Οικονομία

Φορολογία – «Βαρύς» ο λογαριασμός για 1,7 εκατ. φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο

«Βαρύς» αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος για 1,7 εκατομμύρια φορολογουμένους. Κι αυτό καθότι θα είναι ο μήνας που που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3 δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και 1 από τον ΕΝΦΙΑ γεγονός που αναμφίβολα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ενδεχόμενη παράταση

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων, αντί της πληρωμής της πρώτης από έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Ποιοι θα πληρώσουν φόρους

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

Επίσης, για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button