ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Φιλιατρά: Όταν η φύση δημιουργεί και εντυπωσιάζει! Δύο κορμοί… μία αγκαλιά.. και μία τραγική ιστορία

Η φύση είναι μαγική και αυτό το δέντρο στην περιοχή της Γαλάτοβας των Φιλιατρών αποτελεί τρανή απόδειξη.

Δύο κορμοί “γέρικων” ελαιόδεντρων αγκαλιασμένοι οι οποίοι έχουν “δει” πολλά στο πέρασμα των χρόνων… Εκτός από το γεγονός ότι σε εκείνο το σημείο υπήρχε στο παρελθόν μία μικρή λίμνη, τα δύο δέντρα έχουν “δει”και μια τραγική ιστορία…

Τον καιρό της τουρκοκρατίας κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στα Φιλιατρά, διοργανώνονταν ιππικοί αγώνες (με πρόσχημα την απεικόνιση του Αγίου πάνω σε άλογο να σκοτώνει τον δράκο). Στους αγώνες αυτούς έπαιρνε μέρος και ένας νέος από τα Φιλιατρά, ο Πανάγος Λελώνης. Ο Πανάγος δεν είχε αντίπαλο πάνω στο άλογο. Κάθε χρονιά ήταν αυτός ο νικητής και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να δυσαρεστούνται βλέποντας τον νεαρό Φιλιατρινό να μετατρέπεται σε κάποιου είδους τοπικό ήρωα. Έτσι τον φοβέρισαν πως αν πάρει ξανά μέρος στους αγώνες θα τον σκότωναν. Ο Πανάγος δεν δίστασε ούτε στιγμή, τη μέρα των αγώνων έφτασε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καβάλα στο άλογό του και παρά τα εμπόδια των Τούρκων, νίκησε για άλλη μια φορά στους αγώνες. Οι Τούρκοι έξαλλοι τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν από τη βελανιδιά έξω από το εκκλησάκι. Πριν όμως αφήσει την τελευταία του πνοή, η αρραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, έκλεψε ένα σπαθί από έναν Τούρκο και έκοψε το σκοινί που είχαν κρεμασμένο τον Πανάγο.

Μαζί άρχισαν να τρέχουν χέρι χέρι και για να μην τους σκοτώσουν οι Τούρκοι, πήδηξαν στη λίμνη που υπήρχε, στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα αγκαλιασμένα δέντρα, και πνίγηκαν μαζί.

*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Λάλουση για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button