Αγροτικά

Υποσχέσεις για τη σταφίδα, χωρίς βιώσιμη λύση

Η δυνατότητα επίλυσης της σταφιδικής κρίσης, που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και συνεχίζει να καταβαραθρώνει το εισόδημα του παραγωγού, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Πάτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, με παραγωγούς σταφίδας και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, περιορίστηκε να επισημάνει ότι μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα και αναζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, οι οποίοι έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια μαύρης κορινθιακής σταφίδας περιμένουν, πέρα από συζητήσεις, αποτελεσματικές λύσεις και παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Τιμή κάτω του 1 ευρώ

 

Η σημερινή κατάσταση, που παρουσιάζει η καλλιέργεια, έχει προκαλέσει την απόγνωση των εκπροσώπων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών από την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Εξέφρασαν την αγωνία τους στον υπουργό για το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς η τιμή συνεχίζει τον κατήφορο, με αποτέλεσμα σε μερικές σταφιδοπεριοχές να έχει πέσει σήμερα στα 70 λεπτά/κιλό.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, υπογράμμισε πως αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή όλων των παραγωγών πως η αιτία κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας ήταν η μη απορρόφηση από την πολιτεία, του αποθέματος σταφίδας, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και διαπιστωμένα οφειλόταν στην πανδημία.

«Δυστυχώς, ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα με επιρροή στα κέντρα αποφάσεων έπεισαν το υπουργείο να μην απορροφήσει το πλεόνασμα της σταφίδας», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος τους ήταν η οικονομική καταστροφή της Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ένωσης, που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδας της χώρας.

«Και, δεύτερον, η μη επαρκής παρέμβαση της οργάνωσής μας υπέρ του παραγωγού στην εσωτερική αγορά της σταφίδας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής, γεγονός που βιώνουμε τραγικά σήμερα… Όλοι αυτοί που συνετέλεσαν σε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις σήμερα κρύβονται, αντί να απολογηθούν στους συνάδελφους σταφιδοπαραγωγούς για την καταστροφή που τους προκάλεσαν. Οι συντεχνίες συμφερόντων συνεχίζουν την καταστροφική τους πολιτική, προσφέροντας στον παραγωγό τιμές απαράδεκτα χαμηλές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button