Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι τις 28 Ιουλίου η υποβολή τους

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις: Ολοταχώς προς παράταση – Πολύ χαμηλά τα ποσοστά υποβολής από τους φορολογούμενους

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%. Οι φορολογούμενοι έχουν επίσης την επιλογή να εξοφλήσουν το φόρο στις 27 Αυγούστου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Βήματα

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στα σπίτια τους συγγενείς ή φίλους. Τα στοιχεία για τις «φιλοξενίες» διασταυρώνονται και επιβεβαιώνονται αυτόματα από το σύστημα TAXISnet.

Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν πρόσωπα και δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας τους. Ενώ οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, να δηλώσουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Επειδή γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008, αν κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση και από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button