Τοπικά Νέα

ΥΠΕΞ: Χάραξη γραμμών βάσης στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου – κλείνουν οι κόλποι

Πρόκειται για απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης- «η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της».

Τέθηκε την Κυριακή σε ισχύ, με δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και «αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών- συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια τον Αύγουστο. Όπως είχε πει, πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές.

Από πλευράς της, η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως εξακολουθεί να υφίσταται το casus belli για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ στο Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button