Αγροτικά

Χρυσωρυχείο για την ιταλική μαφία οι αγροτικές ενισχύσεις της ΕΕ

Οι εγκληματικές οργανώσεις στη Σικελία υφαρπάζουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις που προορίζονται για τη στήριξη της τοπικής γεωργίας, εκτοπίζοντας από τη γη τους αγρότες με εκφοβισμό και απειλές.

Σε πρόσφατη εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου France24, αποκαλύπτεται πώς η μαφία Cosa Nostra στη Σικελία ιδιοποιήθηκε τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης με αποκλειστικό σκοπό τη συγκέντρωση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως επισημαίνεται, οι εμπλεκόμενοι έχουν αποσπάσει κοντά στα 3 εκατ. ευρώ από ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ και παρόμοιων πολιτικών.

Στο Εθνικό Πάρκο του Νεμπρόντι, στην Αν. Σικελία, τα μέλη της μαφίας ασκούν αδιάλειπτη πίεση στους αγρότες, προκειμένου να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τη γη τους, υπό το κράτος του φόβου. Όπως κατέθεσε ανώνυμα, φοβούμενος αντίποινα, ένας αγρότης, «απειλούμαστε κάθε στιγμή. Μας έκλεψαν τα ζώα. Έχουν έρθει στη γη μου να μου καταστρέψουν τον εξοπλισμό και να μου κάψουν ολοσχερώς τα χωράφια. Ανεχόμαστε τέτοιες τακτικές εκφοβισμού πολλά χρόνια τώρα».

Περιγράφοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η μαφία, ο ίδιος είπε: «Η στρατηγική τους συνίσταται στο να βγάζουν μπροστά πάντα τους ίδιους ανθρώπους, όταν υπάρχει κάποια δημόσια προσφορά, μέλη της μαφίας που κάποιες φορές είναι και πασίγνωστα στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έντιμοι αγρότες φοβούνται και δεν συμμετέχουν, με αποτέλεσμα η γη να περνάει στους ίδιους ανθρώπους».

Για τις εγκληματικές αυτές πρακτικές και την κατάχρηση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων που προορίζονται για τη γεωργία μίλησε ανοιχτά ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Nεμπρόντι, Τζουζέπε Αντότσι, ο οποίος τώρα τελεί υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας.

Όπως είπε, μιλώντας στο France 24, «η κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι δημόσιο χρήμα και υποτίθεται πως προορίζεται για την ενίσχυση της γεωργίας. Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε το ακριβές ύψος των χρηματικού ποσού από τέτοιες πηγές που βρίσκονται στα χέρια της μαφίας».

Σύμφωνα, δε, με την τοπική Guardia di Finanza, τη στρατιωτική αστυνομία που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου, η εγκληματική δράση στην περιοχή της Σικελίας ειδικεύεται και επικεντρώνεται στην απόσπαση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, αξιωματικός της αστυνομίας, τα κτήματα δεν έχουν ζώα και τα περισσότερα είναι εκτάσεις χωρίς αξιόλογη αγροτική δραστηριότητα, πράγμα πιθανό, δεδομένου ότι οι περισσότερες ενισχύσεις της ΚΑΠ δίνονται σε δικαιούχους βάσει της δηλωθείσας έκτασης, παρά βάσει ενδελεχούς επαλήθευσης της παραγωγής ή της δραστηριότητας.

Στην Τροίνα, 14 από τους 15 «ενοικιαστές» γης συνδέονταν με τη μαφία

Στο επίκεντρο της παράνομης δράσης βρίσκεται η πόλη Τροίνα, με 9.000 μόνιμους κατοίκους και έκταση 42.000 στρεμμάτων δημόσιας γης. Ο δήμαρχος έδωσε μάχη για χρόνια, προκειμένου να πάρει πίσω την αγροτική γη από την Cosa Nostra.

Όπως κατήγγειλε, όταν ανέλαβε, ζήτησε από την αστυνομία να διαλευκάνει ποιοι βρίσκονταν πίσω από τους ενοικιαστές γης και, όπως προέκυψε από την έρευνα, από τους 15 ενοικιαστές οι 14 συνδέονταν με τη μαφία. Οι τοπικές αρχές κατάφεραν να πάρουν πίσω τις εκτάσεις και η πολιτεία ανέκτησε τον έλεγχο των δημόσιων προσφορών, ωστόσο, εκφράζεται ανησυχία για νέα δράση της μαφίας, με στόχο τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ευρωπαϊκή δέσμευση για μηδενική ανοχή

Έχουν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο για ακόμα μία μαφιόζικη ομάδα με έδρα την Καλαβρία, η οποία κατάφερε να υπεξαιρέσει δεκάδες εκατομμύρια από επιδοτήσεις στη Σλοβακία από το 2004, χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους με εκείνες της Cosa Nostra. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος, ο οποίος αποκάλυψε διαφθορά και σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία, καθώς και ύποπτη απόδοση επιδοτήσεων από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, δολοφονήθηκε μαζί με τη μνηστή του πριν από έναν χρόνο. Ακόμη, πρόσφατη έρευνα των New York Times, αποκάλυψε τη διάτρητη και για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων χρήση των επιδοτήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κάνοντας αναφορά σε «μαφιόζικου τύπου αρπαγή γης» στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία.

Κατόπιν της έκτασης που πήρε το όλο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε την αγροτική πολιτική της ΕΕ και δεσμεύτηκε για μηδενική ανοχή απέναντι στην κατάχρηση και κακοδιαχείριση των κονδυλίων, ενώ την ίδια στιγμή πέταγε το μπαλάκι στις εθνικές αρχές για τη διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των επιδοτήσεων.

Ορίζουν τιμές παραγωγού και ελέγχουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

Πέρσι, εκπρόσωποι Ιταλών αγροτών κατήγγειλαν διείσδυση της μαφίας σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. Σημείωναν ότι τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν τη δύναμη να ορίζουν τιμές παραγωγού στα προϊόντα, να κανονίζουν τις μεταφορές και τις διανομές, ακόμα και να ελέγχουν ολόκληρες αλυσίδες λιανεμπορίου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα παράνομα κέρδη τους, που υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 12,5% μεταξύ 2018 και 2019 σε 25,4 δισ. ευρώ.

Στη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών τα χρήματα

Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας σε βάρος της μαφίας, 1.200 στρέμματα κατασχέθηκαν από τη φατρία της Cosa Nostra και 150 άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη και χρήση μαφιόζικων μεθόδων. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, απέσπασαν παράνομα περίπου 3 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΚΑΠ. Όπως περιέγραψε ο οικονομικός επόπτης Τζιουζέπε Λίκαρι, αποσπούσαν με στημένες δημόσιες προσφορές εκτάσεις για τις οποίες λάμβαναν οικονομικές ενισχύσεις τεράστιων ποσών, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλαπλασιάζονταν με βάση τον αριθμό των συνεργών και των μελών της οικογένειας και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνταν για παραδοσιακές δραστηριότητες της μαφίας, όπως διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button