Αγροτικά

Υδρολίπανση, λύση για απόβλητα ελαιοτριβείων

Ο δημιουργός της “Εγκυκλοπαίδειας” κ. Βασίλης Ζαμπούνης (α) καλεί στο βήμα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη (δ)
Ο κατσίγαρος θεωρείται ‘τοξική’ ουσία και ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον κι αυτός είναι ο λόγος που υπήρξε αντίδραση για την αξιοποίησή του. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο μυστικό: αυτό που θεωρείται τοξικό, για κάποια άλλη χρήση μπορεί να είναι ευεργετικό“, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μίλησε στην σχετική συζήτηση με θέμα “Υδρολίπανση, η λύση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων”. Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης “Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο” στην έκθεση Agrotica 2018 στα stand 34-36 του Περιπτέρου 2 (Όροφος)  της GAIA Επιχειρείν.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε: “ο κατσίγαρος είναι ‘τοξικός’, επειδή δεσμεύει οξυγόνο, καθώς περιέχει ουσίες, τις πολυφαινόλες, οι οποίες στη γλώσσα της διατροφής είναι ‘αντιοξειδωτικές’. Όταν αυτές πέφτουν στο νερό δεσμεύουν οξυγόνο και το στερούν από τους ζωντανούς οργανισμούς. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει ο κατσίγαρος να πέφτει ανεξέλεγκτα στα ρέματα και να αποβάλλεται στο περιβάλλον. Από την άλλη, έχει και ουσίες ιδιαίτερα ευεργετικές. Όταν δεν αποβάλλεται ανεξέλεγκτα, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και στη γεωργία. Εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου ως πολιτεία για να χρησιμοποιείται ο κατσίγαρος ως ‘υδρολίπανση’, να αντικαταστήσει, δηλαδή εισαγόμενα λιπάσματα” και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σχετικά με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την υδρολίπανση.

Ύστερα από την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Ενώ στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη, σήμερα αρχίζει και διαδίδεται. Πλέον η σύγχρονη οικονομία οδεύει προς το ‘δεν πετάμε τίποτα’. Το κάθε τι έχει μια αξία και μια χρήση“, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button