Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Φιλιατρά: Συναυλία από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας στο Πάρκο της Βλαχέρνας

Μία ξεχωριστή συναυλία από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας, πλαισιωμένη και από μουσικά σεμινάρια, θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στο Πάρκο της Βλαχέρνας, στις 9.30 το βράδυ.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών που θα γίνουν στην Ελλάδα, στην Κροατία και στις ΗΠΑ κατά το προσεχές διάστημα.

Οι συναυλίες στην Ελλάδα θα γίνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «Αμφιθέατρο Ι. Κορδάτος», Βόλος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Ωδείο Αθηνών, και στο Πάρκο Βλαχέρνας του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.  Στην Κροατία η συναυλία θα γίνει στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σαξοφώνου, στο Ζάγκρεμπ, ενώ οι συναυλίες στις ΗΠΑ θα γίνουν στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι καθώς και στο Σικάγο και στο Λος Άντζελες.

Η συναυλία στα Φιλιατρά εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ό Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών την περίοδο της εορτής της Παναγίας της Βλαχέρνας στις αρχές Ιουλίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σύνολα μουσικής δωματίου με αναγνωσιμότητα από την διεθνή σκηνή, με εμφανίσεις σε υψηλού επιπέδου μουσικές διοργανώσεις καθώς και δισκογραφία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα υψηλής δεξιότητας και ευρείας υφολογικής ποικιλομορφίας των J. S. Bach, Dinos Constantinides, Nickitas Demos, W. A. Mozart, Αθανάσιου Ζέρβα, Δημήτρη Θέμελη και Θοδωρή Καραθόδωρου.

Η ποικιλομορφία του συγκεκριμένου προγράμματος διευρύνει τα όρια του σαξοφωνικού ήχου, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα γόνιμο διάλογο σε ρεπερτόριο διαφορετικής στιλιστικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, η παρουσία έργων Ελλήνων συνθετών στο πρόγραμμα διερευνά αισθητικούς προσανατολισμούς που εμπεριέχουν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και επεκτείνουν τους ορίζοντες αναζήτησης στη σύγχρονη έντεχνη μουσική δημιουργία.

 

Εκτός από τη συναυλία – και αξιοποιώντας την ευκαιρία της επίσκεψης τεσσάρων πανεπιστημιακών καθηγητών, μελών του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας,  θα γίνουν Σεμινάρια στους μαθητές της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών καθώς και άλλων Φιλαρμονικών και μουσικών ιδρυμάτων από τη ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της Μεσσηνίας.  Το περιεχόμενο των Σεμιναρίων είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου σπουδαστές αλλά και αρχάριοι μαθητές, καθώς και το γενικό φιλόμουσο κοινό. Ο κύκλος των μουσικών Σεμιναρίων θα επικεντρωθεί σε τεχνικές παραγωγής ποιοτικού ήχου, διαχείριση αναπνοής, γυμνάσματα για την ανάπτυξη δεξιοτεχνίας, ζητήματα μεθοδολογιών και ρεπερτορίου, ζητήματα υφολογικής ερμηνείας, καθώς και σε ειδικά θέματα ιστορικού και μουσικοπαιδαγωγικού περιεχομένου.  Τα Σεμινάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 από τις 11.00 ως τις 1.30 μμ στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά.

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Eric Honour, θα παρουσιάσει ειδική διάλεξη – τύπου Colloquium – όπου θα αναπτύξει ζητήματα μουσικής σύνθεσης και ενορχήστρωσης με ακουστικά μέσα και με Η/Υ, ενώ θα αναπτύξει και ζητήματα διαδραστικής σύνθεσης – ερμηνείας και αυτοσχεδιασμού. Η διάλεξη θα απευθύνεται σε μαθητές μουσικής, σπουδαστές, επαγγελματίες μουσικούς -μαέστρους, θεωρητικούς και συνθέτες ενώ θα μπορέσει να την παρακολουθήσει και το φιλόμουσο κοινό για εμπλουτισμό των μουσικών γνώσεών του.  Η διάλεξη αυτή θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 6.00 ως τις 7.30 το απόγευμα.

(Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια και τη διάλεξη παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Παντελάκη στο τηλέφωνο 6972297936).

———————————-

Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας

Το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας αποτελείται από τους Αθανάσιο Ζέρβα – σοπράνο σαξόφωνο, Διονύσιο Ρούσσο – άλτο σαξόφωνο, Leo Saguiguit – τενόρο σαξόφωνο, Eric Honour – βαρύτονο σαξόφωνο.

Δημιουργήθηκε το 1997 από τον Αθανάσιο Ζέρβα και θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα Ελληνικά σύνολα μουσικής δωματίου.  Το ΚΣΑ κάνει συχνές εμφανίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις και αίθουσες συναυλιών, στην Ελλάδα, την Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Κροατία στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από εκατό πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών.  Μολονότι το ρεπερτόριο του Κουαρτέτου περιλαμβάνει έργα ποιοτικής μουσικής από όλες τις περιόδους και στυλ, μεγάλος αριθμός έργων προέρχεται μετά το 1945.  Ο ήχος του ΚΣΑ είναι λαμπερός, λυρικός και εξαιρετικά ευέλικτος σε ζητήματα στιλιστικής ερμηνείας και νέων τεχνικών, γεγονός που οφείλεται στις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και τα ενδιαφέροντα των μελών του.  Τα μέλη του ΚΣΑ είναι βιρτουόζοι σαξοφωνίστες με πείρα στην εκτέλεση αλλά και τη διδασκαλία, ενώ εκτός από σολιστική καριέρα είναι μέλη επαγγελματικών μουσικών συνόλων και διδάσκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ωδεία.

 

Βιογραφικά

Ο Αθανάσιος Ζέρβας είναι  διδάκτωρ σύνθεσης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο σαξόφωνο από το Northwestern University.  Είναι αναπληρωτής καθηγητής στα Θεωρητικά της Μουσικής-Μουσική Δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Διονύσιος Ρούσσος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο σαξόφωνο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διπλωματούχος σαξοφωνίστας του Ωδείου Αθηνών, καθηγητής σαξοφώνου στο Ορφείο Ωδείο και υπαξιωματικός της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος.

O Leo Saguiguit είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο σαξόφωνο από το Northwestern University και πτυχιούχος του Emory University. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο University of Missouri, μέλος του Chicago Saxophone Quartet και πολυβραβευμένος σολίστ.

O Eric Honour είναι διδάκτωρ σύνθεσης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο σαξόφωνο από το Northwestern University και πτυχιούχος του University of Florida.  Είναι καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος ηλεκτρονικής μουσικής στο University of Central Missouri και πρόεδρος του Μουσικού Τμήματος.

 

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων

 

Παντελάκη Παρασκευή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button