Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

«Χορός» εκατομμυρίων σήμερα στο Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο Καλαμάτας

Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ είναι το σύνολο των ποσών που εκδικάζει σήμερα το Τριμελές Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο Καλαμάτας, τα οποία οφείλουν στο Δημόσιο 36 πολίτες που είναι κατηγορούμενοι. Όσο μεγάλο και να φαντάζει το νούμερο, είναι αυτό που περιλαμβάνεται σε μια και μόνο δικάσιμο του συγκεκριμένου δικαστηρίου.
Το εν λόγω δικαστήριο συνεδριάζει κάθε δύο μήνες και τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με δικηγόρους που ασχολούνται με φορολογικές υποθέσεις, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατηγορούμενων πολιτών για μη πληρωμή των χρεών τους στο Δημόσιο.
Στο Τριμελές Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο παραπέμπονται φορολογούμενοι που έχουν βεβαιωμένα χρέη που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Πολλά εκατομμύρια
Το πινάκιο της αυριανής συνεδρίασης, περιλαμβάνει συνολικά 36 υποθέσεις. Η πλειοψηφία τους αφορά τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ενώ τρεις από τις 36 αφορά την έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Μία και μόνο υπόθεση, με κατηγορούμενα τρία άτομα, αφορά υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, όπου οι δασμοί που έχουν υπολογισθεί που πρέπει να καταβληθούν στο Δημόσιο ανέρχονται περίπου στα 38 εκατομμύρια ευρώ.
Τουλάχιστον 3.300.000 ευρώ είναι το σύνολο των υπολοίπων οφειλών, αν υπολογίσουμε ότι για να παραπεμφθεί μια υπόθεση σε αυτό το δικαστήριο τα χρέη πρέπει να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, αρκετοί από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν και την κατηγορία του «κατ’ εξακολούθηση».

Ποινική δίωξη
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, το αξιόποινο της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο προβλέπεται πλέον μόνον εφόσον τα μη καταβληθέντα χρέη υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ.
Η αίτηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Αυτό συμβαίνει όταν δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button