Τοπικά Νέα

«Χάθηκε το Διοικητήριο, καταργήθηκε η παιδική χαρά στον ΟΣΕ. Θα μείνει τίποτα όρθιο στην Κυπαρισσία;»

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ Σωτήρη Γιαννόπουλου, πρ. Αντιδημάρχου Κυπαρισσίας, πρ. συμβούλου Δ.Κ. Κυπαρισσίας

Δέκα μήνες από τη δήλωσή μου για την μετά από 29 χρόνια απόφασή μου να αποχωρήσω από τα δημοτικά δρώμενα της Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας, δε μπορώ να παραμένω απλός θεατής όσων διαδραματίζονται στην πόλη μου. Δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να κάνω ότι δεν ακούω, δε βλέπω, δεν αντιλαμβάνομαι όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δέκα μήνες της νέας δημοτικής περιόδου και Δημοτικής Αρχής, τι γίνεται στην Κυπαρισσία; Σημειώνω εδώ ότι παλαμάκια για αυτονόητες καθημερινές και εκ του Νόμου υποχρεώσεις του Δήμου ποτέ δε με γοήτευαν, δεν τα επεδίωξα τόσα χρόνια και ποτέ δε θα βαρέσω. Ό,τι θετικό, αναγνωρίζεται. Ό,τι αρνητικό, καυτηριάζεται.

Τι βλέπουμε να γίνεται στην πόλη; Αυθαίρετες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό από τις πρώτες κιόλας μέρες και δεν είδε, δεν άκουσε καμία αρμόδια κρατική Αρχή και υπηρεσία. Αυθαίρετες επεμβάσεις και δεν είδε, δεν άκουσε καμία αρμόδια κρατική Αρχή και υπηρεσία. Παρεμβάσεις, επεμβάσεις, εργασίες χωρίς τήρηση της νομιμότητας, δηλαδή παράνομα. Καμία σχέση το αν έπρεπε ή όχι, το καλό ή όμορφο με τη νομιμότητα των διαδικασιών που υποχρεούνται να τηρούν οι θεσμοί, όπως ο Δήμος. Αναρωτιέμαι, δέκα μήνες δεν είναι αρκετοί για προώθηση Κατασκευής Αθλοπαιδιών στην παραλία εντός Σχεδίου Πόλεως (έργο «ΘΗΣΕΑ» που κόπηκε τότε), για προώθηση Κατασκευής κερκίδων, κουλουάρ, αποδυτηρίων κ.α. που προβλέπονται στη μελέτη του Δημοτικού Σταδίου Κυπαρισσίας, για διάνοιξη δρόμων και κατασκευή πεζοδρομίων στην περιοχή ΠΕ3 – από εισφορά σε γη και χρήμα ΠΕ3, για προώθηση διαδικασιών εξασφάλισης χρηματοδότησης για το ιστορικό Κτίριο της ΕΤΕ (υπάρχουν προμελέτη και κτηριολογική μελέτη του Γιώργου Διαμάντη και νεώτερη συνολική πρόταση αξιοποίησης και συγκεκριμένα Διπλωματική εργασία με θέμα “Σχέση νέου και παλιού: Νέο Δημαρχείο Κυπαρισσίας”, με πρόταση για δημιουργία νέου Δημαρχείου σε συνδιάλογο με την επανάχρηση του παλαιού νεοκλασικού κελύφους της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία, που έκαναν οι απόφοιτες Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Γεωργία Κανελλοπούλου και Ελεάνα Κρεμμυδά), για Ηλεκτροφωτισμό Πεζοδρομίων και Καλντεριμιών Άνω Πόλης (στοιχεία για μελέτη από πρόταση «ΘΗΣΕΑ»), για οριστική εφαρμογή – επιτέλους – του Σχεδίου Πόλεως και για το Γ.Π.Σ.;

