Τοπικά Νέα

Φιλιατρά: “SOS” από τους αγρότες για την έλλειψη εργατών γης

Δυσεύρετοι οι εργάτες έφυγαν για άλλες πολιτείες

Δυσεύρετοι είναι οι εργάτες γης και στην Τριφυλία, με τους αγρότες να δηλώνουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτο κόστος εργασίας και παραγωγής, κατάσταση που δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις επί των γεωργικών απαραίτητων υλικών και των καυσίμων.

Επιστολή για τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο που αφορά την νομιμοποίηση της παραμονής και το χρόνο αυτής.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοποίηση

1) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2) Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

3) κ.Βουλευτές Νομού Μεσσηνίας

4) κ.Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

5) Δ.Α.Ο.Κ Τριφυλίας

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας κάνουμε γνωστή την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο, σχετικά με τους εργάτες γης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ως κλάδος βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σωρευτικά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης τις επιπτώσεις της πανδημίας και τελευταία του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά όπως γνωρίζετε κι΄εσείς έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη καθιστώντας μας μη βιώσιμους. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες και με πολύ αγώνα όμως, καταφέραμε να παράξουμε προϊόντα ποιοτικά όπως και πριν τροφοδοτώντας επαρκώς την αγορά.

Η περιοχή μας (ΤΡΙΦΥΛΙΑ) είναι υψηλής παραγωγικότητας με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα, (ελαιοκομία, αμπελουργία,θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και άλλα)

Αυτή τη στιγμή κυριολεκτώντας τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία-Ισπανία).

Αυτό συμβαίνει λόγω της τελευταίας νομικής εξέλιξης που αφορά την νομιμοποίησή τους, με την τροποποίηση του Ν.4915/2022, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργάτες γης να παραμένουν στη χώρα μόνο για 90 ημέρες, με απόλυτα ανώτατο όριο τους εννέα (9) μήνες.Μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου, θα πρέπει σύμφωνα με την ανωτέρω τροποποίηση να απομακρυνθούν από τη χώρα οριστικά.

Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί στους εργάτες αλλά και σε εμάς μια ανασφάλεια.

Για μεν τους εργάτες το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό και οικονομικά ασύμφορο (να φύγουν και να ξαναέρθουν), για δε τους παραγωγούς είναι καταστροφικό γιατί το διάστημα αυτό (90 ημερών) είναι απαραίτητο για την εκπαίδευσή τους, και αφού εκπαιδευτούν πρέπει να φύγουν και οι καλλιέργειες μένουν εργατικά ακάλυπτες.Επίσης η μικρή προσφορά εργατών έχει εκτινάξει το κόστος εργασίας (μεροκάματα) σε αύξηση τουλάχιστον 40%, το οποίο προστίθεται στο ήδη ξέφρενο κόστος παραγωγής που προαναφέραμε.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους, που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν σε μία επιστολή, σας παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα και προσεκτικά το νομικό πλαίσιο που αφορά την νομιμοποίηση της παραμονής και το χρόνο αυτής, αναφορικά με τους εργάτες γης.

Η επισιτιστική κρίση λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων είναι προ των πυλών, και αφορά όλους μας. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την αποφύγουμε όσο εξαρτάται από εμάς.

Η ύπαιθρος εκπέμπει SOS.

Mε εκτίμηση

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button