Αγροτικά

Φουντώνει η αντιπαράθεση στο κρασί με αφορμή «σπίθα» Μικρών Οινοποιών

«Φωτιά» έχει βάλει στον κλάδο του κρασιού, η απόφαση μεμονωμένων οινοποιών να προχωρήσουν στη συγκρότηση Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ), επιλογή η οποία δεν φαίνεται να τυγχάνει της καλύτερης υποδοχής από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), η διοίκηση του οποίου δίνει σκληρή απάντηση με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Γιώργος Σκούρας.

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα Πέμπτη 10 Μαΐου σε προγραμματισμένη σύσκεψη του υπουργείου με το αν θα κληθεί να συμμετέχει εκπρόσωπος του ΣΜΟΕ.

Η επόμενη πράξη του «δράματος» δεν αποκλείεται να παιχθεί στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη 10 Μαΐου συνάντηση των οινοποιών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είναι προγραμματισμένη μια σύσκεψη με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κλάδου.

Πολλοί περιμένουν με αγωνία αν η πολιτική ηγεσία καλέσει στη σύσκεψη και εκπρόσωπο του νεοφώτιστου ΣΜΟΕ, καθώς μια τέτοια πρόσκληση θα προδώσει κομματική συγγένεια των «μικρών» με την Κουμουνδούρου.

Δηλώσεις εν τω μεταξύ για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, με δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Παρόλα αυτά, υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας.

Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου».

Η ανακοίνωση-απάντηση του ΣΕΟ για τον ΣΜΟΕ έχει ως εξής:

Καλώς τους!

Μάθαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ίδρυση του «Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος» (ΣΜΟΕ), διαβάσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις και ακούσαμε τους εκπροσώπους του.

Τρία πράγματα μπορέσαμε να αποκωδικοποιήσουμε:

Πρώτον, φαίνεται ότι οι συνάδελφοι που αποφάσισαν την σύσταση του ΣΜΟΕ δεν εκφράζονται από τον Σ.Ε.Ο., πιστεύουν όμως στην αναγκαιότητα σύνδεσης των οινοποιών – έστω «μικρών», εξού κι άλλος σύνδεσμος (κι όχι ένωση ή σύλλογος).

Δεύτερον, αποφάσισαν να διαχωριστούν ως «μικροί παραγωγοί» που στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ιδιαίτερη ταυτότητα  αποσκοπούν, κατά τα λεγόμενά τους, στην δράση τους μέσω συλλογικού σήματος, ορίζοντας δε την έννοια του «μικρού οινοποιού» κατά τρόπο αυθαίρετο.

Τρίτον, η σκοποθεσία του εν λόγω συνδέσμου, όσο αυτή αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα, συμπίπτει με αυτή του Σ.Ε.Ο.

Μετά από αυτά, οι κλαδικές αναγκαιότητες που τους οδήγησαν σε αυτό το διαχωρισμό δεν μας είναι αντιληπτές.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ελληνικό κρασί έχει ήδη τεράστια, αποτελεσματική και πρωτοποριακή δομή, με κυρίαρχη την ΕΔΟΑΟ (που την συναποτελούν ο Σ.Ε.Ο. και η ΚΕΟΣΟΕ), εντός της οποίας πραγματοποιούνται από πολλά έτη όλες οι ζυμώσεις που το οδήγησαν μόνο σε επιτυχίες (π.χ. το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το καθεστώς του οινοτουρισμού, το συνέδριο αμπελουργίας και τόσα άλλα). Από κοντά και οι Περιφερειακές Οργανώσεις μέσω των οποίων μικρές, μεσαίες και μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται, βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα και σχεδιάζουν τις κινήσεις του μέλλοντος.

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές αντιλήψεις κι επιδιώξεις μεμονωμένων συναδέλφων – μικρών ή μεγάλων- ο Σ.Ε.Ο. επί δεκαετίες υποστήριξε σταθερά την ιδιωτική οινοποιία γενικώς. Επίσης είναι εκείνος που τα τελευταία χρόνια πάλεψε πολύ σκληρά για τις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις, το καμάρι της ελληνικής οινοποιίας, οι οποίες αποτελούν το μέλλον, τις επόμενες γενιές για το ελληνικό κρασί. Το προσωπικό μεράκι και το πείσμα των όλο και περισσότερων μικρών αυτών επιχειρήσεων γονιμοποιήθηκαν μέσα σε συνθήκες (θεσμικές, εμπορικές κτλ.) που φρόντισε επί σειρά ετών να δημιουργήσει ο Σύνδεσμός μας. Η παρθενογένεση στο ποιοτικό κρασί δεν υφίσταται.

