Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Εκκαθαριστικά χωρίς φόρο ή με επιστροφή για 7 στους 10 φορολογούμενους

Οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις 2021 έχουν ήδη υποβληθεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει και τα εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα μέχρι και χθες, δυο εβδομάδες μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 262.862 δηλώσεις με το εντυπωσιακό στοιχείο να είναι οι μηδενικές.

Σχεδόν για το 60% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα δεν προκύπτει κανένας φόρος. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 1.784.632 δηλώσεις ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet είχε ανοίξει στις 15 Απριλίου.

Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 87.892 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους, όπως επίσης και 17.564 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Η εκκαθάριση των πρώτων 262.862 φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν τα νοικοκυριά για τα εισοδήματα του 2020 δείχνουν τα εξής:

  • Το 23,59% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 82.986 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 26,87 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 475 ευρώ.
  • Το 58,81% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα 206.871 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
  • Για το 17,60% των φορολογουμένων ή 61.927 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.
  • Συνολικά το 76,41% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθεί περίπου στο 75%.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα κατά βληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button