Αγροτικά

Τρύγος 2020: «Τα σταφύλια στη Νεμέα φέτος έχουν βαθμούς, έχουν ποιότητα, αλλά είναι λίγα… ευτυχώς»

Δραστική μείωση του εισοδήματός τους είναι πολύ πιθανό να δουν φέτος οι παραγωγοί της Νεμέας, έτσι όπως διαγράφεται η κατάσταση λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη του τρύγου στην περιοχή. Η παραγωγή στο Αγιωργίτικο υπολογίζεται από 20% έως και 40% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ παράλληλα μεγάλοι «παίκτες» στην περιοχή κάνουν λόγο και για μείωση τιμών «κατά το λιγότερο δυνατό», περίπου κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη πτώση στις τιμές εκτιμάται ότι θα έρθει για τον Ροδίτη και το Σαββατιανό, όπου όμως οι ποσότητες είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, στις αρχές της εβδομάδας, ήταν ακόμα άγνωστο πότε θα οδηγηθούν οι ποσότητες που έχουν προβλεφτεί σε απόσταξη κρίσης, έτσι ώστε να αδειάσουν οι δεξαμενές των παραγωγών και να υποδεχτούν τη νέα σοδειά. Το εργοστάσιο που έχει αναλάβει τη διαδικασία έχει περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης, με αποτέλεσμα η απόσταξη κρίσης αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται στο 30% των συνολικών προβλεφθεισών ποσοτήτων.

Λίγα τα σταφύλια… ευτυχώς

«Τα σταφύλια φέτος έχουν βαθμούς, έχουν ποιότητα, αλλά είναι λίγα… ευτυχώς». Με αυτήν τη φράση περιγράφει την κατάσταση στην κατεξοχήν περιοχή του Αγιωργίτικου ο πρόεδρος των οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος.

Ο τρύγος ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όψιμα σχετικά, στην Αρχαία Νεμέα και στις Κλεωνές, ενώ από την περασμένη Δευτέρα οι αμπελουργοί ξεκίνησαν να κόβουν στον κάμπο. Πολλά οινοποιεία έχουν μεγάλα αποθέματα, ακόμα και μετά την απόσταξη, οπότε θα πάρουν σταφύλια μόνο από τα δικά τους αμπέλια και από τους παραγωγούς που έχουν μόνιμες συνεργασίες για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 30% συνολικά, αλλά «κάποια αμπέλια δεν θα δώσουν πάνω από 500 κιλά το στρέμμα». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με τις περυσινές τιμές, οι αμπελουργοί θα βάλουν στην τσέπη τους τελικά πολύ λιγότερα χρήματα. Αναφορικά με την ποιότητα, ο κ. Βλάχος έχει αγωνία, λόγω έλλειψης βροχής. «Όσο αργούμε φοβάμαι μη σταφιδιάσει η παραγωγή. Καλό θα ήταν να ρίξει μια βροχούλα, αλλά δεν το βλέπω», επισημαίνει.

Για μειωμένες αποδόσεις στη Νεμέα κάνει λόγο και ο οινοποιός και αμπελουργός Γιάννης Παρασκευόπουλος, κυρίως γιατί την άνοιξη, που έδεσαν τα σταφύλια, στην περιοχή είχε υψηλή υγρασία. Ωστόσο, «τα σταφύλια έχουν εξαιρετική φυτοϋγεία. Ίσως εξαιτίας της ζέστης να επιταχύνθηκε πολύ η ωρίμαση» τονίζει, συμπληρώνοντας όμως ότι «πρόκειται για λεπτομέρεια».

