Εκπαίδευση

Φοιτητές χωρίς στέγη στην Καλαμάτα

Γράφει ο Παναγιώτης Χ. Τασσόπουλος

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών αυτή την περίοδο στην Καλαμάτα και όχι μόνο είναι η συγχώνευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου. Πράγματι αυτή η εξέλιξη είναι μια αρκετά θετική έκβαση τόσο για τους φοιτητές του ΤΕΙ όσο και για την ίδια την Καλαμάτα αφού σύμφωνα με την συσταθείσα επιτροπή και των δύο Ιδρυμάτων θα προστεθούν δύο νέα  τμήματα αυτό της Στατιστικής αλλά και της Διαιτολογίας – Διαιτητικής.
Το πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα!
Η Καλαμάτα παρ’ ότι μεγάλη πόλη έχει ξεπεράσει τους 5χιλ φοιτητές με το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών να προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδος.
Το πιο σύνηθες πρόβλημα  ενός νεοεισερχόμενου φοιτητή στη Καλαμάτα είναι η εύρεση στέγης. Πρόβλημα που αντιμετώπισα και εγώ ερχόμενος από το Ναύπλιο στη Καλαμάτα τον περασμένο Αύγουστο.
Σπίτια ελάχιστα και ακριβά μιας και η έλλειψη κατοικιών δίνει το περιθώριο σε »κάποιους» να μισθώνουν ακίνητα σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται ούτε με τις παροχές του σπιτιού ούτε όμως και με τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτήν την κατάσταση έχει συμβάλει εκτός των άλλων και η γνωστή πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων AirBnb όπου μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να το μισθώνει σε τουρίστες με ημερήσια χρέωση.

Μετά από μια σύντομη έρευνα που έκανα στο γνωστό site, μου εμφάνισε περισσότερα από 300 ακίνητα τα οποία μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας αυτής. Σπίτια  που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια κατά μεγαλύτερο ποσοστό νοικιαζόντουσαν σε φοιτητές.

Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε πως το ΤΕΙ διαθέτει και φοιτητική Εστία που δυστυχώς όμως καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών περίπου 234 κλίνες.

Αρκετοί φοιτητές αντιλαμβανόμενοι το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης αποφασίζουν είτε να ζητήσουν μετεγγραφή για άλλες πόλεις είτε ακόμα και να ξανά δώσουν πανελλήνιες αποκλείοντας τις σχολές της Καλαμάτας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν  που θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι φοιτητές που θα έρθουν αν πράγματι δημιουργηθούν αυτές οι δύο νέες ειδικότητες που αποφάσισε η επιτροπή  ;
Υπάρχει σχέδιο για την στέγαση αυτών των φοιτητών και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Καλό είναι λοιπόν να βλέπουμε τα πράγματα περισσότερα σφαιρικά και όχι μονόπλευρα και τέλος οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που τα μισθώνουν ημερησίως μήπως πρέπει να ξανά σκεφτούν το πρόβλημα που προκαλούν τόσο στους ίδιους τους φοιτητές όσο και στους επαγγελματίες του Τουρισμού;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι φοιτητές ειδικά τους χειμερινούς μήνες αποτελούν οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις της πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button