Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Φιλιατρά: “Εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού και φυτεύσεις” με αφορμή τη μελέτη ανάπλασης τη πλατείας

Του Δημήτρη Πούλου, Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc Υδρολόγου ΕΜΠ

Εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού και φυτεύσεις στην πόλη των Φιλιατρών

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες των κινήσεων από την πλευρά του Δήμου προς την κατεύθυνση της ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών. Δυστυχώς ο Δήμος κινείται προς λάθος κατευθύνσεις.

Οι μελέτες για την ανάπλαση της πλατείας της πόλης μας πρέπει να είναι προϊόν διαγωνισμού αναγνωρίσιμων επιστημόνων, με εμπειρία και ικανότητα να εμβαθύνουν στις ιδιαιτερότητες της πόλης, και όχι απευθείας αναθέσεις. Διότι η πόλη έχει ιδιαιτερότητες και δε μπορεί να αναπτυχθεί με ρετσέτες.

Η πόλη διαθέτει πολλά νερά, ένα πλούσιο υδατικό δυναμικό, και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθεί ο Δήμος για την εκμετάλλευση με φυτεύσεις δένδρων ώστε να απολαύσουμε ότι μπορεί να προσφέρει η ιδιαιτερότητά της αυτή. Αντίθετα από τις προτεινόμενες κοπές πλείστων όσων και δει αιωνόβιων δένδρων της πλατείας πρέπει να προχωρήσουμε σε επιπλέον δενδροφυτεύσεις.

Οι δενδροφυτεύσεις, ένας ποδηλατόδρομος, η λιθοκάλυψη των περιμετρικών οδών κλπ απουσιάζουν από την προτεινόμενη μελέτη.

Αντίθετα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε οργανωμένη δενδροφύτευση στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης: την πλατεία, το δημαρχείο, τον Άγιο Ιωάννη, το γυμνάσιο κλπ.

Αυτή είναι η φυσιογνωμία της πόλης που είναι συμβατή με τις ιδιαιτερότητές της και πρέπει να αναδειχθεί.

Σχετικά Άρθρα

16 Σχόλια

  1. «Όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές τής λείπει». Άφησε την πλατεία και κάνε έργα ουσίας (κλειστό Γυμναστήριο-παλαιό Λύκειο)!

  2. Τα σχέδια της νέας πλατείας είναι αυτά στη φωτογραφία του συγκεκριμένου κειμένου; Ή αυτό είναι πρόταση του κυρίου Πουλου;

  3. Τα σχέδια της νέας πλατείας είναι αυτά στη φωτογραφία του συγκεκριμένου κειμένου? Ή αυτό είναι πρόταση του κυρίου Πουλου?

  4. Το σχέδιο της πλατείας είναι ξενοφοβικό, ρατσιστικό και εθνικιστικό!

    Γιατί; Επειδή δεν υπάρχειι ΤΖΑΜΙ!!!

    Τα Φιλιατρά έχουν εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ! Τα ταξικά μας αδέλφια που ζουν δίπλα μας πρέπει να έχουν ένα ΤΖΑΜΙ στο ΚΕΝΤΡΟ της πλατείας!

    Σύντομα η Ελλάδα θα είναι ένας τόπος όπου οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα είναι η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ όπως στο κέντρο της Αθήνας! Χρειάζονται πολλά ΤΖΑΜΙΑ!

    Οχι στον ρατσισμό, στον εθνικισμό, στον φασισμό. ΤΖΑΜΙ τώρα στο ΚΕΝΤΡΟ της πλατείας των Φιλιατρών! Απελευθέρωση για τα αδέλφια μας τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

    Καταστρέψτε αυτό το εθνικιστικό και ξενοφοβικό σχέδιο. Φτιάξτε ΤΖΑΜΙ στη κέντρο της πλατείας, λουτρά και πισίνα για να πλένονται τα αδέλφια μας πριν προσευχηθούν, και ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ και ΕΝΤΑΞΗΣ μεταναστών και προσφύγων στις γωνίες της πλατείας, στην θέση των άχρηστων και καπιταλιστικών περιπτέρων.

    Ο Κυριάκος μας ο κεντρο-αριστερός, ο Αλέξης μας, η Φώφη μας, ο ΓιάΝης μας, ο Κατσάμπας μας, όλοι συμφωνούν μαζί μου.

    Γκρεμίζουμε τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον φασισμό στην πράξη!

  5. Μισό λεπτό γιατί θα τρελαθούμε τελείως!! Αυτό είναι το ( νέο ) σχέδιο της πλατείας μας?? Γιατί οι δρόμοι είναι στενοί??? Γιατί η παιδική χαρά ειναι τεράστια?? Που είναι το Ηρώον?? Γιατι τόσες ζαρντινιέρες??? Τι είναι αυτό το χάλι?? Ποιός αχρηστος έφτιαξε αυτό το σχέδιο??