Οι τιμές θα φανούν στην πράξη

Λόγω της οψιμότητας της παραγωγής στον κάμπο, τα πρώτα σταφύλια κόπηκαν μόλις την προηγούμενη Δευτέρα. Οι παραδόσεις γίνονται προς το παρόν με ανοιχτές τιμές, ωστόσο οινοποιοί που απορροφούν ποσότητες κάνουν λόγο για «αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ οινοποιών και αμπελουργών, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στις δεδομένες συνθήκες». Επισημαίνουν, επίσης, ότι η όλη συζήτηση για τις τιμές συχνά είναι αποτέλεσμα διαδόσεων από ορισμένους που στο τέλος μπορεί καν να μην πάρουν ποσότητες. «Άλλωστε, δεν είναι μόνο ποια τιμή λες, αλλά και τι θα δώσεις τελικά και βέβαια πότε θα κάνεις εκκαθάριση».

Τονίζουν, επίσης, ότι όταν ακούγεται ότι «πέφτουν οι τιμές», τα οινοποιεία δέχονται μεγάλη πίεση από την αγορά και τις αλυσίδες να ρίξουν τις τιμές. «Κακά τα ψέματα, οι μεγάλες αλυσίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού κάνουν κουμάντο και επιβάλλουν πράγματα. Όχι τα οινοποιεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Απρόβλεπτη και δύσκολα διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης, από την ομώνυμη επιχείρηση. «Υποχρεωτικά θα πάρουμε λιγότερες ποσότητες φέτος» τονίζει, και αυτό θα έχει επίπτωση στα οικονομικά των αγροτών.

Στο Αγιωργίτικο, πάντως, λόγω μικρής παραγωγής, οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αναφέρει ο ίδιος. Παρόλο που η οινοποιία συμμετέχει στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει ρίσκο, δεδομένων των συνθηκών. «Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολη και απρόβλεπτη η κατάσταση στην αγορά. Υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσα να προβλέψω τι θα πουλήσω μέσα στη χρονιά, οπότε θα έπαιρνα και ποσότητες», λέει ο κ. Λαφαζάνης.

Δύσκολες οι προβλέψεις

«Είμαστε σε αναμονή για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση» προσθέτει και ο οινοποιός Όθωνας Ζαχαριάς, βλέποντας πάντως «θετικά» τη φετινή μείωση της παραγωγής. Παρά την απόσταξη, τα αποθέματα του οινοποιείου είναι υψηλά.

«Δεν μπορούσα να δώσω κρασί υψηλής ποιότητας με 0,40-0,44 ευρώ το κιλό» εξηγεί. Προσθέτει ότι προτίθεται να πάρει όλα τα σταφύλια από τους παραγωγούς με τους οποίους έχει μόνιμη συνεργασία «αλλά οπωσδήποτε δεν είναι φέτος χρονιά για να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας». Εκτιμά, πάντως, ότι λόγω μειωμένης παραγωγής οι τιμές στο Αγιωργίτικο θα μπορέσουν να συγκρατηθούν, την ίδια στιγμή που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζονται μειωμένες τιμές της τάξης του 15%-20%. «Δύσκολο να προβλέψουμε» καταλήγει.

Ο συνεταιρισμός από την πλευρά του καλεί τους παραγωγούς να παραδώσουν τα σταφύλια τους, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στις περυσινές τιμές (κατά μέσο όρο 38,2 λεπτά) για το Αγιωργίτικο.

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, που οινοποιεί ετησίως το 50% της παραγωγής του Αγιωργίτικου στην περιοχή, Ηλίας Μάζος, τονίζει ότι «η παραγωγή φέτος είναι έως και 40% μειωμένη» και προσθέτει ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο συνεταιρισμός δεν έχει λόγο να αλλάξει την τιμή. «Οι οινοποιοί προσπαθούν να πιέσουν για χαμηλότερες τιμές. Λένε θα πάρω μικρές ποσότητες, αλλά, όπως μας ενημερώνουν, οι παραγωγοί τους τηλεφωνούν για να δώσουν τα σταφύλια τους», λέει ο κ. Μάζος. «Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον αμπελουργό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», καταλήγει.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης ypaithros.gr

 

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button