Αν αυτά φαντάζουν αλαμπουρνέζικα, στα συρτάρια και τα ράφια του Δήμου είναι όλα! Οι προηγούμενοι δεν τα έκαναν και είναι προηγούμενοι. Αντί όμως, δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική Αρχή, συνολικά, να ασχοληθεί με αυτά, που – τα περισσότερα – χρειάζονται απλώς μόνο επικαιροποίηση μελετών & τιμών και παρεμβάσεις σε Υπουργεία και Περιφέρεια Πελοποννήσου για χρηματοδοτήσεις με τους φακέλους τους στα χέρια, εκείνο που προείχε ήταν να «παραχωρήσει» η Περιφέρεια το οικόπεδο πάνω από τη Λαϊκή Αγορά Κυπαρισσίας, που αγοράστηκε με 1,7 εκ. ευρώ για την κατασκευή Διοικητηρίου, για να γίνουν – λέει – πλέον στο οικόπεδο αυτό αθλοπαιδιές και παιδική χαρά. Αντιλαμβάνεστε την “επιτυχία”: Να διαθέτει 1,7 εκ. ευρώ η Ν.Α.Μ., επί νομάρχη Δημήτρη Δράκου το 2010, για αγορά οικοπέδου με σκοπό να κατασκευαστεί Διοικητήριο και δέκα χρόνια μετά, με την παραχώρηση στο Δήμο Τριφυλίας, όχι μόνο να αλλάζει ο σκοπός χρήσης του οικοπέδου για τον οποίο αγοράστηκε αλλά να χάνεται και η μοναδική ευκαιρία για Διοικητήριο που θα εξυπηρετούσε στη στέγαση υπηρεσιών.

Φωτογραφία από την υπογραφή συμβολαίων αγοράς οικοπέδου από τη Ν.Α.Μ

Για ενημέρωση, σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, 3.750 μέτρα στεγασμένων χώρων γραφείου, θέσεις στάθμευσης, αμφιθέατρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρος πρασίνου κ.α. Αντ’ αυτού “πανηγυρίζουμε” κι αποπάνω γιατι θα γίνουν – λέει – γήπεδα  αθλοπαιδιών και παιδική χαρά, η οποία προβλεπόταν ήδη, έτσι κι αλλιώς, εκεί με την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως!

Ο φίλτατος κ. Νίκας κατάφερε να ξεφορτωθεί την υποχρέωση για κατασκευή Διοικητηρίου και καλά έκανε αφού έτσι έκρινε. Στο Δήμο Τριφυλίας και την Κυπαρισσία όμως γιατι να “πανηγυρίζουμε”; Αντιλαμβάνονται, ειλικρινά, οι αιρετοί του Δήμου τι έκαναν; Τελευταία, τις προηγούμενες μέρες, “επιτυχία” είναι η κατάργηση της παιδικής χαράς στον ΟΣΕ.

Φωτογραφία από την παιδική χαρά ΟΣΕ Κυπαρισσίας τον Ιούλιο του 2013 στη γιορτή του Συλλόγου Γυναικών για την επαναλειτουργία της

Της μοναδικής παιδικής χαράς στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία. Γιατι; «Ήταν παράνομη», λέγεται. «Κι επικίνδυνη». Ποια από τις παιδικές χαρές του Δήμου σε όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά άραγε να είναι νόμιμη και αδειοδοτημένη με έγκριση ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας εκ του Νόμου Επιτροπής; Αν όντως ήταν παράνομη, που δεν έχω λόγους να αμφιβάλω, γιατι δεν την έκαναν νόμιμη; Να κάνουν ό,τι απαιτείται για να υπάρχει στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία νόμιμη και ασφαλής παιδική χαρά! Ακούω να λέγεται ότι ο χώρος είναι του ΟΣΕ. Μα, δεν παραχωρήθηκε όλος ο χώρος του ΟΣΕ με παραχωρητήριο από το Νοέμβριο του 2019 στο Δήμο Τριφυλίας; Ναι ή όχι; Που να είναι αυτό το παραχωρητήριο της ΓΑΙΑΟΣΕ; Υπάρχει; Όμως, ο χώρος της παιδικής χαράς έχει παραχωρηθεί, ακριβώς για παιδική χαρά, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 εσαεί (εκτός κι αν ποτέ ο ΟΣΕ χρειαζόταν το χώρο για επέκταση των εγκαταστάσεών του) στο Δήμο Κυπαρισσίας επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου! Και λειτουργούσε, ναι και με προβλήματα. Και την έφτιαξε το 2013 ο Σύλλογος Γυναικών με προσωπική εργασία και χορηγίες και συνέχισε να λειτουργεί. Και μετά ξανά είχε προβλήματα. Γιατι όμως να καταργηθεί αντί να γίνει ό,τι απαιτείται για να λειτουργεί με ασφάλεια;

