Οικονομία

Χρέη πανδημίας: Τα «μυστικά» των 36 και 72 δόσεων

Βαθιά ανάσα παίρνουν πάνω από 820.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και από το Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση μέχρι και σήμερα έχουν αφήσει χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
powered by Rubicon Project

Όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη της πανδημίας μπορούν από το επόμενο έτος να εξοφληθούν σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινά να «μετρά» από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

1. Ποιοι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση;

Το νέο σχήμα εξόφλησης των κορονοχρεών αφορά:

– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

– Άνεργοι εγγεγραμμένοι για όλο το διάστημα στον ΟΑΕΔ.

2. Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις;

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Ειδικότερα: στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

– Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

3. Είμαι πληττόμενος επαγγελματίας και έχω ήδη υποβάλει τη φορολογική μου δήλωση. Μπορώ να εξοφλήσω το φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού σε 36 άτοκες δόσεις;

Όχι. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που μέχρι και το τέλος Ιουλίου δεν θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

4. Πότε θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση;

Η ρύθμιση θα «τρέξει» από το επόμενο έτος με την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι τότε η ΑΑΔΕ θα έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους πληττόμενους.

5. Το 2020 είχα τεθεί σε αναστολή εργασίας και σταμάτησα να πληρώνω τις δόσεις της παλιάς ρύθμισης των 120 δόσεων με αποτέλεσμα να χάσω τη ρύθμιση. Μπορώ τώρα να ενταχθώ ξανά στην ρύθμιση;

Ναι. Οι πληττόμενοι οφειλέτες που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τις 100 ή τις 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις τους. Η πόρτα των 100 ή 120 δόσεων ανοίγει ξανά με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου 2021. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν και θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button