Κόσμος

Φόβοι ότι ο Κιμ θα «πατήσει το κουμπί» ενός νέου πυραύλου -Στην επέτειο θανάτου του πατέρα του

 

kim-708_50


Φόρο τιμής στον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ απέτισε ένα τεράστιο πλήθος Βορειοκορεατών με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατό του στις 17 Δεκεμβρίου 2011, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα προβεί σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.

Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία Μανσου Χιλ της Πιονγιάνγκ αψηφώντας το τσουχτερό κρύο για να αφήσουν ανθοδέσμες στα πόδια δύο τεράστιων ορειχάλκινων ανδριάντων του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και παππού του νυν δικτάτορα, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ενώ τα μεσάνυχτα ανώτερα στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν ένα μαυσωλείο στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι δύο άνδρες.

Σε μια άλλη τελετή βράβευσης των επιστημόνων και των αξιωματούχων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πλέον προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου του καθεστώτος, του Hwasong-15 -η δοκιμαστική εκτόξευση του οποίου στις 29 Νοεμβρίου προκάλεσε έντονη ανησυχία στον πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών ολόκληρες οι ηπειρωτικές ΗΠΑ βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του- ο Κιμ Γιονγκ Ουν ορκίστηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Στην τελετή της περασμένης Τρίτης ο Κιμ είπε ότι οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν όπλα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας «για να ενισχύσουν την πυρηνική δύναμη ποσοτικά και ποιοτικά».

Η Πιονγιάνγκ έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι έχει καταφέρει να αναπτύξει ατομικές βόμβες και βόμβα υδρογόνου, καθώς από το 206 διεξήγαγε έξι πυρηνικές δοκιμές, η τελευταία, μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα τέλη Νοεμβρίου η έγκυρη αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών» με έδρα την Ουάσιγκτον, εκτίμησε μετά από ανάλυση δεδομένων ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες νέων προκλήσεων από τη Βόρεια Κορέα μέχρι τα τέλη του έτους και ειδικά την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, έκτη επέτειο από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button