλλιεργητικές δαπάνες, αφετέρου να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.
Σας γνωρίζουμε ότι το μέσο καλλιεργητικό κόστος του καρπουζιού ανέρχεται από 900 έως 1100 Ευρώ/στρέμμα.
Κατά συνέπεια, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς καρπουζιού αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο σας (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, de minimis κ.α.)
Με την πεποίθηση ότι θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας, Σας εκφράζουμε εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μας.
30/9/2021
Οι παραγωγοί της Τριφυλίας :

  1. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος
  2. Λεβεντογιάννης Ευστάθιος
  3. Μπακούρος Μιχάλης
  4. Μπακούρος Αλέξης
  5. Τσίγγανος Ανδρέας
  6. Παναγιωτόπουλος Δημήτρης
  7. Μπούσουλας Θεόδωρος
  8. Κοροβίλας Αγγελής και Βασίλης
  9. Μαλάμος Κωνσταντίνος
  10. Δημητροπούλου Φωτεινή
  11. Μιχαλακόπουλος Γιώργος
  12. Λατάνης Κυριάκος
  13. Αδαμόπουλος Παναγιώτης και Νικόλας
  14. Φουντάς Χαράλαμπος
  15. Καλλιάνης Γιώργος
  16. Τασούλα Αννέτα
  17. Μειντάνης Δημήτρης
  18. Παναγιωτόπουλος Νικόλας
  19. Γιαννόπουλος Ευάγγελος
  20. Δημητρακάκης Χρήστος και Φώτης
  21. Κόκκαλης Χαράλαμπος
  22. Πολίτης Δημήτριος
  23. Πολίτης Γεώργιος
  24. Καραχάλιος Κωνσταντίνος
  25. Κωτσάκης Σταύρος
  26. Σαράντος Βασίλης
  27. Γώγος Παναγιώτης
  28. Τάμπασης Δημήτρης
  29. Αριστειδόπουλος Παναγιώτης

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Γιατί να τους δώσει χρήματα…επειδη κάθε χρόνο σπέρνουν όλο και πιο νωρις;;; και δεύτερον.. η μείωση τιμής δεν είναι επακόλουθο σκληρών καιρικών συνθηκών.. ειδάλλως θα τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ(αν τα είχαν δηλωμενα)…διαφορετικα αν γίνει αυτό με τα καρπούζια θα πρέπει να αποζημιώσει και τα αγαθά που παράγουμε στην Ελλαδα

  2. Οι ίδιοι και οι ίδιοι ( σχεδόν)ζητούν και παίρνουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.Με τις αποζημιώσεις κάνουν την μεγάλη ζωή χωρίς να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους(όχι όλοι ορισμένοι).Σε όλες τις κυβερνήσεις φιγουράρουν πρώτα ονόματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button