Και εύλογα αναρωτιούνται οι συμπατριώτες μου, ποιος, πότε και με ποια απόφαση επέλεξε την κατάργηση της παιδικής χαράς, με ποιο σκεπτικό, ποιο αιτιολογικό και τι θα γίνει στη θέση της; Υπάρχουν αποφάσεις, υπάρχουν σχετικά έγγραφα του Δήμου Τριφυλίας; Αλήθεια, τι να λένε για όλα αυτά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κυπαρισσίας; Τι να λένε οι Αντιδήμαρχοι από την Κυπαρισσία; Τι να λένε οι επικεφαλής παρατάξεων; Τι να λέει το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας; Τι να λένε οι φορείς της πόλης; Τι να λένε όλοι οι αιρετοί του Δήμου για την κατάσταση και όσα συμβαίνουν στην Κυπαρισσία, αλλά και στο Δήμο ευρύτερα και γενικότερα; Είναι ικανοποιημένοι κι ευχαριστημένοι; Συμφωνούν με αφωνία ή έχουν διαφορετική τοποθέτηση; Ας μιλήσουν! Κι ας πράξουν θεσμικά.

Οι πολίτες πάντως «σπάνε» τη σιωπή τους και μιλάνε! Και θα μιλήσουν ακόμα πιο δυνατά! Κινδυνεύει το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, φεύγει (;) η ΔΕΥΑΤ, χάθηκε το Διοικητήριο, καταργήθηκε η παιδική χαρά στον ΟΣΕ. Θα μείνει τίποτα όρθιο στην Κυπαρισσία;

Κυπαρισσία, 21/06/2020

Σωτήρης Γιαννόπουλος

πρ. Αντιδήμαρχος, πρ. σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. κ. Γιαννόπουλε,
    η χωροταξική δομή του Καλλικρατικού Δήμου της τριχοτομημένης Τριφυλίας δε δουλεύει. Και γι αυτό δεν ήταν σε καμία από τις προτάσεις της μελέτης του ΙΤΑ. Όποιος πιστεύει το αντίθετο μετά από 10 -11 χρόνια καλλικρατικών βιωμάτων πλανάται ή εξηπηρετεί συμφέροντα. Κ. Γιαννόπουλε με σεβασμό προς το πρόσωπό σας, το αυτοδιοικητο για κάθε μια από τις 3 ισάξιες πόλεις είναι το πρέπον. Κ.Γιαννόπουλε ερωτάσθε εσείς ενας ευθύτατος, τίμιος και έμπειρος αυτοδιοικητικός: ο Καλλικρατικός Δήμος δουλεύει με μία ταχύτητα; δυστυχώς δε δουλεύει με μία ταχύτητα. Κι όχι μόνο δε δουλεύει με μια ταχύτητα, αλλά ερημοποιεί και ολόκληρες περιοχές. Οπότε αγαπητέ κ. Γιαννοπουλε το αυτοδιοικητο ειναι η μόνη λύση για όλους μας. Και όσο σιωπούμε το κακό μεγενθύνεται.
    Με εκτίμηση με σεβασμό, για τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
    Βασίλης Σπυρόπουλος

  2. Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για τα θέματα που τους αφορούν. Τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τον λόγο των πολιτών δεν νοείται.
    Δυστυχώς για τον δήμο,τους πολίτες και την περιοχή μας η δημοτική αρχή αγνοεί το τι σημαίνει Τ.Α. και ποιος είναι ο ρόλος της

  3. Όταν ο λαός της Τριφυλίας, αλλά ειδικότερα της Κυπαρισσίας ψήφιζε έπρεπε να το σκεφτεί καλύτερα.Στην Κυπαρισσία όταν ψηφίζατε δεν ξέρατε ποιους ψηφίζατε;;; Εάν δεν ξέρατε γιατί ψηφίσατε;; Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη για αυτά που έρχονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button