Στον Σ.Ε.Ο. λοιπόν, επί δεκαετίες συναντιούνται και συζητούν ίσοις όροις οι «μεγάλοι» και οι «μικροί» (που όχι σπάνια γίνονται κι αυτοί «μεγάλοι»). Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 50 μικρές επιχειρήσεις, έναντι πολύ μικρής ετήσιας συνδρομής (300€) έχουν γίνει ισότιμα μέλη με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με πλήρη τα δικαιώματα του εκλέγειν, του εκλέγεσθαι και του εκφράζεσθαι.

 Δηλαδή ένας «μικρός» έχει τη δυνατότητα να κάτσει στο ίδιο τραπέζι ΔΣ του Σ.Ε.Ο. με έναν «μεγάλο», με την ψήφο του και τη γνώμη του να έχει την ίδια βαρύτητα. Με δεδομένο μάλιστα τον μεγάλο αριθμό των μικρών παραγωγών, όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο, η ισοτιμία ψήφου στις αρχαιρεσίες και στο Δ.Σ. επιτρέπει δυνητικά στις μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο. Αρκεί να θέλουν πραγματικά να δράσουν συλλογικά.

Αυτή ακριβώς η όσμωση που χαρακτηρίζει τον Σ.Ε.Ο. έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Και ιδού, προς υπενθύμιση, μια πρόχειρη αποτύπωση των ενεργειών του Συνδέσμου:

1. Ειδικά ως προς τη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στα μικρά οινοποιεία:

-Αίτημα του ΣΕΟ (που έγινε αποδεκτό) για περιοδική καταβολή του ΕΦΚ για τα μικρά οινοποιεία και μετά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου.

-Νομικοί ισχυρισμοί στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ (η οποία εκκρεμοδικεί) για την επιστροφή του ΕΦΚ σε περίπτωση εξαγωγών από μικρά οινοποιεία, η οποία ασκήθηκε από κοινού με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ. Κανένα μικρό οινοποιείο δεν επιβαρύνθηκε για τα δικαστικά έξοδα, παρότι η αίτηση έγινε και για λογαριασμό τους.

-Προσπάθειες από την στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης της Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το ύψος του τελικώς εφαρμοζόμενου ΕΦΚ, προκειμένου να μην πληγούν, πρωτίστως, τα μικρά οινοποιεία.

-Θέση σε εφαρμογή του «Παρατηρητηρίου» εφαρμογής του ΕΦΚ, ανοιχτό σε όλα τα οινοποιεία της Χώρας, προκειμένου κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου να υπάρξουν συγκεκριμένα αιτήματα διορθωτικού χαρακτήρα (όπερ και εγένετο μέσω εγκυκλίων ή αποφάσεων).

2. Ως προς την προβολή – προώθηση των μικρών οινοποιείων

-Στήριξη των παράλληλων εκδηλώσεων του Οινοράματος «Μικρά οινοποιεία» και «Οινικές αποκαλύψεις»

-Συνεχείς διαπραγματεύσεις με το ΥπΑΑ&Τ προκειμένου να μην είναι ιδιαίτερα βαριά η νέα διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων για τα προγράμματα προβολής και προώθησης ώστε να μην πληγούν κυρίως τα μικρά οινοποιεία.

-Πάγια προάσπιση των μικρών οινοποιείων, ώστε να μην αποκλειστούν από το νέο καθεστώς των προγραμμάτων προβολής και προώθησης.

3. Δράσεις που ενδιαφέρουν ανεξαρτήτως τα οινοποιεία, συμπεριλαμβανομένων των μικρών

-Θέση σε εφαρμογή του καθεστώτος επισκέψιμου οινοποιείου, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του Σ.Ε.Ο.

-Λεπτομερές σχέδιο για την δημιουργία ομάδων διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου.

-Εκσυγχρονισμός του συστήματος ταινιών ελέγχου για οίνους Π.Ο.Π. με ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους από το πρόγραμμα επενδύσεων.

-Διαπραγματεύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την βελτίωση του καθεστώτος αδειών φύτευσης, προς όφελος των βιώσιμων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

-Νομική προστασία των ελληνικών οινικών ΠΟΠ/ΠΓΕ σε διεθνές επίπεδο.

-Διαρκή αιτήματα για την ενίσχυση των ελέγχων  στην  διακίνηση σταφυλικής παραγωγής και οίνου για την καταπολέμηση στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό, ο οποίο πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες επιχειρήσεις.

-Ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα οινοποιεία της Χώρας να παρακολουθούν τις ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων προς τη Γ.Σ. του ΣΕΟ και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του αμπελώνα.

– Συνεχείς προσπάθειες εν όψει του νέου καθεστώτος ογκομέτρησης δεξαμενών προκειμένου τόσο το κόστος όσο και το χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση τους να μην θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των μικρών οινοποιών. 

– Στήριξη και ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων του Εθνικού Φακέλου της Κ.Ο.Α. προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να δυναμώσουν τα οινοποιεία της Χώρας, και πρωτίστως οι νέες, μικρές επιχειρήσεις.

Η γνήσια συναδελφικότητα, επομένως, στον Σ.Ε.Ο., δεν εκφράζεται μόνο καταστατικά, αλλά στην πράξη, διότι το επώνυμο ελληνικό κρασί είναι ένα, έχει μία εικόνα, ανεξάρτητα από το εάν το παράγει «μικρός» ή «μεγάλος». Δεν πιστεύουμε, κατά συνέπεια, σε κανενός είδους διαχωρισμό, σε καμία διχοτόμηση της ελληνικής οινοποιίας. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, σαν ένα τρένο με πολλά βαγόνια που όμως κινούνται στις ίδιες ράγες, γιατί έχουν τον ίδιο προορισμό: την επιτυχία.

Ο Σ.Ε.Ο. ήταν και είναι πάντα παρών για όλους όσοι ασπάζονται την παραπάνω αρχή, με μυαλά και αυτιά ανοιχτά, πόρτες διάπλατες  αλλά και σε επαγρύπνηση.

 Εκ μέρους του Δ.Σ.,

ο Πρόεδρος Γιώργος Σκούρας

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε o Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

Οι εταιρείες – μέλη ενώθηκαν στις 16/4/2018 με όραμα να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ρόλου των Μικρών Οινοποιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για οικογενειακά οινοποιεία με εξαιρετική πρώτη ύλη, με μόνο οδηγό την ποιότητα και το πείσμα τους, την αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης, το πάθος και την αγάπη τους για το σταφύλι και το κρασί.

Ο ΣΜΟΕ φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς την απουσία επίσημης αντιπροσώπευσης Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Καθώς και να βοηθήσει όλους τους νέους οινοποιούς αλλά και τους παλιότερους που έχουν ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός συνδέσμου μικρών οινοποιών γεννήθηκε το 2017, όταν μια ομάδα οινοποιών  οραματίστηκε την περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα του, με κριτήριο την  ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.

Στα σχέδια του Συνδέσμου είναι:

• Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προβολή και ανάδειξη των θεμάτων της ελληνικής οινικής αγοράς.

• Η αποτελεσματική συνδρομή στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των φορέων πολιτικού σχεδιασμού, επιστημονικών και ερευνητικών οργανισμών καθώς και αρμοδίων θεσμικών παραγόντων.

• Η παρακολούθηση, η μελέτη, η ανάλυση και η διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με αυτή και ειδικότερα τον κλάδο της οινοποιίας.

• Επιπρόσθετα στοχεύει να είναι κοντά με την τεχνογνωσία του στους νέους αμπελουργούς και παραγωγούς που θέλουν να παράγουν τα χρώματα και τα αρώματα της Ελληνικής γης.

Την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση του ΣΜΟΕ, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκαν και οι πρώτες εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η σύνθεση του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

Πρόεδρος:          Αθ. Ντούγκος

Αντιπρόεδρος:  Ι. Παπαργυρίου

Γ. Γραμματέας: Αικ. Μποσινάκη

Ταμίας:                Απ. Θυμιόπουλος

Μέλος Δ.Σ.:        Ελ. Διγενάκης

Μέλος Δ.Σ.:        Ν. Πετρακόπουλος

Μέλος Δ.Σ.:        Κ. Πυργάκης

Περισσότερες πληροφορίες: smoellados@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button