Αγροτικά

Φωτιές – Ηλεία: Ανυπολόγιστη η καταστροφή στα ελαιόδεντρα – «Χάθηκε τουλάχιστον το 30%-35% της παραγωγής»

Χιλιάδες είναι τα ελαιόδεντρα, τα οποία είτε κάηκαν ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, από το πέρασμα της φωτιάς, στους δήμους της Ολυμπίας, κυρίως, αλλά και του Πύργου.

Η φωτιά πέρα από τα ελαιόδεντρα, έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή και στο έδαφος, με αποτέλεσμα όσα δέντρα δεν έχουν καεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα πιθανής «ασφυξίας», κάτι που θα είναι πολύ άσχημο για την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν πάθει και οι υποδομές.

Η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί είναι λοιπόν ανυπολόγιστη και θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες αποζημιώσεις, ειδάλλως πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και πιθανότατα και τις κατοικίες τους, μεταναστεύοντας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Η εφημερίδα «Πατρίς» μιλώντας με υπεύθυνους ελαιοτριβείων και εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου, έγινε «μάρτυρας» αυτής της μεγάλης καταστροφής, που φτάνει τουλάχιστον στο 30% με 35% της παραγωγής ελαιολάδου, σε επίπεδα νομού. Ένα γεγονός που σημαίνει ότι πολλά ελαιοτριβεία στις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από την λαίλαπα της φωτιάς, δεν θα ανοίξουν καν φέτος.

Κώστας Μπέλμπας: «Το βασικό πρόβλημα θα είναι στις περιοχές που κάηκαν»

Ο κος Κώστας Μπέλμπας ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Βυτιναίικα του δήμου Πύργου, αφού καταρχήν τόνισε ότι δεν θα έχουμε λογικά έλλειψη λαδιού, επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα θα παρουσιαστεί στις περιοχές που κάηκαν και το βασικό τους εισόδημα προέρχεται από την ελιά και το ελαιόλαδο, αφού εκεί θα έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής.

«Τα καμένα ελαιόδεντρα είναι από μόνο του ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Έλλειψη λαδιού πάντως μπορεί να μην έχουμε, αφού δεν έχουν καεί όλα τα δέντρα, στον δυτικό νομό δεν έχουμε καταστροφή των δέντρων. Το βασικό πρόβλημα θα είναι στις περιοχές που κάηκαν και το βασικό εισόδημα τους προέρχεται από την ελιά και το ελαιόλαδο. Εκεί θα έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Και μάλιστα θα υπάρξουν ελαιοτριβεία σε αυτές τις περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου».

Όσον αφορά την τιμή του ελαιολάδου ο κος Μπέλμπας τόνισε ότι αυτή δεν θα επηρεαστεί.

«Την τιμή της ελιάς και του ελαιόλαδου δεν την επηρεάζει η παραγωγή της Ηλείας, αφού σημαντικό ρόλο σε αυτή παίζει ο νομός Μεσσηνίας, ο νομός Λακωνίας και η Κρήτη. Ο νομός Ηλείας παράγει σχετικά μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε σχέση με άλλους νομούς».

Δημήτρης Ψάρρης: «Δεν υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες της περιοχής μου»

Από την πλευρά του ο κος Δημήτρης Ψάρρης ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Άγιο Γεώργιο του δήμου Πύργου, επισήμανε πως δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά από την φωτιά στις εκτάσεις της περιοχής του.

«Στην περιοχή στην οποία έχω την επιχείρηση μου, Λαμπέτι και Κολίρι η καταστροφή δεν είναι πολύ μεγάλη. Η φωτιά μπορεί να πέρασε από αυτές τις περιοχές, αλλά δεν έκανε μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες, τουλάχιστον με τις έως τώρα ενδείξεις. Όσον αφορά την τιμή εξαρτάται από την Ισπανία και όχι τόσο από την χώρα μας. Πρόβλημα θα υπάρχει στις περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά και έκαψε πολλά ελαιόδεντρα».

