Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Φιλιατρά: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή, Κωστή Παλαμά! [εικόνες – βίντεο]

Εξαιρετική οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου του Παλαμά

Με αφορμή τα 161 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή και λογοτέχνη, Κωστή Παλαμά, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου, στα Φιλιατρά, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιέρωμα στο μεγάλο μας ποιητή με θέμα «Ο ερωτισμός στην ποίηση του Παλαμά», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη.

Σ’ έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές αλλά και ανανεωτές της νεοελληνικής ποίησης, που αποτέλεσε την κεντρική μορφή της λογοτεχνικής “γενιάς του 1880” και της αποκαλούμενης “Νέας Αθηναϊκής Σχολής”, αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο έρωτας είναι διάχυτος σε όλη την έκταση του ποιητικού του έργου. Μάλιστα, τα ερωτικά ποιήματα του Παλαμά είναι πολύ περισσότερα από όσα εντάσσονται σε οποιαδήποτε άλλη θεματική κατηγορία της δουλειάς του! Έτσι, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων επιχείρησε  να φωτίσει αυτή την πλευρά του πραγματοποιώντας ένα αφιέρωμα στο έργο του.

Ποιήματα απήγγειλαν η Ματίνα Μιχαλακοπούλου, η Δώρα Πανταζοπούλου και η Ειρήνη Παναγοπούλου, σε μουσική υπόκρουση κιθάρας από τον Γρηγόρη Κόλλια. Την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο Γιώργος Μακρής.

Για το έργο του Κωστή Παλαμά μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων, κ. Βασίλειος Λύκος, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως μία από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού στην οποία οφείλουμε τη θεμελίωση της νέας λογοτεχνίας μας, συμπληρώνοντας πως ήταν από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Κόλλιας ο οποίος συνεχάρη το σύλλογο για τη διαχρονική παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ο κ. Κόλλιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά τους συντελεστές της βραδιάς, για να ξεκινήσει, στη συνέχεια, διαβάζοντας ένα πολύ σύντομο βιογραφικό του Κωστή Παλαμά και ένα ποίημα… και κάπως έτσι ξεκίνησε το οπτικοακουστικό ταξίδι στον ερωτικό Κωστή Παλαμά.

 

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button