  6. Η πλατεία χρειάζεται ένα ΤΖΑΜΙ στο κέντρο της, ένα ΑΓΑΛΜΑ στον Γιάννη Αντετοκούμπο, και ένα ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

    Σύντομα οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα αποτελούν την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ παντού!

    Η πλατεία πρέπει να εκφράζει το ΜΕΛΛΟΝ και όχι το παρελθόν.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι ΕΛΛΗΝΕΣ!

    Τσακίζουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό στην πράξη!

      1. Η Ντόρα! Η περίφημη Ντόρα Μπακογιάννη, η αδελφή του Κυριάκου μας, και μητέρα του Κώστα του Μπακογιάννη, του μελλοντικού πρωθυπουργού μας, η Μεγάλη Ντόρα μας, δήλωσε στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ πως οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ θα σώσουν το δημογραφικό!!!

        Η ΝΤΟΡΑ μας, η Φρειδερίκη μας!!!

        Στα κανάλια όλοι γλύφουν την Μεγάλη ΝΤΟΡΑ. Όταν μιλάει η Ντόρα οι τηλεοπτικοί βαράμε προσοχες.

        Όχι στον ρατσισμό, ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ σε όλους τους Πακιστανούς! ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

        Εθνικιστές, ρατσιστές, φασίστες, να φύγετε από την Ελλάδα.

        Τα κανάλια να προσλάβουν ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

  7. Να σταματήσουν να “τρελαίνονται” κάποιοι και ειδικά ο κύριος που υπογράφει ως “Δήμαρχος των Φιλιατρών” και να πάρουν θέση επι της ουσίας. Και η ουσία είναι η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας μέσω της πλατείας που είναι το μυοκάρδιο της. Θα μπορούσα να πω οτι υπάρχουν και ευθύνες και καλό θα είναι αυτοί οι “κύριοι” κάνοντας σκληρή αυτοκριτική ως απόδειξη μεταμέλειας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

    1. Οπως πολύ σωστά τονίσατε, “η ουσία είναι η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας μέσω της πλατείας που είναι το μυοκάρδιο της”. Και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που “τρελένομαι”. Γιατί εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει ενα γκέτο άχρηστων διοικούντων που εν τέλει άλλα έταξαν κι άλλα έγιναν και γίνονται. Τώρα ως προς τις ευθύνες καλό είναι να τις αναφέρουμε αλλα από ένα σημείο και μετά γίνονται τετρημένες. Η ουσία είναι ότι από μια ανοιχτή και μεγάλη πλατεία με μεγάλους δρόμους, οδηγούμαστε σε σοκάκια και σε μια λειτουργική πλατεία, αν σκεφτεί κανείς τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα που διαδραμματίζονται κάθε χρόνο (προ covid τουλάχιστον). Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αρχιτέκτονας που τη σχεδίασε δεν είχε κάμμια επίγνωση της περιοχής. Αμφιβάλω αν πάτησε το πόδι του να τη δεί απο κοντά. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κόσμος. Ελπίζω να παραδειγματιστεί από τους Γαργαλιανιώτες.

      Υ.Γ. Προφανώς ο τίτλος του “Δημάρχου των Φιλιατρών” είναι χιουμουρηστικός – ειρωνικός και ο γραφών δεν έχει καμία σχέση με την τοπική πολιτική.

  8. Επιβραυέται η θέση της κοινωνίας των Γαργαλιάνων. Εκεί τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ είχαν μαχητική παρουσία υπερ των θέσεων του Γαργαλιανιώτικού λαού. Στα Φιλιατρά τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ δίνουν συνεχώς μάχες. Πλέον, δειλά δειλά εμφανίζονται και άλλες απόψεις ενάντια σε αυτή την καταστροφή. Με σημείο αναφοράς την ηθική να μπούμε σε μια συμπόρευση ενάντια στην καταστροφή της πλατείας. Θα έχουμε εξελίξεις. Σας θέλουμε δίπλα μας

  9. Εθελοτυφλειτε!

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν το ΜΕΛΛΟΝ!

    Οι πολιτικοί μας τους θεωρούν – και καλά κάνουν – ΜΠΟΛΙΑΣΤΕΣ!

    Ξεχάστε το παρελθόν! Δείτε το ΜΕΛΛΟΝ.

    Φτιάξτε ένα ΤΖΑΜΙ στο κέντρο της πλατείας ειδάλλως θα βιώσετε την ΟΡΓΗ του ΑΛΛΑΧ!

    Ο Κυριάκος και ο Αλέξης και η Φώφη επιθυμούν μια ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΗ κοινωνία!

    Ο ΑΛΛΑΧ είναι ΜΕΓΑΛΟΣ.

  10. Από τα σχόλια που διαβάζω εδώ μέσα, κατανονώ ότι, όχι πλατεία δεν σας αξίζει, αλλά ούτε να σας λαμβάνει κανείς στα σοβαρά.
    Δυστυχώς η βλακεία και η φαιδρότητα είναι ανυπέρβλητες.
    ΄

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button