Κώστας Παπαδόπουλος: «Θα έχουν πρόβλημα και τα δένδρα που δεν κάηκαν ολοσχερώς»

Ο κος Κώστας Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης της εταιρίας MEDITERRE, Ελαιοτριβείο – Τυποποίηση ελαιολάδου στην Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, τόνισε ότι πέρα από τα δέντρα που κάηκαν ολοσχερώς, μπορεί να μην έχουν παραγωγή και τα υπόλοιπα δέντρα λόγω ζημιάς στο υπέδαφος και έλλειψης νερού.

«Σίγουρα από τις καταστροφές που έγιναν από τις πυρκαγιές, όπου κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του λαδιού. Αυτή τη στιγμή, για τη φετινή χρονιά, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά γενικά πιστεύω ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Ακόμα και τα δέντρα τα οποία δεν έχουν καεί, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, όπως αφυδάτωση, και δεν ξέρεις αυτή τη στιγμή αν τα δέντρα θα κρατήσουν τον καρπό και φυσικά την ποιότητα του. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με ασφάλεια. Μπορεί να έχουμε μηδενική παραγωγή λαδιού σε κάποιες περιοχές, ακόμη και αν δεν έχουν καεί τα δέντρα. Όσοι λοιπόν είδαν τα δέντρα τους να καίγονται, σίγουρα δεν θα έχουν καθόλου παραγωγή λαδιού. Εγώ όμως θέλω να εστιάσω περισσότερο στις ελιές που μπορεί να μην κάηκαν, αλλά έχουν υποστεί ζημιά, αφού όπως είπα το δέντρο μπορεί να έχει αφυδατωθεί. Τώρα τα δέντρα θα έπρεπε να ποτίζονται και στις περιοχές όπου πέρασε η φωτιά δεν υπάρχει επαρκές νερό. Πράγμα που σημαίνει ότι και αυτά που δεν έχουνε καεί θα έχουν πρόβλημα. Ο κίνδυνος λοιπόν να είναι πολύ μεγάλη ζημιά φέτος είναι ορατός, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος, πιθανόν έως το Σεπτέμβριο, για να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν τα δέντρα, αν τα έχει επηρεάσει αυτή η καταστροφή. Θεωρώ λοιπόν ότι για φέτος θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και ίσως του χρόνου τα πράγματα να είναι καλύτερα».

Βασίλειος Τσαούσης: «Πολύ μεγάλη η ζημιά στην παραγωγή του νομού»

Τέλος ο κος Βασίλειος Τσαούσης πρόεδρος της εταιρίας «Ηλειακή Ελαιουργία» που δραστηριοποιείται στον χώρο του ελαιολάδου με έδρα της το Επιτάλιο, ανέφερε ότι χάθηκε σχεδόν το 30%-35% από την παραγωγή του νομού, ενώ οι καταστροφές που έγιναν είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του 2007.

«Οι τιμές δεν θα επηρεαστούν από τις καταστροφές στα ελαιόδεντρα που έγιναν στην Ηλεία, γιατί οι 10.000 τόνοι που θα χαθούν από την περιοχή δεν θα επηρεάσουν την τιμή πώλησης του λαδιού. Το θέμα είναι ότι χάθηκε σχεδόν το 30%-35% από την παραγωγή του νομού. Αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, η μεγαλύτερη που έχει συμβεί ποτέ. Ούτε το 2007 δεν είχαμε τέτοια μείωση. Τα περισσότερα από τα δέντρα τα οποία κάηκαν πρέπει να ξεριζωθούν και να φυτευτούν νέα. Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, είναι πολύ λίγα τα δέντρα τα οποία θα μπορέσουν να ξανά βγάλουν καρπό. Η φωτιά έκανε ολική καταστροφή στα ελαιόδεντρα. Δεν ήταν ένα απλό πέρασμα, σε αντίθεση με το 2007 που στο μεγαλύτερο ποσοστό η φωτιά είχε κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από τα δέντρα. Μιλάμε για ολική καταστροφή στο μεγαλύτερο ποσοστό των ελαιόδεντρων».

patrisnews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button